Η τραγική εικόνα που υπάρχει σήμερα σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και της αναπληρώτριας Υπουργού, Μίνας Γκάγκα.
Δεκάδες καταγγελίες από τα νοσοκομεία όλης της χώρας στις οποίες περιγράφεται η δραματική υποστελέχωση και ερημοποίηση των νοσοκομείων. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν σαν συνέπεια την υπολειτουργία παθολογικών και ογκολογικών κλινικών, ακτινολογικών τμημάτων και ΜΕΘ οι οποίες απειλούνται με λουκέτο. Οι συνεχόμενες εφημερίες δύο ή ακόμα και τριών 24 ώρων, τα ΤΕΠ που έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης, οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών, οι αναγκαστικές μετακινήσεις με τις οποίες το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει τα τεράστια αυτά κενά, η τεράστια καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών και οι χαμηλές αποδοχές οδηγούν σε ένα μεγάλο κύμα παραιτήσεων.
Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Γιαννιτσών καταγγέλλεται πλήρης αδυναμία λειτουργίας του Ακτινολογικού και του Ογκολογικού τμήματος, ενώ οριακή είναι η λειτουργία και στα άλλα τμήματα.
Στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείο Έδεσσας οι 3 ειδικοί γιατροί κάνουν από 9 εφημερίες τον μήνα, ενώ στη Μαιευτική οι 4 μόνιμοι γιατροί και η μόλις μία ειδικευόμενη κάνουν 10 με 12 εφημερίες τον μήνα! Στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης κλείνει η μοναδική ΜΕΘ. Όπως καταγγέλλεται στην περίοδο του κορωνοϊού, η ΜΕΘ κλήθηκε να υποστηρίξει την περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής με μόλις δύο Εντατικολόγους και μία Αναισθησιολόγο η οποία μετακινούνταν ανάλογα με τις ανάγκες. Σήμερα ακόμα και αυτοί οι δύο Εντατικολόγοι δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν, καθώς ο ένας από τους δύο αναμένει τον διορισμό του σε άλλο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές!
Στο νοσοκομείο Καλαμάτας νεφρολόγος προσέφυγε στον εισαγγελέα, μετά από καθημερινές μετακινήσεις μεταξύ του νοσοκομείου Κυπαρισσίας και Καλαμάτας (απόσταση περίπου 130 χλμ). Η εφημερεύουσα νεφρολόγος έλαβε εντολή από την διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας να μεταβεί για 2 ώρες στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας προκειμένου να καλύψει το νεφρολογικό τμήμα λόγω ασθένειας της μοναδικής γιατρού, και στη συνέχεια να γυρίσει στην Καλαμάτα να συνεχίσει την εφημερία της! Από τη γιατρό ειδοποιήθηκε η εισαγγελική αρχή, καθώς η απομάκρυνσή της από το νοσοκομείο στο οποίο εφημέρευε αλλά και η επιβάρυνση της μετακίνησης έθεσαν σε κίνδυνο τόσο την ίδια όσο και την ασφάλεια των ιατρικών πράξεών της.
Το νοσοκομείο Κεφαλλονιάς λειτουργεί με το 50% του προσωπικού. Το εναπομείναν προσωπικό έχει εξουθενωθεί καθώς σε ορισμένες κρίσιμες ειδικότητες όπως αυτές του παθολόγου, του ψυχίατρου και του αναισθησιολόγου το νοσοκομείο στελεχώνεται από ένα μόνο άτομο, που καλείται να εφημερεύει κάθε μέρα!
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου Μεσολογγίου και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας που προτάσσουν ως λύση στα τεράστια κενά τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών, με αποκορύφωμα τον εξαναγκασμό γιατρού σε εφημερία με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» στέλνοντας περιπολικό στο σπίτι του προκειμένου να μεταβεί στο νοσοκομείο!
Αυτές είναι οι εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να εργαστούν και να στηρίξουν το ΕΣΥ. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι καθώς και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, σε όλη τη χώρα, απαιτούν κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων και περιφερειακών νοσοκομείων.
Η τραγική αυτή κατάσταση του ΕΣΥ οδήγησε σε λαϊκό ξεσηκωμό τους κατοίκους της Ιεράπετρας. Σε μία πολύ μαζική διαδήλωση 10.000 κάτοικοι μαζί με τους υγειονομικούς, διαδήλωσαν κόντρα στη διάλυση του νοσοκομείου το οποίο τα τελευταία 3 χρόνια έχει χάσει 17 γιατρούς με αποτέλεσμα οι κλινικές του να κινδυνεύουν με λουκέτο.
Η ερημοποίηση του ΕΣΥ και η αδιαφορία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας μπροστά στις καταγγελίες και την οργή του υγειονομικού προσωπικού δεν συνιστά ανικανότητα αλλά πολιτική απόφαση. Με βάση το νέο ΕΣΥ και τους σχεδιασμούς του Υπουργείου πολλά από τα περιφερειακά νοσοκομεία που σήμερα λειτουργούν θα κλείσουν και τη θέση τους θα πάρουν ιδιωτικές κλινικές και κέντρα υγείας. Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης στην Υγεία. Την ίδια στιγμή που επέβαλλαν πρόστιμα, οδηγούσαν σε αναστολή χιλιάδες ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αποθέωναν την ατομική ευθύνη και καλλιεργούσαν τον κοινωνικό αυτοματισμό, την ίδια στιγμή σχεδίαζαν τους νέους νόμους διάλυσης του ΕΣΥ. Πάνω στα ερείπια και την υποστελέχωση των νοσοκομείων θα γιγαντωθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια στην Υγεία και αυτό αποτελεί πολιτικό στόχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Υπουργείου Υγείας.
Μπροστά σε αυτή την ανάλγητη πολιτική ο μαζικός λαϊκός αγώνας για την προάσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας αποτελεί μονόδρομο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί σε πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη 22 Φλεβάρη. Απεργία η οποία πρέπει να στηριχτεί από το σύνολο των εργαζομένων, κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη διάλυση των νοσοκομείων, για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ σε εξοπλισμό και προσωπικό, για το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση όλων σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ισχυρό και ικανό να καλύψει τις ανάγκες του λαού.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr