Αφού για ακόμη μια χρονιά η ΓΣΕΕ έλαμψε δια της απουσίας της από την ΔΕΘ, χρησιμοποιώντας την ίδια καραμέλα της προστασίας της υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού, στην συνέχεια το μόνο που είχε να σχολιάσει για την ομιλία με Μητσοτάκη, ήταν ….η «ατολμία» του(!) για φιλεργατικά μέτρα. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ομιλία και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η κριτική που κάνει στην κυβέρνηση είναι ότι «αναμέναμε, αν μη τι άλλο, λιγότερη ατολμία στη σχεδίαση ανταποδοτικών πολιτικών σε όλους όσοι επλήγησαν από τα μνημόνια και την πανδημία». Πρόκειται για έναν προκλητικό εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής και μια χυδαία καλλιέργεια αυταπατών ότι δήθεν θα μπορούσαν να αναμένουν οι εργαζόμενοι φιλεργατικά μέτρα από την κυβέρνηση της ΝΔ και, μάλιστα, ύστερα από ένα καταιγισμό βαθιά αντεργατικών και αντιδημοκρατικών νόμων που έχει σπεύσει να ψηφίσει στη Βουλή κατά τη θητεία της!
Στο ίδιο μήκος κύματος όμως είναι η στάση της απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπου έχοντας αρνηθεί κάθε κινητοποίηση στο νόμο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, περιορίστηκε στο να βγάλει καθυστερημένα γι’ αυτόν μια τυπικά γραφειοκρατική ανακοίνωση στην οποία η βασική κριτική που κάνει είναι ότι δεν μεσολάβησε …. «διάλογος» της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους(!). Όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι προωθείται μια τέτοια μεταρρύθμιση, δίχως να έχει προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος» και παρακάτω: «οι νεότερες γενιές αποστερούνται της δυνατότητας να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο που αφορά κυρίως το δικό τους ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μέλλον»! Δεν μένει μόνο σε αυτό όμως και όλοκληρώνοντας την ανακοίνωσή της, το κύριο ζήτημα που θέτει είναι ότι «δεν προβλέπεται η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη Διοίκηση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, δηλαδή όλων όσοι εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους του νέου ταμείου», ομολογώντας ουσιαστικά ότι αποδέχεται την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και, επιπρόσθετα, διεκδικεί συμμετοχή στην υλοποίηση και την διαχείρισή της!
Η ΓΣΕΕ ουσιαστικά προσπαθεί με τις ανακοινώσεις αυτές από τις αρχές Σεπτέμβρη να σκεπάσει την πλήρη απραξία της όλο αυτό το διάστημα από τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί όμως να κρύψει πως ουσιαστικά σέρνεται πίσω από την κυβερνητική πολιτική.
Αυτό επιβεβαιώνει και η κίνησή της για τον αντισυνδικαλιστικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση τον Ιούνη. Μετά ….3 μήνες αποφάσισε να κάνει «προσφυγή» στην ILO (Διεθνή Οργάνωση Εργασίας), για να ζητήσει παρέμβασή της, θέλοντας ουσιαστικά να διασκεδάσει τις ευθύνες της για την χαρακτηριστική αδράνειά της απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού.
Ο εμπαιγμός και η ειρωνεία είναι όχι μόνο το ότι με τέτοια μέσα προσπαθεί να καλλιεργήσει την ψευδή εντύπωση πως δήθεν δίνει «πάλη» κατά του νέου αντεργατικού τερατουργήματος (μέσα που και στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί κούφια) αλλά και ότι κάνει προσφυγή σε μια οργάνωση που είναι γνωστό ότι έχει συντονισθεί με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αξίζει να θυμίσουμε τη θέση της ILO το 2016 για το ζήτημα του κατώτερου μισθού, όπου μετά από προσφυγή πάλι που έγινε, στην έκθεση που έδωσε ως απάντηση συμφωνούσε ο κατώτερος μισθός να ορίζεται από το κράτος και να διαχωρίζεται σε υπο-κατώτατο!
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr