H δυστοπία που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην υγεία
γράφει η Φωτεινή Λαμπρίδη
Με την εφαρμογή της διάταξης του 2022, για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση βάζει τους ασφαλισμένους και σκληρά φορολογούμενους πολίτες να ξανά- πληρώσουν τους μισθούς των γιατρών και νοσηλευτών και καταργεί τον χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, όπως λένε στο tvxs ο Πάνος Παπανικολάου γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών) και η Αφροδίτη Ρέτζιου (πρόεδρος ΟΕΝΓΕ).
Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, αποδομούν ένα προς ένα τα επιχειρήματα του υπουργείου υγείας, θέτουν ερωτήματα, εκπέμπουν sos, καλούν τους πολίτες να υπερασπιστούν τη δημόσια υγεία και την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη και να μπει σε διάλογο με τις ενώσεις τους.
Δεν επαρκεί το προσωπικό άρα θα γίνονται μόνο επί πληρωμή χειρουργεία…από ποιους;
H κ. Ρέντζιου εξηγεί για ποιο λόγο υπάρχουν οι τεράστιες αναμονές για ένα χειρουργείο…
«Γιατί οι χειρουργικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες από χρήματα του ελληνικού λαού δεν λειτουργούν επειδή δεν έχουμε τραυματιοφορείς, νοσηλευτές γιατρούς για να λειτουργήσουν τα επιπλέον χειρουργικά κρεβάτια. Το νοσοκομείο Νίκαιας έχει 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούσαν οι 7 και πριν από λίγες μέρες λόγω μείωσης νοσηλευτικού προσωπικού, έκλεισε άλλη μια αίθουσα. Αντί να προσλάβουν προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των αιθουσών. Αντί να αναπτύξουν τις αίθουσες για να μην υπάρχουν πολύμηνες αναμονές, αξιοποιούν την κατάσταση για να γίνει ένα πιο αποφασιστικό βήμα στο να γίνει το δημόσιο νοσοκομείο επιχείρηση».
Ο κ. Παπανικολάου προσθέτει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και περιγράφει την κατάσταση με ποσοστά.
«Νοσοκομεία Αθήνας: Δεν έχουμε ακόμα ελλείψεις αναισθησιολόγων όμως έχουμε τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Νίκαιας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλές αιτήσεις νοσηλευτών, οι οποίοι θέλουν να διοριστούν ως μόνιμοι και μάλιστα κάποιοι έχουν κάνει αίτηση να διοριστούν έστω ως επικουρικοί. Η κυβέρνηση αρνείται να τους διορίσει.
Δεύτερο παράδειγμα αποτελούν μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις αναισθησιολόγων γιατρών. Αποτέλεσμα κι εκεί να είναι πολύ μειωμένο το χειρουργικό πρόγραμμα.
Άρα, αφού στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας λειτουργεί στα περισσότερα το 60-70% των χειρουργικών αιθουσών λόγω έλλειψης προσωπικού και στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργεί το 50% λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, με τι προσωπικό θα γίνει αυτό που λέει ο Γεωργιάδης, ότι θα υπάρχει πλήρης πρωινή λειτουργία και ταυτόχρονα και απογευματινή;».
Η κ. Ρέτζιου προσθέτει: «θα πρέπει να μας πει ο κ. Γεωργιάδης, πως θα χειρουργούνται περισσότεροι με προσωπικό το οποίο μειώνεται συνεχώς εξαιτίας των συνθηκών εντατικοποίησης. Με ποιο τρόπο θα μπορούν οι ασθενείς στην πρωινή να εξυπηρετούνται και το απόγευμα;»
Την απάντηση δίνει ο κ. Παπανικολάου.
«Η απάντηση είναι σαφέστατη, θα γίνεται μόνο απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία. Δεν θα γίνεται σχεδόν καθόλου πρωινή γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί και για τα δύο».
Με εξαντλημένους γιατρούς και νοσηλευτές θα μπει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών
«Η νοσηλεύτρια που κάνει πρωί νύχτα βάρδια θα μπαίνει και το απόγευμα στο χειρουργείο;» διερωτάται η κ. Ρέτζιου.
«Ο αναισθησιολόγος στο Παπανικολάου που κάνει εφημερίες 10-15 μέρες το μήνα, ο κατάκοπος, θα πάει και το απόγευμα; Πως δεν θα αποφευχθούν τα ιατρικά λάθη; Επίσης η εμπειρία από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων αυτό δείχνει. Αποβαίνει σε βάρος της πρωινής λειτουργίας και του προσωπικού αλλά και των ασθενών. Σπρώχνεται ο ασθενής στα απογευματινά ιατρεία για να υπάρχουν έσοδα αφού το κράτος δεν δίνει. Το ίδιο πράγμα που συμβαίνει και στα ιδιωτικά».
Ο κ. Γεωργιάδης λέει ξεκάθαρα ότι θα ξαναπληρώσει ο ασθενής από την τσέπη του. Νόμιμο φακελάκι
Ο κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει πως ο σκληρά φορολογούμενος ασθενής καλείται να πληρώσει ξανά για τη δημόσια υγεία γιατί αρνείται το κράτος.
«Λέει ο υπ. υγείας: ε, δεν τρέχει και τίποτα κάποιος να πληρώσει από την τσέπη του 2.000-5000 ευρώ για να μην περιμένει. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, γιατί αυτή η κάποια ή ο κάποιος είναι επί πολλά χρόνια ασφαλισμένος ή ασφαλισμένη, πληρώνει τσουχτερές εισφορές περίθαλψης κι επίσης είναι πολύ σκληρά φορολογούμενος – η. Από που κι ως που θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του αυτά τα ποσά;
Λέει επίσης ότι το 70% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου θα το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, και εξετάζουν την περίπτωση να πληρώνει και παραπάνω. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ υποτίθεται ότι πληρώνει ολόκληρο το ενοποιημένο νοσήλιο αλλά έλα όμως που δεν το πληρώνει!
Τα χρέη του προς τα νοσοκομεία συσσωρεύονται σε ποσά δισεκατομμυρίων, δεν τα αποπληρώνει ποτέ και κάποια στιγμή κάποια κυβέρνηση έρχεται να διαγράψει τα προηγούμενα χρέη του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία με μία μονοκονδυλιά. Τα χρέη για την πρώτη τριετία 2012-14 τα διέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Το ποσό ήταν τότε 4.5 δις. Τα χρέη της περιόδου 2014-2017 τα διέγραψε η κυβέρνηση ΝΔ το 2019, ποσό 3.5 δις. Και οσονούπω επίκειται η διαγραφή των χρεών της 3ης τριετίας που θα είναι μεγαλύτερο το ποσό.
Άρα αυτό που λέει ο Γεωργιάδης είναι ότι θα πληρώνει μόνο ο ασθενής από την τσέπη του. Δηλαδή, ο ασφαλισμένος επί χρόνια και ο σκληρά φορολογούμενος θα υποχρεώνεται να πληρώνει από την τσέπη του λίαν τσουχτερό νόμιμο κρατικό φακελάκι, για να χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία που τα έχει ήδη χρηματοδοτήσει ως ασφαλισμένος κι ως φορολογούμενος» καταλήγει ο κ. Παπανικολάου και προσθέτει σχετικά:
«Επίσης είναι τελείως απαράδεκτες οι δηλώσεις Γεωργιάδη και πρέπει να πάρει θέση ο Μητσοτάκης να μας πει αν τις καλύπτει πολιτικά, διότι περιδιαβαίνει τα κανάλια και λέει: Δεν έχει το κράτος λεφτά να δώσει λεφτά στους γιατρούς. Ενώ ο πρωθυπουργός αντίθετα λέει ότι έχει δώσει υπέρογκες αυξήσεις και θα δώσει κι άλλες. Και επειδή το κράτος δεν έχει λεφτά για να δώσει ανθρώπινους μισθούς (εκεί που θέλει το κράτος δίνει λεφτά γιατί για το κράτος δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα αλλά άφθονα κλεφτόδεντρα), θα αναγκάσουμε τον ασθενή να πληρώνει από την τσέπη του. Δηλαδή λέει καθαρά ότι αρνείται να πληρώσει τους μισθούς των γιατρών και θα βάζει τους ασφαλισμένους να ξαναπληρώσουν από την τσέπη τους τους μισθούς των γιατρών»
Δεν θα μειωθεί η αναμονή, αντιθέτως θα έχουμε μεγαλύτερη συμφόρηση
Η κ. Ρέτζιου και ο κ. Παπανικολάου υποστηρίζουν πως αν μπει σε εφαρμογή η διάταξη, όχι απλά δεν θα υπάρχει αποσυμφόρηση στα πρωινά χειρουργεία, αλλά θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Παπανικολάου λέει σχετικά:
«Ισχυρίζεται ο υπουργός ότι η απογευματινή λειτουργία, θα αποσυμφορήσει την πρωινή. Τεράστιο ψέμα. θα την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και θα εκτοξεύσει τις αναμονές. Γιατί θα γίνεται μόνο απογευματινή λειτουργία και οι λίστες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Αυτό σε συνδυασμό με την τελευταία ΚΥΑ περί ενιαίας λίστας υπουργείων, όπου με κουτοπόνηρο τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους γιατρούς, να μπαίνουν με ένα user name και ένα password, να φορτώνουν τη λίστα με ασθενείς, οι οποίοι μπορεί καν να μην έχουν εξεταστεί στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Για να βολευτούν «διαπρεπείς μεγαλοκαθηγητές»
Στο ερώτημα πως σχολιάζει την πρόθεση του κ. Γεωργιάδη για πιλοτική λειτουργία σε κάποια νοσοκομεία, ο κ. Παπανικολάου απαντά:
«Άλλο fake επιχείρημα. Λέει θα δούμε μήπως το κάνουμε πιλοτικά σε κάποια νοσοκομεία. Προφανώς εννοεί τα δυο τρία τέσσερα νοσοκομεία με πανεπιστημιακές κλινικές και διαπρεπείς κ. καθηγητές, τους οποίους η προηγούμενη διάταξη της κ. Γκάγκα, τους έχει δώσει ήδη το ελεύθερο να την κοπανάνε από το νοσοκομείο χωρίς καν να ζητούν την άδεια της διοίκησης. Δηλαδή όλο αυτό γίνεται για να μην ξεποδαριάζεται ο κ. καθηγητής, να οδηγεί εκβιαστικά τους ασθενείς σε ιδιωτική κλινική όπως έχει δυστυχώς νόμιμο δικαίωμα να κάνει, και να του φτιάξουμε μια ιδιωτική κλινική μες το δημόσιο νοσοκομείο, για να μην κουράζεται στο πέρα δώθε;»
Μια αγορά υγείας που θα πουλά ο καθένας την πραμάτεια του
«Η κυβέρνηση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν να πληρώσουν να παρακάμπτουν. Χτυπιέται το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν υπηρεσία στην υγεία. Θεωρείται εμπόρευμα και γι αυτή την κυβέρνηση και για τις προηγούμενες. Πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία και τώρα έρχονται και οι απευθείας πληρωμές στα νοσοκομεία.
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση; να εξοικονομήσει χρήματα. Γι’αυτό δεν προσλαμβάνει, θέλει τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με τους ίδιους όρους με τα ιδιωτικά. Μια αγορά υγείας που θα πουλά ο καθένας την πραμάτεια του κι ανάλογα με την τσέπη του καθενός θα έχει την υγεία» λέει η κ. Ρέντζιου και υπογραμμίζει τη σημασία και τη βαρύτητα των κινητοποιήσεων.
«Πρέπει να μπει πρώτο το θέμα στην κλαδική απεργία στις 22 του μήνα αλλά θα συνεδριάσουμε και ως ΟΕΝΓΕ στις 7, ενώ στις 15 Φεβρουαρίου έχουμε συνάντηση με τον υπουργό. Είναι πολύ αρνητική εξέλιξη, θα πρέπει ο λαός να κινητοποιηθεί. Κάθε μέρα που περνάει δεν υπάρχει ένα νοσοκομείο ένα κέντρο υγείας που να μην έχει σοβαρότατα προβλήματα».
«Η ίδια η αμείλικτη πραγματικότητα τινάζει στον αέρα όλο το πλαστό αφήγημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Εμείς θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε, αλλά είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και όλες» προσθέτει ο Π. Παπανικολάου.
πηγή: tvxs.gr
e-prologos.gr