Σε νέο κρεσέντο ρατσιστικών και ξενοφοβικών δηλώσεων επιδόθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει μαζικές απελάσεις μεταναστών προς τις λατινοαμερικανικές χώρες.
Συγκεκριμένα, ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος επιτέθηκε, μέσω σειράς tweet, σε τέσσερις γυναίκες γερουσιαστές των Δημοκρατικών, που έχουν πρόγονους μετανάστες, για την κριτική που ασκούν σε θέματα μετανάστευσης.
«Να πάνε πίσω και να βοηθήσουν να φτιαχτούν τα τελείως διαλυμένα και κατακλυσμένα από εγκληματικότητα μέρη απ’ όπου κατάγονται», έγραψε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.
«Αυτή η ομάδα των τεσσάρων (…), παραπονείται διαρκώς», δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος σε εκδήλωση προώθησης προϊόντων «Made in America». «Είναι άνθρωποι που μισούν τη χώρα μας», πρόσθεσε.
Μαζικές απελάσεις και μηδενική ανοχή
Η κριτική που άσκησαν οι τέσσερις γυναίκες μέλη της Γερουσίας έγινε με αφορμή τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο μεταναστευτικό.
Από τις μαζικές απελάσεις που σχεδιάζονται, μέχρι τους θανάτους μικρών παιδιών στα κέντρα κράτησης μεταναστών και στα περάσματα κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και η κυβέρνησή του εφαρμόζουν πολιτική μηδενικής ανοχής και καταστολής.
Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που δεκαετίες τώρα αποτελούν πεδίο άγριας εκμετάλλευσης για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ο οποίος εκτός από τα πραξικοπήματα και τις επεμβάσεις του παρελθόντος συνεχίζει και εντείνει το οικονομικό ξεζούμισμα των λαών αυτών.
Χώρες- στρατόπεδα συγκέντρωσης
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να μετατρέψουν ολόκληρες χώρες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών.
Παράδειγμα αποτελεί η Γουατεμάλα, η οποία θα χαρακτηριζόταν «ασφαλής τρίτη χώρα», όπου οι μετανάστες που επιθυμούσαν να φθάσουν στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου, αλλά και να επαναπροωθούνται από τις αμερικανικές αρχές.
Αυτό θα μετέτρεπε το φτωχό κράτος της Κεντρικής Αμερικής «στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης παγκοσμίως», σημειώνει πρώην ΥΠΕΞ της χώρας.
Για τους αντιπάλους της συμφωνίας, στην οποία μπήκε προσωρινό φρένο, η Γουατεμάλα δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο χώρας υποδοχής για μετανάστες που επιθυμούν να πάνε στις ΗΠΑ, καθώς και η ίδια είναι μια από τις βασικές χώρες της οποίας πολλοί πολίτες αναζητούν καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ. Η φτώχεια πλήττει το 59% των κατοίκων, ενώ η βία των συμμοριών ωθεί κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.
Όπως φαίνεται, οι ΗΠΑ επιδιώκουν όχι μόνο να μετακυλήσουν το πρόβλημα εκτός συνόρων, αλλά και να ελέγχουν τη ροή των μεταναστών, προφανώς αναζητώντας εργατικό δυναμικό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προπάντων φτηνό, σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου και των κολοσσών.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr