Ανταπόκριση από Γιάννενα
Μ-Λ ΚΚΕ (Κ.Ο. Ιωαννίνων): Μαζική διαδήλωση για την 51η επέτειο της αντιφασιστικής-αντιιμπεριαλιστικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα η διαδήλωση για τα 51 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την πετυχημένη εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας αφιερωμένη στο Πολυτεχνείο. Επίσης αναρτήθηκαν πανό και μοιράστηκαν καλέσματα για την κινητοποίηση με αφετηρία τη Δόμπολη (παλιό πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Για ακόμη μια χρονιά, το ΚΚΕ επέλεξε να πραγματοποιήσει δική του ξεχωριστή συγκέντρωση και διαδήλωση, με την ίδια ακριβώς διαλυτική και διασπαστική λογική που ακολουθεί σε όλα τα ζητήματα.
Στη διαδήλωση με συνθήματα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι αμερικανοί» και πολλά με μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, όπως «Νίκη στην Ιντιφάντα» και «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη» πορευτήκαμε στους κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων με αρκετή μαζικότητα.
Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ και της νεολαίας Πορείας και της Φοιτητικής Πορείας πορεύτηκαν με οργανωμένο μπλοκ φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και συνθήματα αλληλεγγύης προς την Παλαιστινιακή αντίσταση!
Χαρακτηριστικό το σύνθημα στο κομματικό πανό που έγραφε: «Οι εξεγέρσεις των λαών είναι δίκαιες. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία -Πολυτεχνείο 1973 – Γάζα 2024».
***
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΒΟΛΟ
Με συγκέντρωση και διαδήλωση οι εργαζόμενοι και η νεολαία τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου στο Βόλο.
Την Κυριακή στις 6 το απόγευμα οργανώθηκε η συγκέντρωση για να τιμηθεί η εξέγερση του Νοέμβρη 1973 με την ευθύνη των φοιτητικών συλλόγων της πόλης. Αρκετές εκατοντάδες νέων και εργαζομένων συγκεντρώθηκαν στο Θόλο, μπροστά απ’ το πανεπιστήμιο, με στόχο να διαδηλώσουν για μια ακόμα φορά για να εκφράσουν τη διάθεση τους ότι θα κρατήσουν τη μνήμη του αγώνα και των συνθημάτων της εξέγερσης.
Η κομματική οργάνωση Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ κινήθηκε δραστήρια για να προπαγανδίσει και να στηρίξει την εκδήλωση. Μοίρασε εκατοντάδες προκηρύξεις του κόμματος και αφισοκόλλησε τους δρόμους της πόλης. Επίσης πήρε μέρος με μαζικό και μαχητικό μπλοκ με το πανό της και τις κομματικές σημαίες.
Η διαδήλωση κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ενώ το ΠΑΜΕ κινήθηκε προς το στρατόπεδο Γεωργούλα, που «φιλοξενεί» και δυνάμεις αμερικάνων πεζοναυτών.
***
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το Μ-Λ ΚΚΕ και η οργάνωση νεολαίας Πορεία τίμησε την 51η επετείου του Πολυτεχνείου. Βρέθηκε από νωρίς το πρωί στη συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στο τραπεζάκι υπήρχε υλικό των Μορφωτικών εκδόσεων, το καινούριο τεύχος του περιοδικού “Πορεία”, καθώς και η εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος, κ.ά.
Ακολούθησε μαζική, αντιιμπεριαλιστική πορεία στους δρόμους της πόλης και μπροστά από το Αμερικανικό προξενείο. Κατέληξε λίγο πριν την Καμάρα όπου εκεί έκανε την εμφάνισή της ξανά η Κρατική τρομοκρατία. Κλούβες, διμοιρίες, η Αύρα και δεκάδες ένστολοι με μηχανές, απαγόρευσαν, και με τη χρήση κρότου λάμψης, την προσέγγιση στο χώρο του Πολυτεχνείου για το τέλος της πορείας.
Συνεχίζουμε δίνοντας το ραντεβού μας στις 20 Νοέμβρη στην Πανελλαδική απεργία!!
***
AΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Πραγματοποιήθηκε και στην Ηγουμενίτσα η συγκέντρωση-διαδήλωση για τα 51 χρόνια από την επέτειο του «Πολυτεχνείου». Στη συγκέντρωση που καλέστηκε από το Εργατικό Κέντρο στην Πλατεία Δημαρχείου την Κυριακή στις 11 το πρωί, καλούσαν το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ (μ-λ).
Τις προηγούμενες ημέρες αναρτήθηκαν πανό για την κινητοποίηση και κολλήθηκαν κομματικές αφίσες στην πόλη.
Τη μαζικότητα της συγκέντρωσης έσωσαν τα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, γιατί η παρουσία των δυνάμεων του ΕΚΘ (ΠΑΜΕ) ήταν μικρή.
Στη διαδήλωση με συνθήματα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και πολλά με μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, όπως «Νίκη στην Ιντιφάντα» και «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη», πορευτήκαμε στους κεντρικούς δρόμους της Ηγουμενίτσας.
Το Μ-Λ ΚΚΕ πορεύτηκε με δικό του μαχητικό μπλοκ, ενώ μοιράστηκε πλατιά η κομματική προκήρυξη και η εφημερίδα μας, ο «Λαϊκός Δρόμος».
***
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 17 Νοέμβρη, η Συγκέντρωση τιμής και μνήμης της Λαϊκής Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου που ήταν μαζική και συσπείρωσε φοιτητικούς συλλόγους, εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία, συνταξιούχους και γενικά το δημοκρατικό κόσμο. Αν και ο καιρός ήταν βροχερός και δημιουργούσε πολλές επιφυλάξεις ως προς τη μαζικότητα της συγκέντρωσης, ωστόσο και ο κόσμος που συμμετείχε έδειξε να υπερβαίνει το κώλυμα της βροχής , αλλά και ο καιρός… έδειξε τη συμπάθειά του στον αγωνιζόμενο κόσμο και σταμάτησε να βρέχει σε όλη τη διάρκεια των τοποθετήσεων, αλλά και της πορείας.
Ειδικότερα, φέτος πραγματοποιήθηκε μια ενιαία συγκέντρωση, με μια μικροφωνική, χωρίς διασπάσεις, αλλά όχι και χωρίς προβλήματα σε ό,τι αφορά τους ομιλητές, το χρόνο και τη δυνατότητα όλων των οργανώσεων και φορέων να τοποθετηθούν. Γιατί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ – σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των σωματείων (ΑΔΕΔΥ-ΣΕΠΕ-Ε.Λ.Μ.Ε) που ανήκουν στο χώρο των ΣΥΕΚ, έσπευσαν να πάρουν την πρωτοβουλία της μικροφωνικής (που ανήκει στην ΕΛ.ΜΕ) και στη συνέχεια επεδίωξαν να βάλουν τους γνωστούς αποκλεισμούς, έτσι ώστε να μην ακουστούν οι τοποθετήσεις των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Από το χώρος της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αντισταθήκαμε σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Ν. Τμήματος της ΑΔΕΔΥ (που με μια παράδοξη διαδικασία του ΠΑΜΕ ορίστηκε οργανωτής..) και θέσαμε πολύ νωρίς, μια ημέρα πριν τη συγκέντρωση, το ζήτημα της δημοκρατίας του μικροφώνου. Μετά από πίεση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δέχτηκε την σύντομη τοποθέτηση όλων .Επίσης, ήμασταν ήδη σε επικοινωνία με έξι φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι επίσης διεκδικούσαν την αυτονόητη ισοτιμία των φορέων.
Κάτω από αυτή την πίεση, το ΠΑΜΕ έδειχνε να υποχωρεί, όμως σε όλο το χρόνο της προσέλευσης ομιλητών, έθετε ζητήματα αποκλεισμού, πίεσης χρόνου κλπ. Με την επίμονη παραμονή μας στο χώρο της μικροφωνικής, τελικά δεν υπήρξαν αποκλεισμοί και ήταν μια από τις σπάνιες φορές που διαμορφώθηκε κλίμα συμπόρευσης των διαδηλωτών, παρά το γεγονός ότι στο τέλος των μπλοκ των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ υπήρχε… μια αλυσίδα. Ορισμένες πρακτικές μάλλον είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν.
Στη συγκέντρωση υπήρχε το Πανό του Μ-Λ ΚΚΕ που συγκρότησε δικό του ξεχωριστό μπλοκ και διένειμε τις προκηρύξεις του τόσο στο χώρο της συγκέντρωσης, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας, ενώ με τα συνθήματά του από τον τηλεβόα έδιδε αγωνιστικό παλμό και πολιτική φωνή αντίστασης στην πορεία που ήταν μαζική και ειρηνική.
Στη συγκέντρωση τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος του Μ-Λ ΚΚΕ, τονίζοντας τον αντιϊμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα της Λαϊκής Εξέγερσης του Νοέμβρη του 73.Καταδίκασε την πολιτική της ιμπεριαλιστικής υποτέλειας, της φτώχειας, ανεργίας, ακρίβειας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ, δίδοντας βαρύτητα στη συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος των γειτονικών λαών (Ουκρανία, Παλαιστίνη, Λίβανος κλπ) και αναδεικνύοντας την ανάγκη αλληλεγγύης στον ηρωϊκό Παλαιστινιακό λαό που δείχνει το δρόμο της ανειρήνευτης πάλης με τη φασιστική θηριωδία και την ιμπεριαλιστική τρομοκρατία. Ολοκλήρωσε με τα αιτήματα εξόδου από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της πείνας, ανεργίας, ακρίβειας, καταστολής.
Στην ίδια βάση, ο εκπρόσωπος της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ανέδειξε την ανάγκη υπεράσπισης του αντιφασιστικού και αντιϊμπεριαλιστικού αγώνα την περίοδο της δικτατορίας και τη σύνδεσή του με το σήμερα. Εδωσε βαρύτητα στα ζητήματα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση (Αξιολόγηση, συγχωνεύσεις, αδιοριστία, κενά, ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια) και τόνισε την ανάγκη της διεκδίκησης των αυξήσεων τους μισθούς και της αντίστασης στην πολιτική της λαϊκής εξαθλίωσης και ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.
Οι τοποθετήσεις των ομιλητών έδωσαν τον απαιτούμενο αγωνιστικό τόνο στη συγκέντρωση και, κυρίως, ανέδειξαν τον επίκαιρο χαρακτήρα των αιτημάτων του Πολυτεχνείου.
Η πορεία, αφού διένυσε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξε στην πλατεία, όπου οι φοιτητές τραγούδησαν τη διεθνή, υποσχόμενοι νέους αγώνες που είναι αναγκαίοι για την απαλλαγή από το ζόφο της εξαθλίωσης και της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.
***
e-prologos.gr