Το βράδυ του Σαββάτου, ανήμερα της ημέρας των γενεθλίων του, το ΣΗΜΑ γιόρτασε με ένα ζωηρό γλέντι με σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια, χορό, φαγητό και ποτό!

Το πρόγραμμα της εορταστικής βραδιάς περιλάμβανε ζωντανή μουσική, φροντισμένο, πλούσιο μενού από την κουζίνα της Πορείας, λαχειοφόρο με πολλά δώρα, και …μια τούρτα με 6 κεράκια!

Πέρασαν κιόλας 6 χρόνια!

Το βράδυ του Σαββάτου, 17 Δεκεμβρίου, το ΣΗΜΑ γιορτάζει τη συμπλήρωση 6 χρόνων ζωής και λειτουργίας του, και σας προσκαλεί όλους στα 6α γενέθλιά του!

6 χρόνια, με περισσότερες από 300 πολιτιστικές βραδιές (δηλαδή, κατά μέσο όρο, μία εκδήλωση για κάθε εβδομάδα ζωής του ΣΗΜΑτος, από την πρώτη στιγμή λειτουργίας τους!), αλλά και παράλληλα σεμινάρια, μαθήματα, εξορμήσεις, εργαστήρια, που πλούτισαν το πολιτιστικό μας ημερολόγιο δράσεων, και πλαισίωσαν το πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Ισαύρων.

6 χρόνια, μέσα στα οποία το ΣΗΜΑ με χαρά είδε να γεννιούνται σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα τα δύο μικρότερα «αδελφάκια» του, η Πυξίδα και η Σφήνα. Και οι τρεις αυτοί χώροι της Πορείας καταθέτουν πλέον από κοινού τις προσπάθειές τους για να προσφέρουν με συστηματικό τρόπο ένα πλούσιο, ζωντανό, ουσιαστικώς πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, υποβάλλοντας πρακτικώς την πολιτιστική αντιπρόταση της Πορείας στο σήμερα, κόντρα στην κυρίαρχη πολιτιστική μαυρίλα, σε πείσμα της υποκουλτούρας και των πολιτιστικών απορριμάτων με τα οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς η νεολαία και γενικώς η ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία.

6 χρόνια, με ανάσες αισιοδοξίας μέσα σε καιρούς μνημονίων και πανδημίας, πολέμων και κρίσεων, δύσκολων διεθνών, περιφερειακών και εγχώριων συγκυριών.

Θέλουμε -και εργαζόμαστε ώστε- η αισιοδοξία μας να εδράζεται στην αγωνιστική κατεύθυνση και προσανατολισμό της προσπάθειάς μας, στη συνεργασία και συντροφικότητα που θέλουμε -και εργαζόμαστε για- να αναπτύσσεται στους κόλπους των πολιτιστικών μας χώρων, στον πλούτο και εύρος του πολιτιστικού περιεχομένου και έκφρασης που προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και ταυτόχρονα να προσφέρουμε όλους αυτούς τους μήνες ζωής και δράσης του ΣΗΜΑτος.

6 χρόνια, με περισσότερες από

80 προβολές ταινιών/ ντοκιμαντέρ,

90 μουσικές εκδηλώσεις/ γλέντια/ βραδιές χορού (με το ΣΗΜΑ να πετυχαίνει κάποτε να φιλοξενήσει γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τη Ν. Βενετσάνου, τους Υπεραστικούς, τον Δ. Καλαντζή, τον Γ. Καλκάνη, τον Κ. Κορκόβελο, τους Blues Cargo, τους SantaBella, τα Σύννεφα με Παντελόνια, κλπ.),

70 εκδηλώσεις – συζητήσεις σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικού περιεχομένου, με το ΣΗΜΑ κάποτε να φιλοξενεί σημαίνοντες ομιλητές μπροστά σε σημαντικές συγκυρίες, όπως πρεσβευτές της Βενεζουέλας (σε δύο διαφορετικές περιστάσεις) ή τον Επιτετραμμένο της Παλαιστινιακής Αρχής, ή, λίγες ημέρες πριν την ιστορική έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη φασιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου, τον Κ. Παπαδάκη, συνήγορο πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α., και επιπλέον

16 κεντρικές εκδηλώσεις (πχ. βραδιές αφιερωμένες στην Τέχνη στην Αντίσταση, Μπελογιάννη, Θέσεις Απρίλη, 9η Μάη, Μακρόνησο, Μεταλλίδη, 75 έτη ΕΠΟΝ, 30 χρόνια Αντιτετραδίων, Παρισινή Κομμούνα, Μάη ’36, Αντίσταση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, «ΟΧΙ», 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, Γυναίκα στο κίνημα, Μικρασιατική καταστροφή, κλπ.),

18 εκθέσεις (πχ. ζωγραφικής, κοσμημάτων, αφίσας, φωτογραφίας, μικροτεχνίας, χαρτοποιημάτων),

7 βιβλιοπαρουσιάσεις, και

9 βραδιές αποκλειστικά αφιερωμένες στο θέατρο…

6 χρόνια, μέσα στα οποία κατά διαστήματα πραγματοποιήθηκαν, ή και εξακολουθούν να πραγματοποιούνται, συναντήσεις ομάδων κινηματογράφου, φωτογραφίας, θεάτρου, μουσικής αλλά και μουσικοκινητικής ομάδας, παραδοσιακών χορών, tango, ισπανικών, χαρτοκατασκευών, με το ΣΗΜΑ να οργανώνει και εκτός Ισαύρων εξορμήσεις, με ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιηγήσεις (π.χ. Κεραμεικός, Ακρόπολη, βήματα Πικιώνη, Αρχαία Αγορά, Αθήνα του 1821, Πλάκα, Νομισματικό Μουσείο).

6 χρόνια, στα οποία η Πορεία μετέτρεψε το ΣΗΜΑ σε σημαντικό εργαλείο εξωστρέφειας με επίκεντρο τη νεολαία (και προβάλλοντας τις αγωνίες της μαθητικής και φοιτητικής, της εργαζόμενης και άνεργης νεολαίας, αλλά και τις αντιπροτάσεις της), 6 χρόνια, στα οποία η Ισαύρων 29Γ λειτούργησε ως πραγματικός (πολυ-)χώρος πολιτισμού, ακριβώς διότι, δίνοντας βήμα λόγου, και πεδίο έκφρασης, μας επέτρεψε να βρεθούμε πιο κοντά…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το