Στη φωτογραφία, ώρες μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την περιοχή, φαίνονται κάτοικοι να φτάνουν εν μέσω της καταστροφής στα βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας, την 1η Φεβρουαρίου
«Δεν έχει απομείνει τίποτα», λέει η υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, σε μια ανάρτηση στο X που περιλαμβάνει πλάνα που δείχνει πού βρισκόταν κάποτε μια από τις κλινικές της υγείας ανάμεσα σε πολλά κατεστραμμένα κτίρια στη βόρεια Γάζα.
Οι καταστροφές στη Γάζα μέσα από τους αριθμούς
Την 123η ημέρα της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ, η ζημιά που έχει προκληθεί στη λωρίδα είναι άνευ προηγουμένου.
Εκατοντάδες κτίρια έχουν καταστραφεί, με πάνω από το 85 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας να έχει εκτοπιστεί εσωτερικά.
«Δεν έχει μείνει τίποτα», λέει η UNRWA.
«Τίποτα δεν γλίτωσε» στη Jabalia μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού
Κάνοντας αναφορά από τη συνοικία as-Salam στην ανατολική Jabalia, μια περιοχή που βρισκόταν υπό μακροχρόνια ισραηλινή στρατιωτική πολιορκία πριν από την αποχώρησή της, ο Anas al-Sharif του Al Jazeera λέει ότι το μόνο που έχει απομείνει είναι η ολοκληρωτική καταστροφή.
«Μπορούμε να δούμε το μέγεθος της καταστροφής που έμεινε πίσω σε αυτό το τμήμα της Jabalia. Τίποτα δεν γλίτωσε, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των γύρω υποδομών», είπε.
Ένας κάτοικος της περιοχής είπε στο Al Jazeera ότι δεν έχει απομείνει ούτε ένα κατοικήσιμο σπίτι.
«Τίποτα δεν γλίτωσε. Γη, σπίτια και δέντρα καταστράφηκαν όλα. Τίποτα δεν είναι κατοικήσιμο, αλλά θα παραμείνουμε σταθεροί και ακλόνητοι με την ισχυρή μας αποφασιστικότητα», είπε.
«Ό,τι όμορφο έχει καταστραφεί»
Περισσότερα από 200 κτίρια πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας έχουν μετατραπεί σε ερείπια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών, νεκροταφείων και μουσείων
Η Unesco, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την προστασία του πολιτισμού, λέει ότι έχει επαληθεύσει ζημιές σε τουλάχιστον 22 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών, εκκλησιών, ιστορικών κατοικιών, πανεπιστημίων, αρχείων και του αρχαιολογικού χώρου του λιμανιού Anthedon , του πρώτου γνωστού λιμανιού της Γάζας.
Το τέμενος Ομάρι, τζαμί του 7ου αιώνα, γνωστό και ως το Μεγάλο Τζαμί της Γάζας, ήταν το πιο διάσημο της Γάζας, ένα επίκεντρο της ιστορίας και του πολιτισμού του παλαιστινιακού θύλακα. Αλλά οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που ρήμαξαν την πόλη για περισσότερες από 100 ημέρες προκάλεσαν τεράστια καταστροφή σ’ αυτή την πολιτιστική κληρονομιά.
Για τους λίγους Παλαιστίνιους που έχουν απομείνει, και τον πολύ μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων και ελπίζοντας να επιστρέψουν, ο πολιτισμός και η ιστορία έχουν μετατραπεί σε αναμνήσεις.
«Δυστυχώς, το Ισραήλ κατέστρεψε ό,τι όμορφο στη Γάζα. Το Ισραήλ είχε ως στόχο να καταστρέψει όχι μόνο ανθρώπους, αλλά και πέτρες, υποδομές και ιστορικά κτίρια, θέλοντας να εξαλείψει την ανθρώπινη ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά», λέει ο φωτογράφος Wissam Nassar, που κάλυψε αρκετούς πολέμους στη Γάζα αλλά κατέγραψε και τον πολιτισμό της.
Η Unesco ανέφερε ότι «ανησυχεί βαθιά για τις ζημιές σε πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους στη Γάζα. Ενώ οι ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αποτελούν σταθερή -καθώς και η προστασία των εκπαιδευτικών υποδομών και των δημοσιογράφων- πρέπει επίσης να διασφαλιστεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο ορίζει ότι η πολιτιστική ιδιοκτησία είναι μη στρατιωτική υποδομή».
με πληροφορίες από aljazeera.com, theguardian.com
e-prologos.gr