Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να βρίσκεται προ των πυλών χιλιάδες υποψήφιοι φοιτητές ετοιμάζονται να αφιερώσουν μέρες και ώρες στην εύρεση της ιδανικής κατοικίας, ώστε να βρουν το κατάλληλο γι’ αυτούς σπίτι που θα περάσουν τα χρόνια των σπουδών τους.

Γονείς και φοιτητές έρχονται για ακόμη μία χρονιά αντιμέτωποι με την αύξηση των μισθωμάτων των ακινήτων αλλά και με το φαινόμενο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (πχ: Airbnb) το οποίο καλά κρατεί.

Στην Αττική, η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, αποτελεί βραχνά για γονείς και φοιτητές, καθώς εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ενοίκια έχουν «πάρει» φωτιά.

Την τελευταία πενταετία, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά, ενώ σε σχέση με το 2018 στην Αττική τα ακίνητα παρουσιάζουν αυξήσεις από 10-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Περιοχές όπως Κουκάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μετς, Κολωνάκι τα σπίτια είναι δυσεύρετα, επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και αν εντοπιστούν, τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ενώ περιοχές που παλαιότερα τα σπίτια είχαν προσιτό ενοίκιο, όπως το Αιγάλεω πλέον δεν μπορείς να βρεις σπίτι φθηνότερο από 240 με 250 ευρώ.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη καθώς τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη φέτος είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λειτουργούν και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο με όλα τα έξοδα καλυμμένα.

Η έλλειψη διαμερισμάτων στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, και οι υψηλές τιμές οδηγούν τους φοιτητές να αναζητήσουν στέγη στους περιφερειακούς δήμους, δίνοντας βαρύτητα στην κατασκευή του σπιτιού, την θέρμανση και τις αστικές συγκοινωνίες.

Το ίδιο δύσκολο για να βρουν στέγη οι φοιτητές είναι και στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας που φιλοξενούν σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει και επάρκεια σε σπίτια, αλλά και τα ενοίκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε πόλεις όπως Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρόδος, Ξάνθη, Βόλος και Κοζάνη τα σπίτια είναι λίγα και για το λόγο αυτό τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, λένε οι ειδικοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αντίθετα Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές θα βρουν πιο εύκολα σπίτια και σε καλύτερη τιμή ακόμα και σε σπίτια που είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα.

Οι φοιτητές επιστρέφουν στη συγκατοίκηση

Αύξηση παρουσιάζει και το παλαιό φαινόμενο της συγκατοίκησης, καθώς αρκετοί φοιτητές προτιμούν να μείνουν δύο και τρία άτομα μαζί, νοικιάζοντας ένα μεγαλύτερο και ακριβότερο διαμέρισμα, ώστε να μοιραστούν τα έξοδα.

Ενδεικτικά, τώρα, σύμφωνα με περιοδική έρευνα αξιών ακινήτων του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών Αττικής (με εξαίρεση τις περιοχές Ζωγράφου και Καισαριανή για τις οποίες έχουν αντληθεί στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Property Market Technologies), οι τιμές μηνιαίας μίσθωσης για γκαρσονιέρες ή δυάρια στην περιοχή των Ιλισίων κυμαίνονται από 250-435 ευρώ, στο Γουδή από 250-350 ευρώ, ενώ στους Αμπελόκηπους από 210-380 ευρώ. Στα ύψη εμφανίζονται οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση στην περιοχή Ζωγράφου και Καισαριανή καθώς οι αξίες κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρώ.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι πρόκειται να φοιτήσουν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καθώς σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates το Κουκάκι, που αποτελούσε περιοχή της επιλογής των φοιτητών, καταγράφει θεαματικές αυξήσεις στα μηνιαία μισθώματα. Όπως εκτιμά η έρευνα, φέτος, τα δυάρια στην περιοχή κυμαίνονται από 450-750 ευρώ ενώ πέρσι από 420-500 ευρώ. Παρόμοιες είναι και οι αυξήσεις για επιπλωμένες γκαρσονιέρες που κυμαίνονται από 450-720 ευρώ, σε αντίθεση με πέρυσι που οι τιμές διαμορφώνονταν από 300-450 ευρώ οι μη επιπλωμένες. Τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Κουκάκι-Μακρυγιάννη ξεπερνούν τα 732, μόνο στην πλατφόρμα Airbnb, γεγονός που συμβάλλει στη δυσκολία εύρεσης κατοικίας στην περιοχή.

Παρόμοια η κατάσταση και στο Μετς, καθώς τα διαθέσιμα ακίνητα είναι δυσεύρετα και πολύ ακριβά λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το μηνιαίο μίσθωμα εκεί για γκαρσονιέρα μη επιπλωμένη κυμαίνεται από 300-550 ευρώ/μήνα, ενώ τα δυάρια αγγίζουν τα 600 ευρώ/μήνα.

«Τσουχτερά» είναι και τα ενοίκια στην περιοχή του Κολωνακίου, καθώς το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα αγγίζει τα 600 ευρώ το μήνα, ενώ για δυάρι οι τιμές κυμαίνονται από 550 έως 700 ευρώ το μήνα. Στα 500 ευρώ/μήνα κυμαίνονται τα μισθώματα για επιπλωμένα δώματα που στο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνονται και οι μηνιαίοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κοινόχρηστα. Σημειώνεται ότι η περιοχή του Κολωνακίου έχει εγγεγραμμένα μόνο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb περισσότερα από 353 ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E- Real Estates, σημαντική αύξηση τιμών σημειώνεται στην περιοχή του Αιγάλεω καθώς το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα από 150-220 ευρώ/μήνα που ήταν το 2018, το 2019 φαίνεται να εκτοξεύεται στα 240-300 ευρώ.Αύξηση παρατηρείται και στο μηνιαίο μίσθωμα στα δυάρια με τις τιμές από 200-280 ευρώ το 2018, πλέον να έχουν διαμορφωθεί στα 250-400 ευρώ.

Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα κυμαίνεται ο Πειραιάς ωστόσο όσο πλησιάζουμε προς το ΠΑΠΕΙ οι τιμές ανεβαίνουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε κι αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το