Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν δίπλα στο αρχηγείο της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας, τον Φεβρουάριο του 2024 [Αρχείο: Dylan Martinez/Reuters]
Οι νέοι ισραηλινοί νόμοι θα εμποδίσουν την UNRWA να παρέχει υποστήριξη στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Τα Ηνωμένα Έθνη και χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν καταγγέλλουν το Ισραήλ διότι το κοινοβούλιό του ψήφισε δύο νόμους που χαρακτηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) «τρομοκρατική» ομάδα και απαγορεύουν στην ανθρωπιστική οργάνωση να λειτουργεί στο ισραηλινό έδαφος.
Οι νόμοι που εγκρίθηκαν τη Δευτέρα -αν εφαρμοστούν- θα εμποδίζουν την UNRWA να παρέχει σωτήρια υποστήριξη σε Παλαιστίνιους σε όλη την κατεχόμενη από το Ισραήλ Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καταδίκασαν την απαγόρευση αυτή, όπως και ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και υπηρεσίες του όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς η UNRWA είναι νευραλγικής σημασίας παράγοντα στη Λωρίδα της Γάζας. Την ανησυχία και την καταδίκη τους εξέφρασαν η Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ελβετία χαρακτηρίζοντας «αναντικατάστατο» το έργο της UNRWA. Την έντονη καταδίκη τους εξέφρασαν η Κίνα, η Ρωσία και η Ιορδανία.
Η UNRWA δημιουργήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1949 για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ και παραμένει ο κύριος οργανισμός που παρέχει ανθρωπιστικές υπηρεσίες στη Γάζα και υποστηρίζει εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο Λίβανο,την Ιορδανία και τη Συρία.
Η απαγόρευση της δραστηριότητας της UNRWA στο Ισραήλ «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο» σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ο επικεφαλής της, Φιλίπ Λαζαρινί. Ο Λαζαρινί κατήγγειλε το «τελευταίο επεισόδιο» μιας συνεχιζόμενης «εκστρατείας δυσφήμισης» της υπηρεσίας του ΟΗΕ που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Επισήμανε ότι η απαγόρευσή της «θα επιδεινώσει τα δεινά των Παλαιστινίων».
Στο μεταξύ το Ισραήλ «απάντησε» με αίμα στον παγκόσμιο σάλο που ξεσήκωσε αυτή η απόφασή του.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στα ανατολικά της χώρας, αλλά και στους νέους βομβαρδισμούς που εξαπολύθηκαν επίσης χθες στην παραθαλάσσια πόλη της Τύρου. Έτσι, η χθεσινή μέρα γίνεται η πιο θανατηφόρα για την περιοχή μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Με βάση τον προσωρινό απολογισμό, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο έχουν σκοτώσει πάνω από 1.700 ανθρώπους από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα δεδομένα του λιβανικού υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει την πολιορκία στη Βόρεια Γάζα. Με αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε ένα πενταώροφο κτίριο κατοικιών που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες στην Beit Lahiya της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 77 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας δεκάδες.
e-prologos.gr