Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μειώθηκαν κατά 20% οι υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονταν σε μητέρες, παιδιά και εφήβους σε ολόκληρο τον πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών.
«Τα συστήματα υγείας σε πλούσιες και φτωχές χώρες δίνουν πραγματική μάχη σε αυτή τη συγκυρία και οι υπηρεσίες για τις μητέρες, τα νεογέννητα, τα παιδιά και τους εφήβους διαλύονται ή παύουν προσωρινά να λειτουργούν» δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μέισον, συμπρόεδρος της επιτροπής των ειδημόνων που ανέλυσαν τις επιπτώσεις της κρίσης του Covid-19 σε αυτές τις ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι η δυσκολία πρόσβασης σε εμβόλια είτε γιατί σταμάτησαν τα σχετικά προγράμματα είτε γιατί λόγω των περιοριστικών μέτρων οι πολίτες δεν μπορούν να πάνε στα κέντρα εμβολιασμού.
Αυτό θα πλήξει έως και 80 εκατομμύρια παιδιά κάτω του ενός έτους σε 65 χώρες, μεγεθύνοντας την πιθανότητα να ξεσπάσουν νέες επιδημίες και να αυξηθεί η θνησιμότητα. Ηδη περισσότερες από 20 χώρες έχουν ανακοινώσει ότι λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά εμβόλια.
Οι περικοπές και η προσωρινή παύση λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών υγείας –σε συνδυασμό με την αύξηση της πείνας που έχει καταγραφεί- θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο από 12.200 έως και 56.700 μητέρων μέσα σε έξι μήνες, εκτοξεύοντας τον δείκτη θνησιμότητας από 8,3% έως και 38,6%.
Παράλληλα εκτιμάται πως μείωση κατά 10% των βασικών υπηρεσιών υγείας για εγκύους θα μπορούσε να αυξήσει σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια τις σοβαρές επιπλοκές σε νεογέννητα και να προκαλέσει περισσότερους από 168.000 θανάτους βρεφών.
Η δε διακοπή των προγραμμάτων παροχής αντισυλληπτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε 15 εκατομμύρια νέες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες -πολλές από αυτές έφηβων κοριτσιών- σε χώρες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
e-prologos.gr