Η κυβέρνηση και η ανεκδιήγητη υπουργός «παιδείας» Κεραμέως μπροστά στη σύσσωμη απόρριψη από τους εκπαιδευτικούς της ψευδεπίγραφης και τιμωρητικής «αξιολόγησης», που σκοπό έχει να αλώσει το δημόσιο σχολείο, κατέφυγαν στη συνηθισμένη τους τακτική: τον αυταρχισμό!
Αξιοποιώντας τον αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη προσέφυγαν στην πάντα πρόθυμη «δικαιοσύνη», όταν πρόκειται για εργατικές διεκδικήσεις, για να κηρύξει η τελευταία παράνομη και καταχρηστική την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις συνελεύσεις των εκπαιδευτικών.
Είχε προηγηθεί ένα όργιο εκβιασμών και απειλών για κόψιμο μισθού, αυστηρές κυρώσεις, ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, αποκλεισμούς από θέσεις διοίκησης, μη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, απολύσεις αναπληρωτών και άλλα ωραία και παιδαγωγικά.
Παρ’ όλα αυτά πάνω από 2.000 νηπιαγωγεία και δημοτικά και πάνω από 500 Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ αψήφησαν τους κυβερνητικούς εκβιασμούς και είπαν «δεν θα περάσει»!
Τελικά η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή επειδή «δεν είχε προβλεφθεί προσωπικό ασφαλείας και γιατί δεν έγινε διάλογος πριν προκηρυχθεί», λες και η υπουργός παιδείας θα λάμβανε ποτέ υπόψη τις διαφωνίες της εκπαιδευτικής κοινότητας!
Ο αντεργατικός, φιλοεργοδοτικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη αποκαλύπτεται ακόμη μια φορά. Μετά την πρόσφατη προσπάθεια της «e-food» να βαφτίσει τους εργάτες…«συνεργάτες», πατώντας πάνω στις διατάξεις του νόμου, αποδεικνύεται ότι, πέραν των άλλων (ηλεκτρονικές συνελεύσεις και εκλογές, φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών κ.α.), ο νόμος στοχεύει στο να στηθεί μια βιομηχανία δικαστικών απαγορεύσεων και διώξεων των συνδικαλιστικών αγώνων.
Αν και η μαζική αντίδραση των εργαζομένων στην «e-food» και η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε οδήγησαν σε αναδίπλωση της εταιρείας και της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντάς μας ότι είναι δυνατοί νικηφόροι εργατικοί αγώνες σωματείων που εκφράζουν τα πραγματικά συμφέροντα των μελών τους, η περίπτωση των εκπαιδευτικών αποτυπώνει ότι ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των αγώνων θα είναι μόνιμος στόχος της κυβέρνησης και της εργοδοσίας από εδώ και πέρα.
Ως ΑΠΕ ΜΟΔ στηρίζουμε τους αγώνες των εκπαιδευτικών ενάντια στη «αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση». Ένας αγώνας που πρέπει να είναι κοινός, αφού και ο ΣΕΜΟΔ έχει πάρει τέτοια απόφαση.
Καταγγέλλουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης και την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
Καλούμε τους συναδέλφους να αγωνιστούν για την ανατροπή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.
Ζητάμε από το ΔΣ του ΣΕΜΟΔ:
· να μην εφαρμόσει τις αντισυνδικαλιστικές διατάξεις του νόμου (εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ, ηλεκτρονικές εκλογές και συνελεύσεις με τροποποίηση καταστατικού κλπ),
· να σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα των εκπαιδευτικών, καταγγέλλοντας την αυταρχική κυβερνητική πολιτική,
· να παλέψει για την ανατροπή του Νόμου Χατζηδάκη, αίτημα που πρέπει να τεθεί τώρα ως θέμα πρώτης προτεραιότητας στα Συνδικάτα!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
e-prologos.gr