Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος, από τους πρόμαχους του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στη χιτλεροφασιστική κατοχή.
Ο Μανώλης Γλέζος λίγες βδομάδες μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τα ναζιστικά στρατεύματα, μαζί με τον Λάκη Σάντα, με τολμηρό εγχείρημα τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μάη 1941, κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη. Η ενέργεια αυτή έγινε σύμβολο αντίστασης του ελληνικού λαού, αποτελώντας διαχρονικά αναπόσπαστο συστατικό της εποποιίας της εθνικής αντίστασης, που ξεδιπλώθηκε και αναπτύχθηκε ορμητικά τα επόμενα χρόνια με οργανωτή, ραχοκοκαλιά και αιμοδότη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Ο Γλέζος θα πάρει ενεργητικά μέρος στους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, θα αναδειχθεί σε κεντρικό στέλεχος, του ΚΚΕ και θα υποστεί γι’ αυτό τις παντοειδείς διώξεις- θανατική καταδίκη, βασανιστήρια, φυλακές και εξορία στις οποίες υποβάλλονταν οι αγωνιστές από τους μοναρχοφασίστες, τη μεταβαρκιζιανή και μετεμφυλιακή περίοδο καθώς και αργότερα στην περίοδο της χούντας.
Στις εξελίξεις που συντελέστηκαν στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα κατά την κρίσιμη δεκαετία του ΄60, ο Γλέζος συντάχτηκε και συνέδραμε με τη στάση και το κύρος του στη λαθεμένη γραμμή του χρουστσοφικού 20ού Συνεδρίου και της 6ης Ολομέλειας του ΚΚΕ το 1956, γραμμή του έμελλε να διασπάσει και αποσυνθέσει το κομμουνιστικό κίνημα, να υπονομεύσει την υπόθεση του σοσιαλισμού και να οδηγήσει τελικά στην καπιταλιστική παλινόρθωση.
Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο ο Μανώλης Γλέζος στην μεταπολιτευτική περίοδο θα εκλεγεί βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και στα πιο πρόσφατα μνημονιακά χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ύστερα από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία, σύντομα ωστόσο διαχώρισε δημόσια τη θέση του και παραιτήθηκε από την ευρωβουλευτική του έδρα, αποδοκιμάζοντας τη γραμμή υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ στις υπαγορεύσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Στην αρχική περίοδο επιβολής των μνημονίων, παρά τα χρόνια του, συμμετείχε προσωπικά στις μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ πρόβαλε συστηματικά το ζήτημα διεκδίκησης των γερμανικών κατοχικών οφειλών.
Παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές παλινωδίες που εκδήλωσε στην πορεία του, ο Μανώλης Γλέζος ήταν πάντα παρών στον πολιτικό στίβο.
Το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του αφήνει πίσω, στη δική μας μνήμη, τις μεγάλες κυρίως πράξεις των νεανικών του χρόνων, που θα παραμείνουν στην ιστορία σαν ανεξίτηλο παράδειγμα αντίστασης του αδούλωτου ελληνικού λαού.
Το Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου θερμά συλλυπητήρια.
Αθήνα 31/3/2020
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr