Ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε στις 8 Απρίλη 2021 στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για την την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, τον χρόνο εργασίας και την πληρωμή της υπερεργασίας.
Και σε αυτήν την έρευνα όπως και σε μία προηγούμενη που είχε γίνει το Γενάρη του 2021 καταγράφονται οι αρνητικές εργασιακές επιπτώσεις στην εντατικοποίηση της εργασίας, τον χρόνο εργασίας καθώς και τις απλήρωτες υπερωρίες στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα που προκύπτουν έχουν ως εξής :
Το 52% των εργαζομένων, αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους σε εβδομαδιαία βάση.
– Από αυτούς το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 1-3 ώρες
–Το 17% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 4-6 ώρες
–Το 4% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 7-8 ώρες
–Το 6% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 9 ώρες και πάνω
Το 40% όσων απασχολούνται υπερωριακά σε εβδομαδιαία βάση, δηλώνει ότι δεν πληρώνεται τις υπερωρίες.
Αντίστοιχη και χειρότερη είναι η εικόνα στους μερικώς απασχολούμενους εργαζόμενους, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων αντί για 4ωρο ημερησίως δουλεύουν 5 και 6 ώρες και από αυτούς το 24% δεν αμείβεται για τις επιπλέον ώρες εργασίας.
Αξιοσημείωτο και απολύτως αναμενόμενο είναι και το γεγονός, ότι το 75% των εργαζομένων που απασχολούνται υπερωριακά σε εβδομαδιαία βάση θέλουν πληρωμή των υπερωριών τους αντί αδείας, μετά την κατρακύλα των μισθών των τελευταίων χρόνων και την αύξηση του κόστους ζωής με τα κάθε λογής μνημονιακά χαράτσια.
Βεβαίως, η κυβέρνηση της ΝΔ με την γενίκευση του μέτρου «διευθέτησης του χρόνου εργασίας» σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, τους επιφυλάσσει και χαμηλότερες συνολικές μηνιαίες αμοιβές (κατάργηση υπερωριών) και πλήρη απορρύθμιση της ζωής τους. Στην πραγματικότητα με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει αυτό το καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας και μη πληρωμής της υπερεργασίας και των υπερωριών.
Διότι έτσι όπως οι εργαζόμενοι δεν επέλεξαν να δουλεύουν πέραν του 8ωρου και μάλιστα χωρίς υπερωριακή αμοιβή αλλά εκβιάστηκαν από τους εργοδότες τους να το κάνουν, εντελώς αυτονόητο είναι ότι δεν θα ερωτηθούν για τον τρόπο «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας τους.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr