Σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα προχωρήσουν αργότερα αυτόν τον μήνα οι ΗΠΑ, η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία

Ένα πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το Theodore Roosevelt, έφτασε στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας το Σάββατο για να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αργότερα αυτόν τον μήνα με τη φιλοξενούσα χώρα και την Ιαπωνία, δήλωσαν αξιωματούχοι του ναυτικού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ηγέτες των τριών χωρών συμφώνησαν σε μια σύνοδο κορυφής τον περασμένο Αύγουστο να πραγματοποιούν ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς προσπαθούν να προβάλουν ενότητα απέναντι στην αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και τις πυρηνικές απειλές από τη Βόρεια Κορέα.

Οι ασκήσεις αυτού του μήνα, που ονομάζονται «Freedom Edge», θα συμμετάσχουν ναυτικά των τριών χωρών και θα περιλαμβάνουν θαλάσσιες ασκήσεις, ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και ασκήσεις αεράμυνας, δήλωσε ο αντιναύαρχος των ΗΠΑ Κρίστοφερ Αλεξάντερ, διοικητής της Ομάδας Strike Group Nine.

«Στόχος είναι να βελτιώσουμε τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ναυτικών μας και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε κρίση ή έκτακτη ανάγκη», είπε σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι το Theodore Roosevelt θα χρησιμεύσει ως το πλοίο διοίκησης για τις ασκήσεις.

Πέρυσι, οι τρεις χώρες πραγματοποίησαν επίσης κοινές ασκήσεις ναυτικής αντιπυραυλικής άμυνας και ανθυποβρυχίων για να βελτιώσουν τις απαντήσεις στις απειλές της Βόρειας Κορέας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια και υπέγραψε συμφωνία με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία περιελάμβανε αμοιβαία αμυντική δέσμευση.

Ήταν μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις της Ρωσίας στην Ασία εδώ και χρόνια, την οποία ο Κιμ περιέγραψε ως συμμαχία.

Η επίσκεψη έρχεται επτά μήνες μετά από ένα ταξίδι στη Νότια Κορέα ενός άλλου αμερικανικού αεροπλανοφόρου, του Carl Vinson, σε μια επίδειξη εκτεταμένης αποτροπής ενάντια στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα του Βορρά.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το