Υψηλή παραμένει η ένταση στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι ΗΠΑ επιταχύνουν νέες προσπάθειες για συμμαχίες, ακόμα καλύτερα «προσαρμοσμένες» στις δικές τους γεωπολιτικές επιδιώξεις. Επανήλθε το σχέδιο της Ουάσιγκτον για τη συγκρότηση ενός «διεθνούς συνασπισμού», που «αντιλαμβάνεται την πρόκληση» να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, ενώ ζητούμενο είναι η συμμετοχή όχι μόνο χωρών του Κόλπου, αλλά και της Ασίας και της Ευρώπης. 
Σύμφωνα με τον αμερικανό επιτελάρχη, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, προετοιμάζεται ένας «ευρύτερος συνασπισμός» που θα εμπλακεί στην «ασφάλεια» στρατηγικών περασμάτων στην περιοχή και «συζητάμε τώρα με πολλές χώρες για να δούμε εάν μπορούμε να συγκροτήσουμε έναν συνασπισμό ο οποίος θα εγγυάται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τόσο στα Στενά του Ορμούζ, όσο και στο Μπαμπ αλ Μάντεμπ», τα δύο περάσματα που ενώνουν Περσικό Κόλπο και Ερυθρά Θάλασσα αντίστοιχα με τον Ινδικό. 
Την όλη συζήτηση για την ανάγκη «διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στον Κόλπο ενίσχυσε και το νέο «κυνηγητό» με δεξαμενόπλοιο, αυτήν τη φορά της Βρετανίας, που, σύμφωνα με το Λονδίνο, το Ιράν εμπόδισε να περάσει από το Στενό του Ορμούζ. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης κατήγγειλε ότι το τάνκερ «British Heritage» κατάφερε τελικά να περάσει από το σημείο, μόνο όταν «μεσολάβησε» βρετανική φρεγάτα. 
Από τη μεριά της, η Τεχεράνη χαρακτήρισε τις βρετανικές καταγγελίες «ισχυρισμούς» που «δεν έχουν αξία» και ανταποδίδοντας τις κατηγορίες περί παρεμπόδισης της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» διαμαρτυρήθηκε ξανά για την «ακινητοποίηση» του ιρανικού δεξαμενόπλοιου «Grace 1», που ακινητοποιήθηκε στο Γιβραλτάρ, μετά από επιχείρηση δυνάμεων του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού (το Γιβραλτάρ είναι βρετανικό έδαφος), εξαιτίας υποψιών ότι το πλοίο παραβίαζε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας, μεταφέροντας πετρέλαιο σε συριακό λιμάνι. Μάλιστα, η κυβέρνηση Ροχανί επέκρινε ως «πειρατεία» την κατάληψη του πλοίου και μεταξύ άλλων μίλησε για «συνέπειες» που θα υπάρξουν, κατηγορώντας τους Βρετανούς ότι «εσείς προκαλέσατε την ανασφάλεια και θα μετρήσετε τις συνέπειες».
Τα αμερικανικά σχέδια για τη δημιουργία νέου «αντιτρομοκρατικού συνασπισμού» είναι σίγουρο ότι ήδη αλληλεπιδρούν με διάφορα παράλληλα παζάρια. Την ίδια στιγμή, ο ρώσος ΥΠΕΞ, έσπευσε ακόμα μια φορά να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι «έκαναν τα πάντα για να διατηρηθεί αυτή η κρίση, αυτή η επιδείνωση» στον Περσικό και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και βλέπουμε πως οι κίνδυνοι να υπάρξει άμεση σύγκρουση έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό τόσο πολύ, που είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τη μελλοντική εξέλιξη των γεγονότων». 
Από την πλευρά της Κίνας, το στέλεχος του ΥΠΕΞ, Φου Κονγκ, που εκπροσώπησε τη χώρα του και στη συνεδρίαση της ΙΑΕΑ, για την οποία ούτε οι ΗΠΑ ενημέρωσαν σχετικά, παρά την αρχική τους «θέρμη» για τη σύγκλησή της, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αντιδρούμε υπερβολικά στις ενέργειες του Ιράν, γιατί κατά τη γνώμη μας πρόκειται για ενέργειες που δεν συνιστούν κίνδυνο εξάπλωσης πυρηνικών, ούτε παραβίαση των υποχρεώσεών του». Αναφερόταν κι αυτός στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Τεχεράνης για αύξηση του βαθμού εμπλουτισμού ουρανίου και στις εκκλήσεις της ειδικά προς τους Ευρωπαίους να εργαστούν πιο αποτελεσματικά για να αντισταθμιστούν οι συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του 2015 (JCPOA). Παράλληλα, βέβαια, εξέφρασε «λύπη» για τα μέτρα που παίρνει η Τεχεράνη, αλλά επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου προς τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πολιτική άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στο Ιράν και να επαναδεσμευτούν στην JCPOA. 
Με γνώμονα τη βελτίωση του ευρωενωσιακού μηχανισμού «νόμιμων συναλλαγών» με το Ιράν, INSTEX, διά της αποφυγής των αμερικανικών σκληρών κυρώσεων για την παράκαμψη του δολαρίου, οι ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ΕΕ επιχείρησαν να εμφανίσουν «ενιαία» στάση και να προωθήσουν τα συμφέροντά τους απέναντι στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ. Κατά το πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσπάθησαν να δείξουν αφενός, πως θέλουν να «διασώσουν» τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν πέρσι οι ΗΠΑ προκαλώντας αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Αφετέρου, απαίτησαν από το Ιράν να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, παρά την τακτική των υπέρτατων πιέσεων από τις ΗΠΑ και τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις. Επιπλέον, διεμήνυσαν στις ΗΠΑ ότι θα παλέψουν για να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. 
Ειδικότερα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική , Φεντερίκα Μογκερίνι, επισήμανε πως όλες οι χώρες – μέλη διατηρούν ενιαία στάση υποστήριξης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Συνέστησε στο Ιράν να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει παρά τις αμερικανικές κυρώσεις και να πάρει πίσω αποφάσεις που συνιστούν παραβίαση της Συμφωνίας. Πρότεινε, μάλιστα, στην Τεχεράνη να επιδείξει περισσότερη «υπομονή», διαβεβαιώνοντας πως θα βελτιωθεί εν καιρώ ο μηχανισμός INSTEX, που έχει στηθεί από την ΕΕ, για την πραγματοποίηση «νόμιμων εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν», ενώ θα εξασφαλίζει προστασία από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, που σταθερά υποστηρίζει, στρατιωτική επίθεση στο Ιράν, εκτοξεύει απειλές προς πολλές κατευθύνσεις στη Μέση Ανατολή. «Με συντριπτικά αντίποινα» απείλησε την ηγεσία της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και το Ιράν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, με αφορμή συνέντευξη του αρχηγού της οργάνωσης Χασάν Νασράλα στο αραβικό δίκτυο «Al-Manar». Ο Νασράλα είχε υποστηρίξει ότι το Ιράν και η «Χεζμπολάχ» είναι σε θέση να πλήξουν το Ισραήλ απ’ άκρη σ’ άκρη, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. «Το Ιράν δεν θα ξεκινήσει έναν πόλεμο, αλλά δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάνε σε πόλεμο κατά του Ιράν… Όταν οι Αμερικανοί αντιληφθούν πως αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να εξαφανίσει το Ισραήλ, θα το ξανασκεφτούν… Η συλλογική μας ευθύνη στην περιοχή είναι να εργαστούμε για την αποτροπή ενός αμερικανικού πολέμου σε βάρος του Ιράν»,τόνισε ο Νασράλα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, διαστρεβλώνοντας την ουσία των δηλώσεων Νασράλα, προσπάθησε να τον εμφανίσει ως υπαίτιο σχεδιασμών για πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή: «Ακούσαμε τον Νασράλα να καυχιέται για τα σχέδια επίθεσής του. Θα είμαι σαφής: Εάν η Χεζμπολάχ τολμήσει να κάνει το λάθος να επιτεθεί στο Ισραήλ, θα καταφέρουμε εναντίον της και εναντίον του Λιβάνου συντριπτικό στρατιωτικό χτύπημα».
Είναι φανερό πως ο ανελέητος ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, κλιμακώνει την ένταση ιδιαίτερα στον Περσικό Κόλπο, στοχοποιώντας με προσχήματα και προβοκάτσιες το Ιράν και εγκυμονεί νέα βάσανα για τους λαούς, που πρέπει να ορθώσουν ανάστημα ενάντια στους εμπρηστές του πολέμου.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το