Την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής με την αποκλειστική της διεξαγωγή στο Εφετείο και την απαλλαγή των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου από άλλα δικαστικά καθήκοντα ζήτησαν με παρέμβασή τους στον πρόεδρο του τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθήνας Κ. Σταμαδιάνο, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, στη δίκη της ναζιστικής – εγκληματικής οργάνωσης.
Αναλυτικά στην επιστολή – υπόμνημα οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής αναφέρουν:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της δίκης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα φέρνει όλους τους παράγοντες και κάθε άλλο αρμόδιο και υπεύθυνο για τη διεξαγωγή της προ του ευλόγου ερωτήματος για ποιο λόγο διαρκεί τόσο πολύ η δίκη αυτή και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί.
Ως συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής συμμεριζόμαστε και υπηρετούμε την αγωνία των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους, καθώς και ολόκληρης της κοινωνίας για τη γρηγορότερη δυνατή ολοκλήρωση της δίκης και την ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης και το έχουμε αποδείξει με σειρά πρωτοβουλιών μας μέσα και έξω από τη δίκη αφότου αυτή ξεκίνησε μέχρι σήμερα.
Η δίκη ξεκίνησε στις 20-4-2015 και έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 250 συνεδριάσεις (επί προγραμματισμένων 277) οι οποίες κατανέμονται ανά έτος ως εξής (εντός παρενθέσεως οι δικάσιμοι που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, η οποία μετά από πίεσή μας χρησιμοποιείται από κοινού και εκ περιτροπής για τη διεξαγωγή της δίκης από τον Ιούλη 2016, οι δε υπόλοιπες έχουν πραγματοποιηθεί στον Κορυδαλλό):
2015 : 39 δικάσιμοι
2016 : 50 δικάσιμοι (34 στο Εφετείο)
2017 : 95 δικάσιμοι (42 στο Εφετείο)
2018 : 66 δικάσιμοι μέχρι 30/9/2018 (23 στο Εφετείο)
Η δίκη ξεκίνησε διεξαγόμενη κατά αποκλειστικότητα στην ειδική -πολύ μικρής χωρητικότητας κοινού- δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η οποία αποφασίστηκε αυθαίρετα και χωρίς καμία διαβούλευση από την τότε διοίκηση του Εφετείου, παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, εκατοντάδων κοινωνικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας για το λόγο ότι πέρα από όλες τις βάσιμες ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για τη διεξαγωγή της δίκης μέσα σε χώρο φυλακών, η επιλογή του Κορυδαλλού ως τόπου διεξαγωγής της σημαίνει περιθωριοποίηση και υποβάθμιση δεδομένου ότι δυσχεραίνει αφάνταστα την πρόσβαση του κοινού για την παρακολούθηση, την προσέλευση των δημοσιογράφων, αλλά και την ανεμπόδιστη άσκηση των λοιπών καθηκόντων των συνηγόρων.
Επίσης τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου – πλην της προέδρου – δεν είχαν απαλλαγεί από τις υπόλοιπες δικαστικές τους υπηρεσίες, πράγμα το οποίο συνέτεινε περαιτέρω στην αδυναμία συχνής διεξαγωγής της δίκης.
Έτσι και όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία οι δικάσιμοι κατά τα δύο πρώτα έτη ήταν πολύ λίγες, καθώς μεσολάβησαν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες όπως διακοπή για τις εκλογές για το δημοψήφισμα και τις εκλογές Σεπτέμβρη 2015, αποχή δικηγόρων για το ασφαλιστικό – μετέπειτα Ν. 4387/2016, το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μετά.
Επίσης στη διάρκεια της δίκης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους όσοι απέμεναν προσωρινά κρατούμενοι μετά την έναρξή της, έτσι ώστε η διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό δεν υπηρετεί την οποιαδήποτε ανάγκη αποφυγής μετακινήσεων κρατουμένων.
Από τον Σεπτέμβρη 2016 η δίκη διεξάγεται με ρυθμούς δέκα συνεδριάσεων κατά μέσο όρο μηνιαίως, όμως και αυτές κατανέμονται όλο και περισσότερο στην εκ περιτροπής χρήση της αίθουσας του Κορυδαλλού, η δε αναλογία του τόπου διεξαγωγής της δίκης μεταξύ Κορυδαλλού και Εφετείου ανά μήνα έχει διαμορφωθεί σε 7-3.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η μεγάλη διάρκεια της δίκης μέχρι τώρα οφείλεται και στο μεγάλο όγκο της δικογραφίας που προκύπτει από τη συνεκδίκαση και συνεξέταση πολλών αποδιδόμενων εγκληματικών δραστηριοτήτων, πράγμα το οποίο όμως έχει αποδειχτεί ορθό όσο και αν συντείνει στην επιμήκυνση του χρόνου, δεδομένου ότι είναι αναγκαίο για την απόδειξη των στοιχείων της κατηγορίας της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.
Στη δίκη μετέχουν 69 κατηγορούμενοι οι οποίοι κατά καθημερινό σχεδόν κανόνα εκπροσωπούνται από συνηγόρους και έχουν εξεταστεί 147 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο ανάγνωσης των εγγράφων.
Υπάρχουν όμως oι βασικοί παράγοντες που έχουν συντελέσει στην καθυστέρηση της δίκης και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως η καθυστέρηση έναρξής της, η εμμονή της Διοίκησης του Εφετείου σε συνδυασμό με την ατολμία του υπουργείου Δικαιοσύνης να λάβει αντίθετη νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία, για τη διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα του Κορυδαλλού και η μη απαλλαγή των δικαστών από έτερα δικαστικά καθήκοντα προκειμένου απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στην ταχύτερη διεξαγωγή της δίκης.
Μετά τη φάση της ολοκλήρωσης των εγγράφων που καταθέτουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, ακολουθεί η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης (έχουν δηλωθεί 230) και στη συνέχεια η κλήση των κατηγορουμένων σε απολογία, η εισαγγελική πρόταση και οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης που θα προηγηθούν της απόφασης του Δικαστηρίου. Συνεπώς η δίκη βρίσκεται σε τέτοιο σημείο, που απέχει από την ολοκλήρωσή της.
Απέναντι στην αρνητική αυτή προοπτική, έχοντας επίγνωση της ιστορικής και κοινωνικής βαρύτητας της δίκης και ενεργώντας με προσήλωση στην ευθύνη που αναλάβαμε απέναντι στα θύματα της Χρυσής Αυγής, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, θέτουμε κάθε αρμόδιο φορέα προ των ευθυνών του και επισημαίνουμε ότι το μόνο μέτρο που είναι δυνατό να συμβάλει ουσιαστικά στην ταχύτερη εφεξής διεξαγωγή της δίκης μέχρι την ολοκλήρωσή της θα ήταν :
Η επιτάχυνση στη διεξαγωγή -ακόμα και σε καθημερινή βάση- της δίκης με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών μέχρι τη λήξη της, η κατάργηση των συνεδριάσεων στον Κορυδαλλό και η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για άλλο χώρο και με την απαλλαγή όλων των μελών της σύνθεσης του Δικαστηρίου από άλλα δικαστικά καθήκοντα».
Θορυβημένοι οι χρυσαυγίτες
Θορυβημένοι από τα συντριπτικά ενοχοποιητικά στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι τώρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής που επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα της ναζιστικής – εγκληματικής οργάνωσης και αποδεικνύουν τα οργανωμένα εγκλήματά της, στελέχη της Χρυσής Αυγής επιδίδονται τον τελευταίο καιρό σε προσπάθεια απαξίωσης της δίκης. Αντιστρέφοντας προκλητικά την πραγματικότητα, κάνουν λόγο για «δίκη-παρωδία» και μιλούν για «χρονοτριβή», την οποία αποδίδουν στο ότι δεν προκύπτουν δήθεν στοιχεία! Βέβαια, στη χρονοτριβή που αναφέρονται, οι ίδιοι συμβάλλουν με την άσκοπη ανάγνωση αυτό το χρονικό διάστημα στο δικαστήριο πληθώρας άσχετων με το αντικείμενο της δίκης, ερωτήσεων και επερωτήσεων τους στη Βουλή!
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες πρόσφατες διαδοχικές παρεμβάσεις στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης:
«Παρωδία» αποκάλεσε τη δίκη ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτής Π. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι ανάλογες διαδικασίες συμβαίνουν «μόνο σε αφρικανικές χώρες». Ο επίσης κατηγορούμενος βουλευτής Ι. Λαγός σε σχετική συνέντευξή του, αποκάλεσε με τη σειρά του τη δίκη ως «γελοιότητα» και «φάντασμα», δηλώνοντας ότι «το δικαστήριο κωλυσιεργεί», ενώ ανέφερε ότι η διαδικασία θα είχε ήδη ολοκληρωθεί «με συνοπτικές διαδικασίες», αν είχαν προκύψει στοιχεία σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
e-prologos.gr