Σήμερα Δευτέρα στις 9 μμ
Το εμβληματικό έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, παρουσιάζει ο Αθήνα 9.84, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, ολοκληρώνοντας με αυτό τον κύκλο των 10 ελληνικών έργων που μεταδόθηκαν στο πλαίσιο της θεατρικής εκπομπής «Πλατεία Θεάτρου».
Στο site του σταθμού (www.athina984.gr), την ώρα της ραδιοφωνικής του μετάδοσης, το «Καληνύχτα Μαργαρίτα» θα συνοδεύεται από βίντεο οπτικής ερμηνείας στη νοηματική γλώσσα και πρόσθετους εξειδικευμένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους. Το podcast της παράστασης θα παραμείνει διαθέσιμο για ακρόαση στο site του σταθμού, για μια εβδομάδα –κατόπιν, θα ενοικιάζεται σε συμβολική τιμή.
Στο έργο πρωταγωνιστούν οι πρώτοι διδάξαντες, Έλλη Φωτίου και Στέφανος Ληναίος.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο;
Στέφανος Ληναίος: «Η θυσία της Μαργαρίτας Περδικάρη είναι μια αληθινή ιστορία. Και αντιπροσωπεύει αμέτρητες αληθινές ιστορίες στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης κατά των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων. Είναι η ιστορία μιας 20χρονης δασκάλας στα Γιάννενα, που την έπνιγε η μεγαλομανία της μεγαλοαστικής οικογένειάς της. Η συμμετοχή της, όμως, στην οργανωμένη εθνική αντίσταση, της άνοιξε νέους δρόμους. Αγωνίστηκε, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε χωρίς να πει ούτε μια λέξη. Ο Δημήτρης Χατζής έκανε διήγημα την ιστορία της Μαργαρίτας Περδικάρη και ο Γεράσιμος Σταύρου ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο».
Σκέψεις και συναισθήματα από την επαφή σας με το έργο;
Έλλη Φωτίου: «Νομίζω ότι ο ρόλος της Μαργαρίτας Περδικάρη, σημάδεψε για πάντα τη ζωή μου. Ίσως γιατί δεν είναι απλά ένας μεγάλος, σημαντικός ρόλος. Είναι μια ολόκληρη, αληθινή ιστορία, στα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής κατοχής της πατρίδας μας, που αντιπροσωπεύει αμέτρητες αληθινές δραματικές ιστορίες. Και πολλές Μαργαρίτες που θυσιάστηκαν για μια ελεύθερη πατρίδα και έναν καλύτερο κόσμο».
Στέφανος Ληναίος: Και το έργο “Καληνύχτα Μαργαρίτα”, όμως, έχει τη δική του, αληθινή, ιστορία. Πρωτοπαρουσιάστηκε το Φλεβάρη του ’67, στο θέατρο Βεάκη, με τον Μάνο Κατράκη και την Έλλη Φωτίου. Τη νύχτα της 21ης Απρίλη του ’67, απαγορεύτηκε, αμέσως, από τη δικτατορία. Το 1972, μετά την αμνηστία, το παρουσιάσαμε στο Θέατρο ΑΛΦΑ. Ήταν συγκινητική η υποδοχή του κοινού. Ίσως, γιατί, για πρώτη φορά, έβλεπε την Εθνική Αντίσταση στο θέατρο. Τον επόμενο χρόνο, η δικτατορία το απαγόρευσε και πάλι. Από το 1975 μέχρι και το 1985, ελεύθεροι πια, το παρουσιάσαμε σε δυο χιλιάδες παραστάσεις στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα».
Πείτε μας κάποια λόγια από το κείμενο –όποια σας έρθουν πρώτα στον νου.
Έλλη Φωτίου: «Ο αείμνηστος συγγραφέας Δημήτρης Χατζής, γράφει, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του Θεάτρου: “Η Μαργαρίτα μου αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο που πολεμάει ως το θάνατο για τις ιδέες του”. Κι όπως λέει και η ίδια, στα 22 χρόνια της, σε ένα γράμμα σε μια φίλη της: “Η ευτυχία κρύβεται σε δυο λέξεις: ΑΓΑΠΗ – ΛΕΥΤΕΡΙΑ”».
Ένα σχόλιό σας για τη ραδιοφωνική απόδοσή του, για την παρουσία του στα σημερινά θεατρικά δρώμενα;
Στέφανος Ληναίος: «Σήμερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ραδιόφωνο της Αθήνας 9.84, που δίνει την ευκαιρία σε μας να ξαναζήσουμε τους ήρωες του έργου. Προσπαθώντας, μόνο με τις φωνές μας, να μεταδώσουμε και στους ακροατές του, τη συγκίνηση και την αλήθεια μιας ολόκληρης ματωμένης και ηρωικής εποχής της πατρίδας μας».
Έλλη Φωτίου: «Είμαι πολύ συγκινημένη, όπως καταλαβαίνετε που ο Δημοτικός Ραδιοσταθμός της Αθήνας, 9.84, μου δίνει την ευκαιρία έπειτα από τόσα χρόνια να ξαναγίνω Μαργαρίτα. Και στους νέους ηθοποιούς, ιδιαίτερα, να ερμηνεύσουν, να γνωρίσουν και να ζήσουν χαρακτήρες και γεγονότα μιας εποχής που σημάδεψε τη νεοελληνική ιστορία μας. Που παραμένει, δυστυχώς, άγνωστη, για πολλούς και διάφορους λόγους…».
Στέφανος Ληναίος: «Μακάρι όχι μόνο το Ραδιόφωνο της Αθήνας αλλά και όλα τα μέσα επικοινωνίας να μεταδίδουν τέτοια ιστορικά έργα. Βοηθώντας τις επόμενες γενιές να αγωνιστούν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν, αγκαλιά με όλους τους φίλους της Ειρήνης, μια καλύτερη ζωή και σε έναν καλύτερο κόσμο».
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Γεράσιμος Σταύρου. Το έργο είναι βασισμένο στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη». Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης. Μουσική: Σπήλιος Μέντης. Τραγούδι: Πόπη Αστεριάδη. Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Φαίη Κοσμίδου. Συντονισμός Project: Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Ηχολήπτης: Πάνος Αργύρης
Ερμηνεύουν οι πρώτοι διδάξαντες: Έλλη Φωτίου, Στέφανος Ληναίος, Χρήστος Κελαντώνης και ο Τάσος Ιορδανίδης, Μαρία Παπαφωτίου, Αγνή Χιώτη, Αντωνίνα Παπαθανάσογλου, Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, Σαράντος Γεωγλερής, Δημήτρης Κατσώνης, Τζούλι Τσόλκα.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr
e-prologos.gr