Ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλοι έχουν επικεντρωθεί σε αυτόν και τις σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις και ανακατατάξεις, περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Τουρκία επωφελούνται και εμφανίζουν έναν ρόλο ειρηνοποιού. Βέβαια την ίδια στιγμή κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους στα ανοικτά μέτωπα, όπως στη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Οι εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία από το Ισραήλ και την Τουρκία και στο Ιράκ από την Τουρκία, τυγχάνουν της αποδοχής των, κατά τα άλλα, επιλεκτικά ευαίσθητων χωρών της Δύσης και καμία κύρωση δεν έχει επιβληθεί.
Ταυτόχρονα το Ισραήλ κλιμακώνει επικίνδυνα την κατοχική βία και επωφελείται από τις διεθνείς εξελίξεις για να αναβαθμίσει τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή και να βαθύνει την κατοχή στα Παλαιστινιακά εδάφη. Γι αυτό έχουν πυκνώσει και περνάνε απαρατήρητες οι επιθέσεις σε συριακά εδάφη, ενώ τον τελευταίο καιρό είναι σε έξαρση η δολοφονική βία κατά των Παλαιστινίων. Από τα τέλη Μάρτη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι και 14 Ισραηλινοί στη διάρκεια επιθέσεων, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.
Η νέα επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ κατά Μουσουλμάνων προσκυνητών, προκάλεσε νέες συγκρούσεις, δυναμιτίζοντας την ήδη οξυμένη ένταση που σιγοβράζει εδώ και καιρό, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του μήνα του Ραμαζανιού στις 2 Απρίλη. Από τις συγκρούσεις στο Αλ Άκσα τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν μερικές δεκάδες Άραβες, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η επιθετικότητα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης.
Η τεταμένη κατάσταση ανάγκασε το μοναδικό ισλαμικό κόμμα, Ρά’αμ του Μανσούρ Αμπάς, που στηρίζει την πολυκομματική κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ να «παγώσει» την κοινοβουλευτική υποστήριξή του για δύο βδομάδες. Δεν αποκλείεται ωστόσο την περίοδο αυτή το αντιπολιτευόμενο κόμμα Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να την αξιοποιήσει για να ρίξει την κυβέρνηση Μπένετ – Λαπίντ και να προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές 10 μήνες μετά τη συγκρότησή της τον περασμένο Ιούνη.
Σε ό,τι αφορά την ένταση στο τέμενος Αλ Ακσα, ισραηλινή κυβέρνηση και παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξαν κατηγορίες. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «ενδίδει» στις «πιέσεις εξτρεμιστών», «παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων και εγκληματιών» και αντί να προωθήσει την ηρεμία παρουσιάζει το Ισραήλ ότι δεν τηρεί την αρχή της ελευθερίας των θρησκειών. Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές σαν προσπάθεια «κάλυψης» των ευθυνών που έχουν οι κατοχικές δυνάμεις, κατηγορώντας τες ότι κήρυξαν «ανοικτό πόλεμο κατά της Ιερουσαλήμ και των ιερών τόπων, ιδιαίτερα στο τέμενος Αλ Άκσα».
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, την ανατροπή της συμφωνίας με την Ιορδανία για τον ρόλο κηδεμονίας που έχει στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ από το 1967 φαίνεται πως επιχειρεί ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ. Ο Χέρτζογκ χρησιμοποιεί ως επιχείρημα αναφορές σε προηγούμενα ειρηνευτικά σχέδια που είχαν προτείνει προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις και προέβλεπαν μία «εταιρική» σχέση ανάμεσα σε Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή και ορισμένες αραβικές χώρες, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, για τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, η διαχείριση των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ. Πρότεινε να έχουν έναν τέτοιο ρόλο, εκτός από την Ιορδανία, η Αίγυπτος και οι τρεις άλλες αραβικές χώρες με τις οποίες ομαλοποίησε σχέσεις μέσω των «συμφωνιών του Αβραάμ», δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο. Όλα αυτά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ιορδανία.
Οι ενέργειες αυτές του Ισραήλ, όπως πάντα, γίνονται σε συνεργασία και με την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ. Με τη γνωστή πολιτική των ΗΠΑ που εξισώνει τον θύτη με το θύμα, κάνοντας «πλάτες» στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν, κάλεσε τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Γ. Λαπίντ, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, ζητώντας να προβούν σε ενέργειες που θα τερματίσουν «τον κύκλο της βίας», μετά την επικίνδυνη όξυνση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Μπλίνκεν μιλώντας στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο τόνισε τη «σημασία της συνεργασίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων με σκοπό τον τερματισμό του κύκλου της βίας σε Ισραήλ, Δυτική Όχθη και Γάζα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και αποχή από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις». Επιβεβαίωσε δε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη βελτίωση «της ζωής των Παλαιστινίων». Τηλεφωνώντας στον Γ. Λαπίντ, ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια του Ισραήλ».
Στα εξωτερικά μέτωπα τώρα, δοκιμασία φαίνεται να περνάνε οι κατά τα άλλα ομαλές ισραηλινο-ρωσικές σχέσεις. Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πως ο Χίτλερ, όπως και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Ζελένσκι, είχε εβραϊκή καταγωγή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένετ, κατηγόρησε τον Λαβρόφ για διάδοση αντισημιτισμού και ευτελισμό του Ολοκαυτώματος. «Τέτοια ψέματα έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους», ανέφερε, καλώντας τον Λαβρόφ να σταματήσει αμέσως «τη χρήση του Ολοκαυτώματος του εβραϊκού λαού για πολιτικούς σκοπούς». Το όλο θέμα προέκυψε από συνέντευξη του Λαβρόφ στο ιταλικό δίκτυο «Rete 4», όπου ρωτήθηκε πώς η Μόσχα μπορεί να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία, όταν ο Πρόεδρος αυτής της χώρας, ο Ζελένσκι, είναι Εβραίος. «Οταν λένε “Τι είδους ναζιστικοποίηση είναι αυτή αν είμαστε Εβραίοι”, νομίζω ότι και ο Χίτλερ είχε και αυτός εβραϊκή καταγωγή, οπότε αυτό δεν σημαίνει τίποτα”», είπε ο Λαβρόφ.
Στο μέτωπο της Συρίας ασταμάτητα συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις. Η πιο πρόσφατη ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 5 Σύροι στρατιώτες. Έγινε στα περίχωρα της Δαμασκού θυμίζοντας πως ο πόλεμος στη χώρα αυτή δεν έχει τελειώσει και ας έχουν περάσει 11 χρόνια. Αυτό θύμισε σε δηλώσεις του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν: «Το σημερινό αδιέξοδο στο έδαφος της Συρίας και η απουσία της σύγκρουσης από τα πρωτοσέλιδα των Μέσων Ενημέρωσης δεν θα πρέπει να παραπλανούν κανέναν. Η σύγκρουση αυτή δεν χρειάζεται λιγότερη προσοχή ή λιγότερα μέσα ανακούφισης. Δεν είναι “παγωμένη αλλά καυτή σύγκρουση” που συνεχίζεται ιδιαίτερα στο βορειοδυτικό τμήμα και στο Αφρίν, όπου εντείνονται οι συγκρούσεις, οι επιθέσεις με ρουκέτες», ανέφερε ο Πέντερσεν. Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη μια «συνολική λύση» στην περίπτωση της Συρίας στη βάση της απόφασης του ΟΗΕ του 2012 που προέβλεπε μεταξύ άλλων τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος και πολιτική μετάβαση με διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο Πέντερσεν επιβεβαίωσε πως δόθηκαν προσκλήσεις στα μέλη της 45μελούς Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής που αποτελείται από αξιωματούχους, στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ προκειμένου να προσέλθουν στη Γενεύη, κοντά στην έδρα του ΟΗΕ, και να συνεδριάσουν από τις 28 Μάη ως τις 3 Ιούνη.
Και στο ζήτημα του Ιράν οι ζυμώσεις συνεχίζονται, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην διεθνή ενεργειακή κρίση. Η αναστολή των διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη εδώ και ενάμιση μήνα και οι σχέσεις με το Ιράν ήταν ανάμεσα στα κεντρικά θέματα της συζήτησης ανάμεσα στους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και του Ισραήλ, Εγιάλ Χουλάτα, στην Ουάσιγκτον. Επισήμως οι ΗΠΑ δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν σκληρά ανταλλάγματα απέναντι στο αίτημα του Ιράν να αφαιρεθούν οι «Φρουροί της Επανάστασης» από τη μαύρη λίστα της «τρομοκρατίας». Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι αν το Ιράν θέλει άρση κυρώσεων, πέρα από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αμερικανικές ανησυχίες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πλέον οι ΗΠΑ «είναι πιο κοντά από ποτέ» στο να παραδεχτούν την «ήττα τους στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν» μετά από έξι βδομάδες αναστολής των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr