Οι εργαζόμενοι στην κρατική εταιρεία Corporación del Cobre (Codelco) ξεκίνησαν εθνική απεργία μετά το κλείσιμο ενός εργοστασίου τήξης

«Οι εργαζόμενοι στην Codelco ξεκίνησαν μια εθνική απεργία για να ανακαλέσουν την απόφαση της κυβέρνησης και του συμβουλίου της Codelco σχετικά με το κλείσιμο του μεταλλουργείου Ventanas», σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργατών Χαλκού της Χιλής (FTC).

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι για το μέλλον της δουλειάς τους, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα απολυθούν αλλά θα μετεγκατασταθούν.

«Με τη δύναμη και την ενότητα των εργαζομένων, θα επιτύχουμε, μέσω αυτού του αγώνα, τον στόχο μας, που είναι να επιτρέψουμε στο χυτήριο Ventanas να συνεχίσει να λιώνει τον πλούτο και την πρόοδο για τη Χιλή βιώσιμα και υπεύθυνα με τους ανθρώπους και το περιβάλλον», ανέφερε η Ομοσπονδία.

Ο ηγέτης της FTC, Amador Pantoja, είπε ότι σκοπός της απεργίας δεν είναι μόνο να ανατραπεί η απόφαση αλλά και «να επιτευχθούν επενδύσεις ώστε ο χαλκός της Χιλής να συνεχίσει να υφίσταται τη διαδικασία της τήξης και του εξευγενισμού».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών Χαλκού (FTC), Amador Pantoja, δήλωσε: «Σήμερα όλα τα τμήματα της Codelco έχουν σταματήσει. Αυτή η συμμετοχή περιλαμβάνει 40.000, 50.000 εργάτες».

Οι εργαζόμενοι της Codelco δήλωσαν ότι όλα τα τμήματα της εταιρείας θα επηρεαστούν καθώς η απεργία είναι ολοκληρωτική. Σύμφωνα με αυτά, στη δράση πίεσης έχουν ενταχθεί 26 από τα 27 σωματεία της εταιρείας. Εκατοντάδες εξωτερικές εταιρείες που σχετίζονται με την Codelco θα συμμετάσχουν επίσης στην απεργία. δήλωσαν οι ηγέτες της απεργίας στα τοπικά ΜΜΕ.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας να κλείσει το μεταλλουργείο Ventanas ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Πρόεδρο Gabriel Boric με το σκεπτικό ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξαν συχνά επεισόδια δηλητηρίασης στον πληθυσμό της περιοχής Valparaíso, όπου βρίσκεται το μεταλλουργείο.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το