Φοιτητική Πορεία ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Όχι στις ηλεκτρονικές εκλογές!

«Εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών/τριών στη Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Σχολής Επιστημών Αγωγής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ετήσια θητεία, από 1-1-2025 έως και 31-12-2025…Η εκλογή των εκπροσώπων πραγματοποιείται από ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των υποψήφιων φοιτητών/τριών ανά κύκλο σπουδών (πρώτο, δεύτερο και τρίτο).»

Η διοίκηση του τμήματος με μια -καταχωνιασμένη ανάμεσα στις δεκάδες για τα μαθήματα- ανακοίνωση προκηρύσσει ηλεκτρονικές εκλογές στις 11 Νοέμβρη, για την ανάδειξη εκπροσώπων στην συνέλευση του τμήματος και τη δημιουργία συμβουλίων φοιτητών με ενιαία ψηφοδέλτια. Ένα όργανο που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα συνδικαλιστικά όργανα, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Με τις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων των φοιτητών για τα όργανα διοίκησης, η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη λειτουργία των συλλόγων και αποσκοπεί στη κατάλυση των θεμελιωδών αρχών δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών και στη διάλυση της οργανωμένης και συλλογικής πάλης του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Οφείλουμε να κάνουμε καθαρό ότι η συνδιοίκηση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο παρά ένα μέσο για τη συμμετοχή των φοιτητών στο έργο της διάλυσης της δημόσιας-δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέσα από την ψευδαίσθηση της «συμμετοχής», γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί η αντίληψη στους φοιτητές ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολές μας. Όσο λοιπόν και αν τόσο η κυβέρνηση, οι πρυτανείες και οι καθεστωτικές δυνάμεις (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ), όσο και οι δυνάμεις τις ρεφορμιστικής Αριστεράς στα πανεπιστήμια (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ) προσπαθούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου, η πραγματική του αξία φάνηκε ξεκάθαρα στον φοιτητικό αγώνα του Φλεβάρη, Εκεί που πραγματικά διακυβευόταν η αξία των πτυχίων μας, η κατάργηση κεκτημένων μισού αιώνα και συνολικότερα το μέλλον των σχολών μας, πολλές συνελεύσεις τμημάτων -μια εκ των οποίων και η δική μας- παρά τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών σ’αυτές, αρνήθηκαν την ξεκάθαρη στήριξη του αγώνα μας και τον ορισμό δεύτερης δια ζώσης εξεταστικής. Καθόλου δε σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχουν καθηγητές που στάθηκαν στο πλευρό μας και υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η διαδικασία, όμως, της ανασυγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων και της πάλης του φοιτητικού κινήματος αφορά πρώτα απ’όλα το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, ανεξάρτητα από τη στάση (θετική ή αρνητική) των διοικήσεων των τμημάτων και των σχολών.

Ως Φοιτητική Πορεία, καλούμε τους φοιτητές να καταδικάσουν τις μαύρες ηλεκτρονικές εκλογές και συνολικά το μέτρο της συνδιοίκησης. Όπως η διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών ακυρώθηκε σε πλήθος σχολών και τμημάτων πανεπιστημίων, όπως το ΕΜΠ, η ΑΣΟΕΕ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, όταν αποπειράθηκε να εφαρμοσθεί, καλούμε σε μαζική αποχή από αυτές, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε στις επόμενες φοιτητικές εκλογές την εφαρμογή του ίδιου νόμου (Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) για τις ηλεκτρονικές εκλογές και τα ενιαία ψηφοδέλτια.

-ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΦΙΑΣΚΟ

-ΟΧΙ ΣΤΑ «ΕΝΙΑΙΑ» ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ «ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ»

-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

-ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το