Τον πιο απάνθρωπο δρόμο, το δρόμο του κοινωνικού Δαρβινισμού, χάραξε η βρετανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία δείχνει να κινείται στον άξονα ότι, αφού η μετάδοση του ιού γίνεται ήδη μέσα στην κοινότητα, δεν έχουν νόημα μέτρα καραντίνας. Εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον κορονοϊό, ας εκτεθεί ολόκληρη η κοινότητα στον ιό, κι όσοι αντέξουν. Να μολυνθεί δηλαδή μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ώστε να μειωθούν τα πιθανά κρούσματα τον επόμενο χειμώνα (η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης»), ακόμη κι αν το «τίμημα» είναι να νοσήσουν εκατομμύρια και να πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας. Πρωτόγνωρος μαζικός εμβολιασμός με πραγματικά «πυρά»/ιούς, που οδηγεί στην εξόντωση των ασθενέστερων στο όνομα της αμφίβολης θωράκισης των ισχυρών. Αποκρουστικό πείραμα φυσικής επιλογής.
Χαρακτηριστική η ναζιστικού τύπου επιχειρηματολογία ανώτατου συμβούλου της Βρετανικής κυβέρνησης υπέρ των …συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που παρουσιάζει ο θάνατος από COVID-19 για τους ηλικιωμένους. Με επιστημονικοφανή παλιανθρωπιά ο Ρόμπερτ Ντίνγκγουολ, καθηγητής συμπεριφορικής κοινωνιολογίας, σε άρθρο του στον ιστότοπο «Χώρος Κοινωνικών Επιστημών» υποστηρίζει:
«… Υπάρχει όμως και ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί πρώτο: ποιος λέει πως είναι επιθυμητό να αποτραπεί ο κάθε θάνατος ανεξάρτητα από το κόστος; … Δεν είναι τυχαίο ότι η πνευμονία περιγραφόταν παλαιότερα σαν “ο φίλος του γέρου”, τον καιρό που δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί τα αντιβιοτικά. Αντίθετα με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το θέμα από ορισμένα ΜΜΕ, κανείς δεν υποστηρίζει πως οποιοδήποτε γηραιό άτομο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί να πεθάνει χωρίς επαγγελματική νοσηλεία. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλοί αδύναμοι γέροντες θα μπορούσαν να δουν τη λοίμωξη του Covid-19 σαν ένα σχετικά γαλήνιο τέλος, σε σύγκριση, φερ’ ειπείν, με το να παραμείνουν για πολλά χρόνια σε άνοια, ή σε σύγκριση με μερικούς καρκίνους…»
Ταυτόχρονα προκάλεσε σάλο η αποκάλυψη, από τον «The Guardian», απόρρητης έκθεσης της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, σύμφωνα με την οποία η πανδημία στη Βρετανία θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 2021 και μπορεί να στείλει στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα σχεδόν οκτώ εκατομμύρια Βρετανούς. Προβλέπεται ότι μπορεί να νοσήσουν 4 στους 5 πολίτες και πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες (δίχως αυστηρά μέτρα καραντίνας) θα προσβληθεί το 80% του πληθυσμού. Εκτιμάται επίσης ότι το βρετανικό σύστημα Υγείας, που είναι από καιρό στα όριά του λόγω πολυετών περικοπών σε προσωπικό και μέσα, αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε μαζικό αριθμό κρουσμάτων και ότι ούτε καν οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν θα μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν έχουν προσβληθεί από τον Covid-19. Επίσης με την εκτίμηση ότι το ποσοστό θνησιμότητας θα σταθεροποιηθεί στο 1%, αναμένονται τουλάχιστον 531.000 θανατηφόρα κρούσματα. Μπροστά στην επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή η κυβέρνηση Τζόνσον ζήτησε από βαριές βιομηχανίες να «αδράξουν την ευκαιρία» αλλάζοντας το αντικείμενο της παραγωγής τους, και αντί οχημάτων και όπλων, να ξεκινήσουν την κατασκευή συστημάτων υποβοήθησης της αναπνοής για το δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 5.000 τέτοια μηχανήματα για έναν πληθυσμό που ξεπερνάει τα 66 εκατομμύρια.
Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πάνω από χίλια κρούσματα (ανάμεσά τους και η υπουργός Υγείας) με δεκάδες νεκρούς, η κυβέρνηση Τζόνσον περιορίζεται σε «έντονες συστάσεις» αποφυγής συνωστισμού, αντί να εφαρμόσει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ενδεικτικό της αχαλίνωτης πλεονεξίας του κεφαλαίου, η πραγματοποίηση μέχρι την προηγούμενη βδομάδα ποδοσφαιρικών αγώνων (Λίβερπουλ-Ατλέτικο) και συναυλιών (συγκρότημα των Stereophonics στο Κάρντιφ της Ουαλίας), που συγκέντρωναν δεκάδες χιλιάδες κόσμου, προκαλώντας θύελλα επικρίσεων για την κυβερνητική εγκληματική ανευθυνότητα.
Σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του Brexit, κατέστησε σαφές πως έχει βάλει προτεραιότητα τον περιορισμό των ήδη σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία η διαδικασία του Brexit και παραδέχθηκε ότι θα διαψευστεί η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά 1,1% το 2020.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών του Ενωμένου Βασιλείου, Σούνακ, καταθέτοντας το σχέδιο προϋπολογισμού, σχετικά με τον κορονοϊό προέβλεψε ότι τουλάχιστον το 20% των εργαζομένων μπορεί να ασθενήσουν και να χρειαστούν άδεια εξαιτίας της ασθένειας. Στα πλαίσια αυτά υποσχέθηκε μέτρα τόνωσης της οικονομίας ύψους περίπου 30 δισ. στερλινών, που κατά κύριο λόγο προσφέρονται στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις στο σύστημα Υγείας, στις υποδομές και στην έρευνα. Παράλληλα, για να χρυσώσει το χάπι στα εργατολαϊκά στρώματα, που πλήττονται εδώ και πάνω από 10 χρόνια από βάρβαρα μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, έταξε και σταδιακή αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου, λέγοντας ότι θα φτάσει τις 10,25 στερλίνες την ώρα έως το …2024!
♦ ♦ ♦
Στο μεταξύ το περασμένο Σάββατο (14/3), με Προεδρικό Διάταγμα η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή για 30 μέρες όλων των ταξιδιών από τις χώρες της περιοχής Σένγκεν (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία), στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, εξαιρώντας από τη λίστα τη Βρετανία. Ο Τραμπ σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές του για τα νέα μέτρα, ανάφερε γενικόλογα στο ΠΔ ότι παραμένει «αφοσιωμένος στη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των (αντίστοιχων) εθνών μας». Ωστόσο, στις δηλώσεις του επισήμανε ότι «αυτές οι απαγορεύσεις δεν θα εφαρμοστούν μόνο στον τεράστιο όγκο του εμπορίου και των φορτίων (που μεταφέρονται από Ευρώπη) αλλά και σε διάφορα άλλα πράγματα…». Η σφήνα που επιχείρησε να βάλει ο Τραμπ στην Ευρώπη με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σύντομα διευρύνθηκε, συμπεριλαμβάνοντας και τη «στρατηγική σύμμαχό» του, Βρετανία, στη μαύρη λίστα.
Αντιδρώντας στα νέα αμερικανικά μέτρα εμπορικού αποκλεισμού της Ευρώπης, με κοινή τους δήλωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξαν ότι «η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου λήφθηκε μονομερώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση», προσθέτοντας ότι «ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε μια ήπειρο και η οποία απαιτεί συνεργασία μάλλον παρά μονομερή δράση».
«Ανοσία της αγέλης» ή «όποιον πάρει ο Χάρος»
Η «ανοσία της αγέλης» είναι φυσικό επακόλουθο μιας επιδημίας. Σημαίνει ότι μετά το τέλος της επιδημίας ο πληθυσμός (που έχει επιβιώσει) προστατεύεται από την ασπίδα που δημιουργείται από τα άτομα που αρρώστησαν, επιβίωσαν και άρα ανέπτυξαν ανοσία. Η δημιουργία ασπίδας στη σύγχρονη ιστορία επιτυγχάνεται με τα εμβόλια, που δίκαια θεωρούνται από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της επιστήμης.
Σε παλιότερες εποχές, που δεν υπήρχαν εμβόλια, παρατηρήθηκε εμπειρικά ότι τα άτομα που είχαν νοσήσει σε επιδημίες δεν προσβάλλονταν ξανά από την ίδια νόσο (με σημερινούς όρους είχαν αναπτύξει ανοσία). Μάλιστα, τα άτομα αυτά καλούνταν να περιποιούνται και να χειρίζονται ασθενείς και νεκρούς σε επόμενη επιδημία από την ίδια νόσο. Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα είναι γνωστό ότι στη Σμύρνη οι υγειονομικές υπηρεσίες της εποχής χρησιμοποιούσαν αυτά τα άτομα. Αυτοί ήταν οι «μόρτες» -είχαν ξεφύγει από τον θάνατο- γι’ αυτό και η μεταφορική σημασία της λέξης(!)
Η αντίληψη της ανοσίας της αγέλης έχει εφαρμογή και στις αγέλες ζώων, από εμπειρικές παρατηρήσεις στα κοπάδια, και σήμερα με την προσπάθεια δημιουργίας ανοσίας σε άγρια ζώα (αλεπούδες, λύκοι) με την οργανωμένη διασπορά δολωμάτων με εξασθενημένο ιό λύσσας για την καταπολέμηση της λύσσας, με τη λογική του εμβολιασμού.
Το φαινόμενο της ανοσίας όμως για κάποιον που έχει νοσήσει δεν αφορά όλα τα νοσήματα και μάλιστα τις ιώσεις, για τον επιπλέον λόγο ότι οι ιοί συχνά εμφανίζουν μεταλλαγμένα, καινούργια στελέχη.
Σε σχέση με τον κορονοϊό δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανοσία και γιατί είναι πολύ νωρίς για τέτοια συμπεράσματα και γιατί, σαν ιός, μπορεί να εμφανίσει μεταλλαγμένα στελέχη.
«Πολλές περισσότερες οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν την ώρα τους», δήλωσε με απίστευτο κυνισμό ο Μπόρις Τζόνσον, υιοθετώντας την άποψη ότι εφόσον υπάρχει διασπορά κρουσμάτων η καραντίνα δεν έχει νόημα, ούτε τα γενικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Η ιδέα ανήκει στον Sir Πάτρικ Ουάλας, επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο του Ην. Βασιλείου. Οπότε, τα 2/3 του πληθυσμού θα χρειαστεί (!) να εκτεθούν στον κορονοϊό, ώστε η ανοσία της αγέλης να τους προστατεύσει αργότερα (με οδηγία στους νοσούντες για αυτοπεριορισμό).
Κοινώς «όποιον πάρει ο Χάρος» και πράγματι σε περίπτωση μεγάλης εξάπλωσης στην Αγγλία αναμένονται 7,6 εκατομμύρια θάνατοι με βάση τη μέχρι τώρα στατιστική αναλογία νοσούντων/θανάτων. Η θέση για την ανοσία της αγέλης προβλήθηκε σαν προσπάθεια ανοσίας από τον ιό, προστασίας των περισσότερο ευάλωτων και προστασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γιατί θα επιτευχθεί καθυστέρηση της διάδοσης, μείωση των κρουσμάτων, ενώ συγχρόνως θα αναπτύσσεται η έρευνα εναντίον του ιού.
(Καλού-κακού η βασίλισσα Ελισάβετ απομακρύνθηκε από τα ανάκτορα, μάλλον με πρωτοβουλία του περιβάλλοντός της).
Όπως ήταν φυσικό ξέσπασε θύελλα. Ο εκπρόσωπος του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μίλησε για «Πείραμα με άγνωστες παραμέτρους επί εκατομμυρίων ανθρώπων».
«Είναι ηθική η υιοθέτηση μιας πολιτικής που απειλεί με άμεσα θύματα, με βάση ένα αβέβαιο μελλοντικό όφελος;» διατυπώθηκε η ισχυρή αμφισβήτηση από κορυφαίους επιστήμονες σε υπεύθυνες θέσεις. Τονίζουν την ανάγκη Εθνικής κινητοποίησης με όλα τα δυνατά προληπτικά μέτρα, και υπογραμμίζουν την αξία των εμβολίων, με τα οποία αναπτύσσεται ασπίδα εναντίον της νόσου -δηλ. ανοσία της αγέλης- χωρίς τους κινδύνους από τη νόσηση.
295 ακαδημαϊκοί που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία με ανοιχτή επιστολή τοποθετούνται εναντίον των απόψεων της κυβέρνησης Μπ. Τζόνσον. Υπόμνημα με 590.000 υπογραφές -ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία- κατατέθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για κλείσιμο των σχολείων και μία μητέρα παιδιού με προβλήματα υγείας στη Β. Ιρλανδία υπέβαλε μήνυση κατά της κυβέρνησης για το ίδιο θέμα.
Άρον-άρον η κυβέρνηση παίρνει μέτρα όπως το κλείσιμο χώρων συγχρωτισμού, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων, προμήθεια εξοπλισμού και προτροπή στα άτομα άνω των 70 ετών να κλειστούν στα σπίτια τους για 4 μήνες.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr