Μέσα στο καλοκαίρι του 2024 άλλαξε ο Εσωτερικός Κανονισμός των Νέων Φοιτητικών Εστιών του Πολυτεχνείου, ο οποίος ορίζει όλη τη λειτουργία των εστιών από τους δικαιούχους και τα δικαιολογητικά, μέχρι το τι επιτρέπεται και τι όχι να κάνουν οι φοιτητές. Η σύγκρισή του, άρθρο προς άρθρο, με αυτόν που ίσχυε μέχρι τώρα, καταδεικνύει την τεράστια επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ στη δημόσια δωρεάν παιδεία και στα δημοκρατικά δικαιώματα.
Στο Άρθρο 1, αυτό που περιγράφει τις θεμελιώδεις αρχές των εστιών και τους σκοπούς που εξυπηρετεί ο Κανονισμός, ο παλιός Κανονισμός αναγράφει: «Προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία των Εστιών είναι ο απόλυτος σεβασμός της εσωτερικής ακαδημαϊκής ζωής, με δεδομένο ότι οι Φοιτητικές εστίες αποτελούν φυσική προέκταση του Πανεπιστημιακού χώρου. Η παρουσία αστυνομικών ή καταδιωκτικών αρχών στους χώρους της Εστίας, για λόγους που σχετίζονται με πολιτική ή συνδικαλιστική δράση οικοτρόφων, δεν είναι επιτρεπτή. Επέμβαση δημόσιας δύναμης, χωρίς την άδεια ή με την άδεια της Εφορείας της Εστίας, επιτρέπεται μόνον εφ’ όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής ή αν οι εγκαταστάσεις και οικότροφοι της Εστίας διατρέχουν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο από πυρκαγιά, σεισμό πλημμύρα, δολιοφθορά». Στον νέο Κανονισμό, όλη αυτή η παράγραφος διαγράφεται και γράφει «απλά» το εξής: «Για τη ρύθμιση θεμάτων ασύλου, εφαρμόζεται ο αντίστοιχος νόμος που ισχύει για το Πανεπιστημιακό άσυλο στο σύνολο των χώρων του ΕΜΠ». (Υπενθυμίζεται ότι από τα πρώτα νομοθετήματα της θητείας της ΝΔ το καλοκαίρι του 2019 ήταν η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου). Επιπλέον, το Άρθρο 11 του παλιού Κανονισμού αναφέρει: «Προστατεύεται η ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική έκφραση και δράση φοιτητών». Στο Νέο Κανονισμό αυτή η φράση έχει επίσης διαγραφεί και δεν υπάρχει πουθενά αντίστοιχο άρθρο.
Το όργανο εκείνο που αποφασίζει για ζητήματα των εστιών ήταν σύμφωνα με τον παλιό Κανονισμό η 11μελής «Εφορεία Φοιτητικής Εστίας». Ορίζονταν με συγκεκριμένο τρόπο ποια ήταν αυτά τα μέλη (καθηγητές, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΜΠ, κτλ.) και δύο από τα έντεκα μέλη, με δικαίωμα ψήφου ήταν εκπρόσωποι των οικοτρόφων της Εστίας που υποδεικνύονταν από τον Φοιτητικό Σύλλογο της Εστίας. Αυτή η Εφορεία τώρα αντικαταστάθηκε από δύο Επιτροπές με περισσότερο συγκεντρωτικό χαρακτήρα: την τριμελή Επιτροπή Επιλογής και την τετραμελή Επιτροπή Παρακολούθησης (όπου τα 3 μέλη της πρώτης ανήκουν και στη δεύτερη Επιτροπή), «ενώ δύνανται να παρίστανται δύο εκπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου», φυσικά χωρίς δικαίωμα ψήφου, όπως αποφασίστηκε στο Νέο Κανονισμό.
Το κτίριο 14 των εστιών διατίθεται, όπως και προηγουμένως, για φιλοξενίες επιστημόνων που συνεργάζονται με το ΕΜΠ. Πλέον όμως θεσμοθετήθηκε ότι η φιλοξενία είναι επί πληρωμή, με κόστος 15 ευρώ/ημέρα και ότι η Σύγκλητος μπορεί να τροποποιήσει το κόστος αυτό με απόφασή της.
Η αλλαγή του Κανονισμού έφερε και αλλαγή στα όρια του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που καθορίζει τους δικαιούχους. Περιόρισε με προκλητικό τρόπο το δικαίωμα στην δωρεάν διαμονή, τη στιγμή που η φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων είναι δεδομένη λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Με την εκτόξευση του κόστους ζωής που υπάρχει σήμερα, θα έπρεπε τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια να γίνονται πιο ελαστικά και τα όρια εισοδήματος να διευρύνονται. Στον παρακάτω πίνακα ωστόσο φαίνεται πώς διαμορφώθηκαν τα νέα όρια- κόφτες για την πρόσβαση στις εστίες:
Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο αναγράφεται ότι η διαμονή διαρκεί 8 έτη (που είναι για τις σχολές του ΕΜΠ ο ταξικός φραγμός του «ν+ν/2» του νόμου Κεραμέως του 2021) και προστίθεται για πρώτη φορά ότι: «προπτυχιακοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 5ο έτος σπουδών υποχρεούνται να προσκομίζουν επιπλέον πρόσφατη αναλυτική βαθμολογία», ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν αποτέλεσε ζήτημα η ακαδημαϊκή πρόοδος και οι βαθμοί των φοιτητών και φυσικά έρχεται κι αυτό να συμβάλλει με τη σειρά του στην εντατικοποίηση των σπουδών και να περιορίσει περαιτέρω το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.
Τέλος, σχετικά με τις ατομικές ελευθερίες των εστιακών, ο παλιός Κανονισμός αναφέρει: «Τα Μέλη της Εφορείας έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δωμάτια των οικοτρόφων για έλεγχο μετά από σχετική προειδοποίηση» το οποίο παραμένει ως έχει και προστίθεται μετά τις αλλαγές ότι: «Σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας με τον οικότροφο, θυροκολλείται ειδοποίηση με περιθώριο 10 ημερών. Μετά από 3 ειδοποιήσεις το δωμάτιο ανοίγεται για επιθεώρηση, παρουσία στελεχών της Γραμματείας και μέλους της Επιτροπής Παρακολούθησης. Στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους γίνεται έλεγχος σε όλα τα δωμάτια». Αυτός ο παραβιαστικός περιορισμός των ατομικών ελευθεριών και η γενική αυστηροποίηση παραπέμπει στα γνωστά αφηγήματα περί «φοιτητών – εγκληματιών» και «Πανεπιστημίων- κέντρων ανομίας».
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υπηρετεί το διαχρονικό στόχο του αστικού συστήματος να ξεθεμελιώσει ό,τι έχει απομείνει από τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και το φοιτητικό συνδικαλισμό και αυτό το γκρέμισμα των κατακτήσεων της νεολαίας και του λαού μας, το επιβάλλει με εντατικοποίηση, με μέτρα πειθάρχησης και διώξεις, με βία και ταξικούς φραγμούς.
Ελένη Π.
πηγή: περιοδικό Πορεία, τ. 59
e-prologos.gr