Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Najib Mikati, απείλησε να στείλει τον λιβανέζικο στρατό μέσα στον μεγαλύτερο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη χώρα, όπου οι συγκρούσεις τις τελευταίες μέρες έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 12 ανθρώπους, έχουν οδηγήσει στον τραυματισμό πολύ περισσότερων και έχουν εκτοπίσει χιλιάδες.
Σύμφωνα με την UNRWA (την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες), τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους μέσα στον καταυλισμό, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πάνω από 40 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Mikati τον προέτρεψε να διασφαλίσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις στον καταυλισμό Ein el-Hilweh.
Ο Mikati χαρακτήρισε τις συγκρούσεις ως «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου» και δήλωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο οι ομάδες να «τρομοκρατούν τους Λιβανέζους, ιδιαίτερα τους ανθρώπους στο νότο, που έχουν αγκαλιάσει τους Παλαιστινίους εδώ και πολλά χρόνια».
Οι συγκρούσεις κοντά στο νότιο λιμάνι της Σιδώνας ξέσπασαν από την Κυριακή, όταν ένας άγνωστος ένοπλος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Mahmoud Khalil, μέλος μιας ένοπλης οργάνωσης, αλλά αντ’ αυτού σκότωσε τον σύντροφό του.
Στις μάχες που ακολούθησαν σκοτώθηκε ο διοικητής της Φατάχ Abu Ashraf al-Armouchi, που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια μέσα στον καταυλισμό, και αρκετοί βοηθοί του.
Η Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε τις ένοπλες ομάδες Jund al-Sham και Shabab al-Muslim για τη δολοφονία του στρατηγού της Φατάχ, Abu Ashraf al-Armoushi.
Οι άνθρωποι κατέφυγαν σε κοντινά τζαμιά και σχολεία για να γλιτώσουν από τη βία.
Η Δωροθέα Κλάους, διευθύντρια της UNRWA στον Λίβανο δήλωσε την Πέμπτη ότι περίπου 600 άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τον καταυλισμό διαμένουν σε δύο από τα σχολεία του οργανισμού στη Σιδώνα και σε έναν κοντινό προσφυγικό καταυλισμό, στο Mieh Mieh.
«Δεν μπορέσαμε να εισέλθουμε στο στρατόπεδο και να παραδώσουμε την αναγκαία βοήθεια» είπε, προσθέτοντας ότι σχεδόν 360 εργαζόμενοι της UNRWA ζουν εκεί μέσα, κάποιοι ακόμα παγιδευμένοι και ένας τραυματισμένος στις συγκρούσεις.
Μια συμφωνία εκεχειρίας που έγινε τη Δευτέρα, έσπασε από τις ένοπλες ομάδες όταν επιτέθηκαν σε ένα από τα κέντρα της Φατάχ στον καταυλισμό, σύμφωνα με τον Maher Shabaita επικεφαλής της Φατάχ στην περιοχή της Σιδώνας στο πλαίσιο «ενός σχεδίου να καταστρέψουν τον καταυλισμό και να τον μετατρέψουν σε καταυλισμό ενόπλων, πιθανά τρομοκρατών».
Οι παλαιστινιακές οργανώσεις στο Ein el-Hilweh σχημάτισαν μια επιτροπή ερευνών για να διαπιστώσουν ποιος ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του al-Armoushi και να τον παραδώσουν στη λιβανέζικη δικαιοσύνη για να δικαστεί, ανέφερε.
Το Ein el-Hilweh είναι ένας από τους 12 καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν στον Λίβανο το 1948 για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες μετά τη Νάκμπα, την καταστροφή.
Περισσότεροι από 450.000 Παλαιστίνιοι στον Λίβανο είναι καταγεγραμμένοι από την UNRWA.
Οι περισσότεροι ζουν σε έναν από τους 12 επίσημους προσφυγικούς καταυλισμούς, συχνά σε άθλιες συνθήκες, και αντιμετωπίζουν πληθώρα νομικών περιορισμών, όπως την απαγόρευση άσκησης συγκεκριμένων επαγγελμάτων.
Ύστερα από μια συμφωνία, το 1969, ανάμεσα στον Λίβανο και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο λιβανέζικος στρατός αποφεύγει να εισέλθει στους καταυλισμούς, αλλά κάποιοι λιβανέζοι αξιωματούχοι έχουν καλέσει το στρατό να πάρει τον έλεγχό τους με έναυσμα τις πρόσφατες συγκρούσεις.
Το Ein el-Hilweh, όπου διαμένουν περίπου 50.000 άνθρωποι, έχει δει πολλές κρίσεις βίας μέσα σε αυτές τις δεκαετίες, τόσο ανάμεσα σε οργανώσεις, όσο και ανάμεσα σε παλαιστινιακές οργανώσεις και τις στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου.
Πηγή: aljazeera
e-prologos.gr