Η ζωή χιλιάδων προσφύγων σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη«κρέμεται από μία κλωστή» εξαιτίας επιδρομών, έλλειψης προμηθειών και ασθενειών, όπως αποδεικνύει ντοκουμέντο του ΟΗΕ στο οποίο είχε πρόσβαση ο Guardian.

Χαρακτηριστικά, το ντοκουμέντο αναφέρει πως 3.919 από τους 5.378 ανθρώπους που κρατούνται στα κέντρα χαρακτηρίζονται «ευάλωτα πρόσωπα».

Έλλειψη προμηθειών στα κέντρα κράτησης

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από τη Λιβύη για να γλιτώσουν από τα δεινά του εμφύλιου πολέμου που μαίνεται στη χώρα δεν τα καταφέρνουν πάντοτε. Η ακτοφυλακή της χώρας που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. όσους συλλαμβάνει να διαφεύγουν τους οδηγεί αυτομάτως στα κέντρα κράτησης.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ, η κατάσταση στα κέντρα κράτησης, όπου είναι εγκλωβισμένοι 4.148 άνθρωποι, με το 27% αυτών να είναι μωρά παιδιά, είναι φρικτή. Υπάρχει ελάχιστη ποσότητα νερού και φαγητού, ενώ η φυματίωση αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει καλέσει να εκκενωθούν τα κέντρα, η κατάσταση παραμένει ίδια.

Οι ασθένειες «θερίζουν»

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο κέντρο κράτησης στην περιοχή Ζιντάν, με τη φυματίωση και τις πνευμονικές λοιμώξεις να είναι υπεύθυνες για το θάνατο πολλών προσφύγων. Οι κρατούμενοι έχουν δημοσιεύσει φωτογραφικό υλικό που φανερώνει ότι κοιμούνται δίπλα σε μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών, τα οποία έχουν οδηγήσει σε επιδρομή από σκουλήκια και έντομα στο κέντρο. Συγκεκριμένα, το ντοκουμέντο αναφέρει πως οι 744 από τους 754 κρατούμενους στο Ζιντάν κινδυνεύουν.

«Οι ειδήσεις των θανάτων στο Ζιντάν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές», σχολίασε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Οι κρατούμενοι μένουν χωρίς επαρκές νερό και φαγητό. Τα μπάνια και οι τουαλέτες είναι σπασμένα. Οι άνθρωποι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, καθώς η φυματίωση εξαπλώνεται γρήγορα. Είναι απαραίτητο αυτά τα κέντρα να εκκενωθούν άμεσα», καταλήγει. Την Πέμπτη, ο ΟΗΕ μετέφερε 149 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 65 παιδιά, με ασφάλεια στη Ρώμη.

Ακόμη, η Τζούλια Τρανσίμα, δικηγόρος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την οργάνωση Wilson Solicitors, που επικοινωνεί με κρατούμενους μέσα από τα social media, κάλεσε την Ε.Ε. να σταματήσει τη χρηματοδότηση της ακτοφυλακής.

«Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν διατάξουν εκκένωση των κέντρων κράτησης, θα είναι συνένοχες στον τρομακτικό και αργό θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων», σχολίασε.

Επιδρομές από πολιτοφυλακές

Σαν όλα αυτά να μην ήταν αρκετά, οι Λίβυοι πρόσφυγες κινδυνεύουν και με επιδρομές από λιβυκές πολιτοφυλακές. Σύμφωνα με τον Guardian, τον περασμένο μήνα, μία ομάδα επιτέθηκε σε κέντρο κράτησης κοντά στην Τρίπολη πυροβολώντας ακατάπαυστα. Η επίθεση άφησε πίσω της δύο νεκρούς και περίπου 20 τραυματίες.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το