Σχετικά με μια ανακοίνωση της ΕΑΚ (ΠΑΜΕ) στην Ομοσπονδία Συλλόγων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) για την συμμετοχή των συμβασιούχων στις αρχαιρεσίες

Αμνησία, υποκρισία και πάνω απ’ όλα ο κομματικός έλεγχος

Με ανακοίνωσή της η παράταξη του ΠΑΜΕ στην ΟΣΥΑΠΕ (ΕΑΚ) αναφέρεται στην αντικαταστατική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΣΥΑΠΕ, στις 7/10/2024 «αποκλεισμού των συμβασιούχων από τις αρχαιρεσίες».

Ενώ λοιπόν αναφέρεται στην πρότασή τους «για συμμετοχή των συμβασιούχων και στις αρχαιρεσίες» που δεν πέρασε και στη στάση όλων των άλλων παρατάξεων, «ξεχνάει» να αναφερθεί στην υπερψήφιση της πρότασης από την παράταξή μας, την «Αριστερή Παρέμβαση», έστω κι αν η πρόταση αυτή, όπως θα φανεί παρακάτω, εξυπηρετούσε τα στενά παραταξιακά συμφέροντα του ΠΑΜΕ. Η παράταξή μας κατήγγειλε ταυτόχρονα την εκβιαστική απειλή του Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της ΟΣΥΑΠΕ, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης. Όποτε μας βολεύει προσφεύγουμε στα αστικά δικαστήρια, αλλού τα καταγγέλλουμε.

Βέβαια η ΕΑΚ και τα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ (902, Ριζοσπάστης) μας είχαν «ξεχάσει» σαν παράταξη και το 2022, στα αποτελέσματα των εκλογών του 9ου Συνεδρίου.

Εμείς από θέση αρχής είχαμε ταχθεί από το 9ο Συνέδριο και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, υπέρ της εγγραφής των κάθε είδους συμβασιούχων με πλήρη δικαιώματα στους Συλλόγους μας, έστω κι αν βλέπαμε ότι η πρόταση εξυπηρετούσε τα κάθε φορά καιροσκοπικά παραταξιακά συμφέροντα.

Άλλωστε στην τροποποίηση των Καταστατικών των Συλλόγων Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας που έγινε το 2012, σε σχετικό άρθρο προβλέπεται: «Μέλη του συλλόγου μπορούν να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας / Άρτας / Θεσπρωτίας της Περιφερείας Ηπείρου, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και μίσθωσης έργου».

Μέχρι εδώ αμνησία. Από εδώ και πέρα αρχίζει η υποκρισία.

Στο 50ο Καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο «άξονας» του συμβιβασμού και της υποταγής, «πέταξε» έξω από την Ομοσπονδία 30.000 συμβασιούχους.

Συνδικαλιστική Ανατροπή – ΔΑΣ ΟΤΑ (ΠΑΜΕ) – ΔΑΚΕ – ΑΣΚ ΟΤΑ αρνήθηκαν την πλήρη και ισότιμη ένταξη των συμβασιούχων στην ΠΟΕ ΟΤΑ.

Αξίζει να διαβάσει κανείς τα «έργα» και τις «ημέρες» του κυβερνητικού – εργοδοτικού – κομματικού συνδικαλισμού στην συνημμένη ανακοίνωση που εξέδωσαν για το θέμα οι «Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ».

Εκεί φαίνεται ότι στο 36ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ η «Κοινή Πρόταση» για πλήρη και ισότιμη ένταξη, μετά από 2 μήνες από την πρόσληψη, όλων των συμβασιούχων, πλην των μετακλητών, σε όλα τα συνδικάτα στο δημόσιο, υπερψηφίστηκε από ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), Παρεμβάσεις, ΕΑΕΚ (όπου συμμετέχει η ΑΣΚ ΟΤΑ) και συγκέντρωσε το 70% των συνέδρων. Ενώ είναι πολιτική απόφαση, δεν εφαρμόζεται καθολικά γιατί δεν έπιασε τα 3/4 δηλαδή το 75%. 

Παρόλα αυτά ούτε την ψήφο τους στην ΑΔΕΔΥ δεν τίμησαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις καθώς σήμερα, – 8 χρόνια μετά – η ίδια πρόταση δεν ήταν «ώριμη» και δεν υποστηρίχτηκε από τις δυνάμεις που τότε την ψήφισαν.

Στη ίδια Ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η πλήρης ένταξη όλων των συμβασιούχων χωρίς περιορισμούς ισχύει κανονικά με την συναίνεση όλων των παρατάξεων σε όλες τις μεγάλες Ομοσπονδίες του δημοσίου όπως η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και η ΟΕΝΓΕ, αλλά δεν συμφωνούν να γίνει το αυτονόητο και στην ΠΟΕ- ΟΤΑ».

Στην ΟΣΥΑΠΕ φαίνεται πως τα πράγματα έχουν «ωριμάσει»! Εδώ πρέπει να εγγραφούν οι συμβασιούχοι. Στην ΠΟΕ-ΟΤΑ όχι. Αν αυτό δεν είναι και υποκρισία τότε τι είναι;

Φαίνεται ότι οι «αρχές» για τις «ταξικές δυνάμεις» γίνονται κλωτσοσκούφι μπροστά στο κομματικό συμφέρον. Υπέρτατος νόμος ο κομματικός έλεγχος των πάντων και στην προκειμένη περίπτωση η άλωση της ΟΣΥΑΠΕ από το ΠΑΜΕ.

Στην τελευταία μας Ανακοίνωση με τίτλο «Σε παραταξιακές περιοδείες και προεκλογικό παροξυσμό οι παρατάξεις που εποφθαλμιούν τον κομματικό έλεγχο της Ομοσπονδίας», σημειώναμε: «Όποιος έχει μάτια βλέπει και αυτιά ακούει και σε τελευταία ανάλυση, το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο, δεν εκπληρώνει το σκοπό του, παρά μόνον αν είναι ανοικτό».

Το επαναλαμβάνουμε.

Για την «Αριστερή Παρέμβαση»

Παύλος Λ. Αλεξίου, μέλος του Γ. Σ., ΟΣΥΑΠΕ, Π.Ε. Θεσπρωτίας, pavlosalexiou@hotmail.com

Σπύρος Σιούτης, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου υπαλλήλων Π. Ε. Πρέβεζας, s.sioutis@yahoo.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το