Η σωτηρία των πολιτών έναντι αναμενόμενων φυσικών φαινομένων εξαντλείται σε εντολές για μαζική εκκένωση και εναπόκειται στην ατομική τους ευθύνη να τις ακολουθήσουν.

Οι ίδιοι έχουν την ευθύνη να βρουν μεταφορικό μέσον να εκκενώσουν την περιοχή που θα πληγεί, έστω κι αν η βενζίνη σώθηκε, οι ίδιοι έχουν την ευθύνη να μεταβούν στα καταφύγια με όποιο τρόπο, ικανοί ή όχι να μετακινηθούν, οι ίδιοι έχουν την ευθύνη να ταμπουρωθούν στο σπίτι τους, να το μετατρέψουν σε οχυρό και να το εξοπλίσουν με είδη πρώτης ανάγκης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ίδιοι θα έχουν την ευθύνη για τον ενδεχόμενο θάνατό τους.

Όχι δεν μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά για την κραταιά Αμερική και τον τυφώνα Μίλτον που χτύπησε τη Φλόριντα το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ενώ η έλευση του τυφώνα αναμενόταν, οι περίπου 7,5 εκατομμύρια κάτοικοι κατά μήκος της ακτογραμμής της Πολιτείας της Φλόριντα έλαβαν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή. Περίπου 5 εκατομμύρια από αυτούς ακολούθησαν τις εντολές. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, παρά τις συνεχείς ειδοποιήσεις για εκκενώσεις που λάμβαναν από το αμερικανικό σύστημα εκτάκτου ανάγκης, όπως το ελληνικό 112. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι κατέφυγαν σε καταφύγια.

Ο τυφώνας Μίλτον χτύπησε πόλεις με σφοδρούς ανέμους και βροχοπτώσεις και, πριν ακόμη φτάσει στην ξηρά, ανεμοστρόβιλοι έπεσαν σε όλη την πολιτεία. Η περιοχή δέχτηκε βροχή έως και πέντε μηνών σε λίγες μόνο ώρες.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, περίπου 125 σπίτια καταστράφηκαν πριν από την άφιξη του τυφώνα στην ακτή, πολλά από τα οποία ήταν κινητά σπίτια σε κοινότητες για ηλικιωμένους, ενώ περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν πόσιμο νερό.

Να σημειωθεί ότι η καταιγίδα έπληξε μια περιοχή η οποία πριν από δύο εβδομάδες είχε χτυπηθεί βάναυσα από τον τυφώνα Έλεν που πλημμύρισε δρόμους και σπίτια στη δυτική Φλόριντα και άφησε πίσω του τουλάχιστον 230 νεκρούς σε όλο τον Νότο.

Βέβαια, στο ισοζύγιο των θανάτων ο Μίλτον δεν συγκρίνεται με την Έλεν. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι Αρχές και ο κυβερνήτης της πολιτείας λένε πως οι ζημιές που προκλήθηκαν «δεν ήταν καν το χειρότερο σενάριο». Άρα σενάριο υπήρχε, αλλά δεν περιλάμβανε την έγκαιρη κρατική παρέμβαση, αλλά μόνο την ατομική ευθύνη. Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία όσο το κέρδος μπαίνει πάνω από τις ζωές και το βιος μας.

Γεωργία Μυλωνάκη

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το