Στη δίνη βαθιάς πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Αμπχαζία. Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις 15/11 στο κτίριο του κοινοβουλίου και του προεδρικού μεγάρου και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Αφορμή για τις βίαιες κινητοποιήσεις αποτέλεσε μια εμβληματική επενδυτική συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο μήνα στη Μόσχα από τον Ρώσο υπουργό οικονομίας, Μ. Ρεσέτνικοφ, και την Αμπχάζια ομόλογό του, Οζγκάν. Η υποδουλωτική συμφωνία που παραδίδει «γη και ύδωρ» στον ρώσικο ιμπεριαλισμό, καθώς ξεπουλιούνται υποδομές, γη και ακίνητη δημόσια περιουσία, επρόκειτο να ψηφιστεί την ίδια μέρα στη βουλή. Αργότερα ο πρόεδρος της χώρας, Α. Μπζάνια, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να ακυρωθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα Σουχούμι. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης που υποκίνησε και καθοδήγησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις «αλά Μαϊντάν», τόνισε ότι οι αρχικές απαιτήσεις των διαδηλωτών περιορίζονταν στην ακύρωση της συμφωνίας, αλλά πλέον στοχεύουν στην παραίτηση του Μπζάνια. Ανέφερε μάλιστα πως οι κινητοποιήσεις «δεν στρέφονται κατά των στενών σχέσεων της Αμπχαζίας με τη Ρωσία» αλλά κατά του προέδρου που «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις αυτές προς ίδιον συμφέρον και τις χειραγωγεί προκειμένου να ενισχύσει το καθεστώς του». Με τη σειρά του ο Μπζάνια δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ πρότεινε έναν αντιπρόεδρό του ως προσωρινό πρόεδρο. Πρόσθεσε πως σχεδιάζει να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, το γαϊτανάκι των παζαριών και των επί μέρους διαβουλεύσεων του Μπζάνια με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στα πλαίσια του ρευστού και βαθιά πολωμένου κοινωνικοπολιτικού σκηνικού στην Αμπχαζία με διακύβευμα την διάδοχη κατάσταση στη χώρα, συνεχίζεται και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά στην (αποσχιθείσα από το 2008 από τη Γεωργία επίμαχη περιοχή) που αναγνωρίζεται ως «ανεξάρτητη» από τους Ρώσους επικυριάρχους. Και αυτό γιατί ο Μπζάνια, σε μια επίδειξη ισχύος, δεν υποκύπτει στις πιέσεις των διαδηλωτών τονίζοντας με νόημα «αν φύγουν από το κτίριο, θα υπογράψω την επιστολή παραίτησής μου και στις νέες εκλογές θα δούμε πόση υποστήριξη θα έχουν».

Η Μόσχα, παρακολουθώντας με άγρυπνο βλέμμα τις εξελίξεις, δήλωσε «ανήσυχη» για τα τεκταινόμενα, με την εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου εξωτερικών, Ζαχάροβα, να κάνει λόγο για «κατάσταση κρίσης της δημοκρατίας» στην Αμπχαζία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το