Πράξη 1η «Εκκενώστε το Μάτι»
Αποκαλόκαιρο και απολογισμός. Με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι της Αττικής, που σε μια νύχτα έγινε το Μάτι του κόσμου, παρουσιάζουν ενδιαφέρον και συμβάλουν στη διερεύνηση του θέματος τα πρακτικά της συνεδρίασης (23-7-2018) που λέγεται ότι έγινε τις κρίσιμες ώρες(8.30-9.00μμ) για τη διαχείριση της φωτιάς, λίγο πριν αυτή καταστρέψει τα πάντα. Πυρίπνους ο λόγος του Δημάρχου Ραφήνας- Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς για το θέμα αυτό, κατήγγειλε, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1, πως όταν πήγε να καταθέσει στην ανακρίτρια για το συμβάν του παρουσιάστηκε πλαστό πρακτικό από συνεδρίαση συντονιστικού οργάνου, στο οποίο σημειώνεται ότι του δόθηκε προφορική εντολή εκκένωσης της περιοχής. Επιπλέον ο Ε.Μπουρνούς κατονομάζει την περιφερειακή σύμβουλο Ιωάννα Τσούπρα, αναπληρώτρια για θέματα πολιτικής προστασίας και αρμόδια κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, ως υπαίτια για την πλαστογράφηση. Ο Ε.Μπουρνούς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ι.Τσούπρα έκανε πλαστό πρακτικό αφού ο ίδιος ουδέποτε έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού, ούτε έλαβε προφορική εντολή εκκένωσης της περιοχής. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι συγκλήθηκε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην Παλλήνη και πήγαν κάποια μέλη αλλά τελικά δεν έγινε γιατί απουσίαζε η πυροσβεστική. Όμως η κ. Ι. Τσούπρα τόλμησε και συνέταξε πρακτικό στο οποίο αναφέρεται ότι έδωσε προφορική εντολή για εκκένωση της περιοχής. (Συνέντευξη ΑΝΤ1,31-7-2018)
Στα παραπάνω η Περιφέρεια απαντά ότι το πρακτικό της έκτακτης συνεδρίασης (23-7-2018) δεν δύναται να πλαστογραφηθεί καθώς τα πρακτικά ενός συλλογικού οργάνου συντάσσονται και επικυρώνονται δεόντως και αποστέλλονται στους συμμετέχοντες σε αυτό όπως και έγινε. Εξάλλου υποστηρίχθηκε ότι το έγγραφο δεν αναφέρεται σε απόφαση εκκένωσης.
Στην efsyn.gr (31-7-2018) ο συντάκτης σχολιάζει ότι «συνεχίζεται το γαϊτανάκι ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές της περασμένης Δευτέρας. Ο Ε.Μπουρνούς κατηγόρησε περιφερειακή σύμβουλο ότι πλαστογράφησε κείμενο πρακτικών και εκείνη τον διαψεύδει. Όμως και οι δυο επικαλούνται τους ίδιους μάρτυρες.»
Τελικά φαίνεται ότι οι πολιτικοί είναι σκληροί και πυρίμαχοι, κατάλληλοι να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Από το τραγικό αποτέλεσμα αναδείχθηκε η σημασία σχεδίου οργάνωσης(αν υπήρχε) για την αντιμετώπιση μιας φωτιάς που έκαψε ακόμα και τη θάλασσα. Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν για την αναζήτηση των ευθυνών είναι: 1) Ποιοι φορείς και πότε συνεδρίασαν 2) Συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία; 3)Ποιες απόψεις ακούστηκαν και αν καταγράφηκαν στα πρακτικά και 4) Ποιες εντολές δόθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς και αν εκτελέστηκαν.
Η αναζήτηση των λεχθέντων στα πρακτικά της συνεδρίασης δυνητικά ρίχνει φως στην υπόθεση. Που είναι αυτά τα πρακτικά; Τα πρακτικά, η επίσημη και λεπτομερής έκθεση των όσων ειπώθηκαν σε συνεδρίαση οργανωμένου σώματος είναι ένα από τα πειστήρια μιας δημοκρατικής κοινωνίας, καθώς ο συμμετέχων εκφράζει υπεύθυνα τις θέσεις του και λογοδοτεί γι αυτές στην Κοινωνία, την Δικαιοσύνη και την Ιστορία. Ωστόσο, η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των φορέων την ώρα των ευθυνών όπως και η διαφορετική εκτίμηση-παρουσίαση του θέματος από τον Δήμο και την Περιφέρεια υποψιάζει ( ;) για Πρακτικά που ρίχνουν λάδι στη φωτιά χωρίς να φωτίζουν το θέμα. Αναμένουμε το τελικό πόρισμα και την απόδοση των ευθυνών μακράν του «πολέμου» Συνολάκη vs Γκέοργκ Γκόλνταμερ… Προς το παρόν βρέθηκε ένας υπεύθυνος και πλήρωσε πρόστιμο για τη φωτιά που «άναψε» με την ανάρτησή του. Είναι ο πυροσβέστης Νίκος Ρουκούδης που έδωσε τη μάχη στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά ελέγχθηκε από την υπηρεσία του για την αυθόρμητη και συγκλονιστική ανάρτηση, χωρίς την άδεια της υπηρεσίας, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. (Alfavita, 21-9-2018, Τιμωρήθηκε με πρόστιμο ο πυροσβέστης που είχε συγκλονίσει με την ανάρτησή του για το Μάτι). Είναι το μάθημα της Διοίκησης προς τους υπαλλήλους. Σβήσε τη φωτιά και τα λάθη μου και σκάσε. (Από έλλειψη οξυγόνου;)

Πράξη 2η «Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες»
Πάει καιρός, αλλά όχι τόσος καιρός ώστε να ξεχαστεί αυτό που έκπληκτοι παρακολουθούσαμε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων (15-6-2018) όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης έκανε το περίφημο κάλεσμα. Προέτρεψε τον ελληνικό στρατό να συλλάβει τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Για γέλια ή για κλάματα δεν ξέρω αλλά ο προεδρεύων της Βουλής Γεώργιος Λαμπρούλης τον προειδοποίησε να ανακαλέσει, διαφορετικά θα διαγραφούν τα λεχθέντα του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση από τα πρακτικά. Στην αίθουσα προκλήθηκε μεγάλη ένταση. Την κατάσταση έσωσε η παρέμβαση-πρόταση του υπουργού παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Ο υπουργός υποστήριξε να μη σβηστούν από τα πρακτικά οι απόψεις του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση καθώς αυτές αποτελούν τεκμήρια μνήμης για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Πράγματι έχει ιστορική αξία, οι λόγοι των συνεδριάσεων που ακούγονται στο κοινοβούλιο να καταγράφονται με ακρίβεια χωρίς λογοκρισία και περικοπές. Αντίθετα τα καλογραμμένα και «καθαρά» πρακτικά δυσχεραίνουν την ιστορική έρευνα και διευκολύνουν τη λήθη για την κατανόηση εκφράσεων όπως «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες» και την αναβίωση του φασισμού. Λέγεται ότι ο Χρυσαυγίτης βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης μετά τη σύλληψή του σε στιγμές αυτοσυνειδησίας μονολογούσε «Μπλέξαμε». Πράγματι, με τα αυθεντικά πρακτικά της Βουλής η περίπτωσή του ήταν μπλέξιμο με την Ιστορία.

Πράξη 3η « Σωματείο άπρακτο»
Η Γ. μικρό χρονικό διάστημα μετά τον διορισμό της θέλησε να ασχοληθεί με τα κοινά της εκπαίδευσης. Στο ανοιχτό Δ.Σ του σωματείου βρέθηκε ως ακροάτρια να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των μελών, στα θέματα ημερήσιας διάταξης και όχι μόνο. Κατά διαστήματα πεταγόταν ο Φ. και σχεδόν φώναζε αφού δεν τον άκουγαν, ότι οι θέσεις και οι απόψεις όλων των μελών και των παρατάξεων έπρεπε να καταγράφονται στα πρακτικά. Η συνέχεια έδειξε ότι ακουγόταν γραφικός με την επιμονή του αυτή, να κρατάει κάποιος πρακτικά για τα λεχθέντα στη συνεδρίαση. Η Γ. έμεινε με την απορία γιατί το αγωνιστικό σωματείο δεν συμφωνούσε στο θέμα της καταγραφής των διαφόρων απόψεων για τα πρακτικά, κάτι που θα φρέσκαρε τη μνήμη παλιών και νέων μελών για τη συνέπεια των θέσεων της κάθε παράταξης. Εξάλλου πως μπορεί να γράφεται η Ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος με «σωματεία άπρακτα»;
Πράξη 4η «Αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο»
Ένα πρωινό με τη δροσιά, σχεδόν στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς οι δάσκαλοι βρέθηκαν μπροστά σε σχολείο κλειστό με λουκέτο και αλυσίδα. Αιφνιδιάστηκαν. Το κρεμασμένο πρόχειρα πανό έγραφε «Κατάληψη».
Τα πράγματα ζορίσανε με τους πιτσιρικάδες στα κάγκελα αλλά και με σοβαρά αιτήματα αυτή τη φορά. Η μέρα της διαμαρτυρίας πέρασε. Το σχολικό συμβούλιο έγινε στην ώρα του για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών από την κατάληψη και με άλλα θέματα εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. Κλήθηκαν άπαντες οι συμμετέχοντες στη σχολική κοινότητα. Όλα νομότυπα και κατά τα προβλεπόμενα. Όλοι έλαβαν θέσεις στο χώρο αλλά λίγοι είχαν απόψεις για τα αιτήματα και τον τρόπο σκέψης των μαθητών. Είναι ίδιον του καλού δημοσίου υπαλλήλου να μη μιλάει νομίζοντας πως έτσι κάνει τη δουλειά του σωστά. Σεμνά και ταπεινά. Αλλά και όσοι είχαν άποψη που τιμούσε το ρόλο του Γονέα ή του Δασκάλου απογοητεύτηκαν όταν ενημερώθηκαν για να υπογράψουν τα πρακτικά. Τα πρακτικά είχαν ελλείψεις, πολλές σε σημαντικά για το σχολείο θέματα. Έλειπε ετούτο, έλειπε εκείνο διαπίστωσαν. Να λείπει και το βύσσινο από τέτοιες συνεδριάσεις, πρόσθεσε με χιούμορ ο Γονέας. Διευθυντές, πρακτικογράφοι και πανίσχυρες άλαλες πλειοψηφίες, όλοι μια γροθιά, έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Έχουν γνώση οι φύλακες του Νόμου. Οι υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης για να μη μπλέξουν και να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους (τη συνείδησή τους;) παραδίδουν καθαρογραμμένα πρακτικά προς υπογραφή. Κατάλευκα πρακτικά, αγγελικά, καθαρά, νοικοκυρεμένα με ωραίες καλλιγραφίες δίχως προβλήματα. Πράξεις με αριθμό, ημερομηνία, υπογραφές και σφραγίδες, όλα κομπλέ χωρίς τα παρελκόμενα. Η Δημόσια Διοίκηση εκπαιδευμένη σωστά στο ρόλο της είναι προσεκτική με τη γνώση και τη βεβαιότητα ότι scripta manent.

Πράξη 5η «Η κασέτα ήταν μασημένη»

Ο Π. ήταν υποψήφιος για στέλεχος διοίκησης με όλα τα απαραίτητα προσόντα. Στα αντικειμενικά (τυπικά) μόρια ήταν μεταξύ των πρώτων. Διδακτορικά και δε συμμαζεύεται. Όλα κομπλέ. Αλλά ήρθε η ώρα της πραγματικής κρίσης. Στη συνέντευξη ερωτήσεις επί ερωτήσεων περί ανέμων και υδάτων. Ο υποψήφιος απαντούσε τυπικά και διαβασμένος για την περίπτωση. Βγήκαν τα αποτελέσματα και πήρε 5. Οι «εκλεκτοί» ήρθαν πρώτοι, όσο για τους υπόλοιπους επιβεβαιώθηκε από την ανάποδη το Βιβλικό: «Και έσονται οι πρώτοι έσχατοι». Ο Π. έκανε ένσταση και ζήτησε τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά. Δεν τα πήρε γιατί η κασέτα ήταν μασημένη. Το συμβούλιο θα του έδινε αντίγραφο «αποσπασμάτων» των Πρακτικών. Επιλεκτική αξιολόγηση; Ποιος ξέρει; Εξάλλου όσοι θεώρησαν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη…

Ανδριανή Στράνη

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το