Υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό αποφάσισε η δικαστής Σάρα Κόκεριλ του Ανώτερου Δικαστηρίου του Λονδίνου, στην τελευταία προσπάθεια της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας να αποκτήσει πρόσβαση στον χρυσό της χώρας που βρίσκεται «παγωμένος» στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Το δικαστήριο αποφάσισε να μην αναγνωρίσει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, το οποίο είχε καθαιρέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Βενεζουέλας που διόρισε ο Γκουαϊδό ως αυτοανακηρυχθείς «προσωρινός πρόεδρος». Ως αιτία της μη αναγνώρισης, η δικαστής επικαλείται το βρετανικό δόγμα «μίας φωνής», σύμφωνα με το οποίο «η εκτελεστική και δικαστική εξουσία πρέπει να μιλούν με μία φωνή για ζητήματα που σχετίζονται με την αναγνώριση ξένων κρατών, κυβερνήσεων και αρχηγών κρατών».
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας, το δικαστήριο δεν μπορεί παρά να αποφασίσει υπέρ του. Σημαντικά, όμως, το δικαστήριο αναγνώρισε πως η απόφαση αυτή είναι «ένα βήμα σε μία μακρά και περίπλοκη νομική αλυσίδα» και δεν έδωσε στον Γκουαϊδό δικαίωμα ελέγχου πάνω στα αποθέματα χρυσού, αξίας σχεδόν 2 δισ. δολαρίων, τα οποία θα παραμείνουν «παγωμένα».
Με την απόφασή του δικαστήριο επιβεβαιώνει πως δεν πρόκειται για μια νομική, αλλά για μία πολιτική διαμάχη, καθώς αποφάσισε να αγνοήσει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου μιας ξένης χώρας με μοναδική αιτιολόγηση την πολιτική αναγνώριση ενός τρίτου ως ηγέτη της από τη βρετανική κυβέρνηση.
Ο Σαρός Ζαϊγουάλλα, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Τράπεζα της Βενεζουέλας μίλησε για μία «ατυχή απόφαση» και δήλωσε πως ο εντολέας του θα «συνεχίσει να κυνηγά αυτή την υπόθεση στο δικαστήριο για να βεβαιώσει πως τα κυρίαρχα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας θα διατηρηθούν και θα διασφαλιστούν προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».
«[Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας] παραμένει ανήσυχη πως το σωρευτικό αποτέλεσμα των αποφάσεων του Αγλλικού Δικαστηρίου φαίνεται να συμφωνεί με μία απλή δήλωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου με την οποία αναγνωρίζει ως αρχηγό κράτους ένα άτομο που δεν έχει κανέναν ουσιαστικό έλεγχο ή εξουσία σε κανένα τμήμα αυτού του κράτους, [και να] του δίνει την εξουσία να αφαιρεί από μία ξένη κεντρική τράπεζα τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων που κρατούνται στο ΗΒ», ανάφερε σε δήλωσή του ο Ζαϊγουάλλα.
Η συνεχιζόμενη αυτή διαμάχη και η άρνηση της Βρετανίας να παράσχει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρόσβαση στα περιουσιακά της στοιχεία, δημιουργεί επιπλέον αμφιβολίες για την ασφάλεια των καταθέσεων κρατικών οντοτήτων, αλλά και ιδιωτών, σε βρετανικό έδαφος.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, εκπρόσωποι άλλων χωρών ζητούσαν με αγωνία να μάθουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. «Οι κεντρικές [τους] τράπεζες ανησυχούν διότι γνωρίζουν ότι το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί και σε αυτούς στο μέλλον», δήλωσε η Ροντρίγκεζ.
Η υπόθεση αναμένεται να συνεχιστεί, με πιθανότερη νέα ημερομηνία εκδίκασης τον Οκτώβρη του 2022.
πηγή: info-war.gr
e-prologos.gr