Τη σχετική εγκύκλιο για τις άδειες ειδικού σκοπού, το μειωμένο ωράριο, αλλά και τα μέτρα προστασίας των υπαλλήλων του Δημοσίου έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό διάδοσης και την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Για την άδεια ειδικού σκοπού που δικαιούνται όσοι έχουν παιδιά που φοιτούν έως και στη Γ΄ Γυμνασίου, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι υπολογίζεται ανά τετραήμερο χρήσης, οπότε και η μία εκ των τεσσάρων συνολικά ημερών απουσίας θα αποτελεί κανονική άδεια. Σε περίπτωση που χωρίς υπαιτιότητα του υπαλλήλου, ιδίως σε περίπτωση που λήξει η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ο υπάλληλος έχει λάβει λιγότερο των τεσσάρων ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, οπότε και δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός ανά τετραήμερο, οι ως άνω μία έως τρεις ημέρες απουσίας αποτελούν άδεια ειδικού σκοπού.
Η άδεια αυτή δεν χορηγείται, μεταξύ άλλων, και σε περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων υπαλλήλων του Δημοσίου, απασχολείται σε φορέα του οποίου έχει ανασταλεί η λειτουργία (π.χ. σχολεία) και δεν απασχολείται για το λόγο αυτό σε άλλη υπηρεσία.
Σε περιπτώσεις που σύζυγος υπαλλήλου του Δημοσίου απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και έχει τροποποιηθεί το ωράριο εργασίας ή ο τρόπος οργάνωσης του χρόνου εργασίας του, στον υπάλληλο του Δημοσίου χορηγείται υποχρεωτικά, ανεξαρτήτως της αίτησής του, η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου (μέχρι 25% ημερησίως χωρίς μείωση αποδοχών). Στις περιπτώσεις αυτές η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται κατ’ εξαίρεση, μόνον εφόσον με βάση το αντικείμενο της υπηρεσίας και τα καθήκοντα που ασκεί, ο υπάλληλος δεν μπορεί να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου. Δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας ο υπάλληλος του Δημοσίου, του οποίου ο/η σύζυγος εργάζεται σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, της οποίας έχει ανασταλεί η λειτουργία. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει ο υπάλληλος του Δημοσίου να προσκομίζει κάθε σχετικό απαιτούμενο δικαιολογητικό από τον εργοδότη του/της συζύγου που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν τελεί σε αναστολή λειτουργίας και σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης του ως άνω δικαιολογητικού, προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Όταν ο/η σύζυγος του υπαλλήλου του Δημοσίου είναι ελεύθερος επαγγελματίας, η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού στον υπάλληλο του Δημοσίου θα εξετάζεται κατά περίπτωση και βάσει προσκομιζόμενων από τον υπάλληλο του Δημοσίου δικαιολογητικών, από τα οποία θα αποδεικνύεται, ότι δεν είναι δυνατή η φροντίδα των τέκνων να ασκηθεί από τον σύζυγο ελεύθερο επαγγελματία, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Αν υπάλληλος του Δημοσίου απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια, ιδίως άδεια ανατροφής τέκνου και άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης (εξαιρείται η αναρρωτική), ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας, αλλά την δικαιούται εάν η σύζυγος απουσιάζει με άδεια μητρότητας, λόγω κυήσεως ή λοχείας.
Σχετικά με τη χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου, ο υπάλληλος υποχρεούται, μετά το άνοιγμα των σχολείων, να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του, χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, οπότε ο χρόνος αυτός υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία. Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και επιλέγει τη χρήση της διευκόλυνσης εργασίας, ο υπάλληλος που απασχολείται στο Δημόσιο και επιλέγει τη χρήση της διευκόλυνσης μειωμένου ωραρίου εργασίας, μπορεί να παρέχει εργασία κατά τις ώρες που δεν εργάζεται ο γονέας που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών.
Παράδειγμα: Σε περίπτωση γονέων που είναι και οι δύο υπάλληλοι του Δημοσίου, σε υπηρεσίες που, είτε λειτουργούν σε βάρδιες, είτε όχι, και ένας εκ των δύο υποβάλλει αίτηση μειωμένης απασχόλησης κατά τις ώρες 7.00- 13.00 και ο άλλος για τις ώρες 14.00-20.00, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα φροντίδας των τέκνων τους, κατά την εφαρμογή των ανωτέρω, υποχρεωτικά η υπηρεσία θα λειτουργήσει κατά τις ως άνω απογευματινές ώρες. Το ίδιο ισχύει εάν ο ένας γονέας είναι υπάλληλος του Δημόσιου και ο άλλος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Για την προστασία των υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η εγκύκλιος επισημαίνει, ότι στην περίπτωση που είναι τοποθετημένοι σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, πρέπει υποχρεωτικά να ασκούν καθήκοντα για τα οποία δεν απαιτείται η καθημερινή επαφή με κοινό. Ως ευπαθείς ομάδες ορίζονται τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη) και όσοι τελούν σε ανοσοκαταστολή.
Η εγκύκλιος αφορά υπαλλήλους που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.
e-prologos.gr