Πραγματοποιήθηκε το πρώτο πενθήμερο του Αυγούστου απεργία πείνας στις φυλακές της Τουρκίας από μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας/Μαρξιστικού Λενινιστικού (ΚΚΤ/ΜΛ). Τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες των φυλακισμένων των αριστερών και κομμουνιστικών οργανώσεων της Τουρκίας ενάντια στις φυλακές τύπου Y. Επιτροπές κρατουμένων και δημοκρατικοί άνθρωποι στέκονται στο πλευρό των φυλακισμένων που στενάζουν σε αυτές τις μεσαιωνικού τύπου φυλακές. 

Οι φυλακές τύπου Υ αποτελούνται από τρεις ορόφους, με δωμάτια τύπου κελιών ενός ατόμου σε κάθε όροφο. Κάθε κελί έχει ένα μόνο παράθυρο και όλα τα παράθυρα ανοίγουν σε έναν ενιαίο χώρο που μοιάζει με κενό πολυκατοικίας. Αυτός ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, όπου ακόμη και ο παραμικρός θόρυβος σε ένα κελί μπορεί να ακουστεί ή να αντηχήσει σε όλα τα κελιά λόγω του σχεδιασμού με ένα μόνο παράθυρο, οδηγεί σε σοβαρό ζήτημα έκθεσης σε θόρυβο 24 ώρες το 24ωρο. Η παρατεταμένη κοινωνική απομόνωση των κρατουμένων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο ψυχικής όσο και σωματικής υγείας. Όσον αφορά την ψυχαγωγία, σε αντίθεση με άλλες φυλακές, αυτά τα δωμάτια μονών κελιών δεν διαθέτουν ατομικά συστήματα ψυχαγωγίας. Οι κρατούμενοι οδηγούνται στον κοινό χώρο αναψυχής στον δεύτερο όροφο. Ωστόσο, το δικαίωμα στην αναψυχή περιορίζεται σε 1,5 ώρα, με τους κρατούμενους να περνούν τις υπόλοιπες 22,5 ώρες μέσα στα κελιά τους. Η πρακτική αυτή είναι αντίθετη με το νόμο, καθώς περιορίζει το δικαίωμα των κρατουμένων στον καθαρό αέρα και την έκθεση στην ύπαιθρο. Παραθέτουμε τη δήλωση των φυλακισμένων του ΚΚΤ/ΜΛ με την οποία ανακοίνωσαν την απεργία πείνας τους:

Φυλακισμένοι του ΚΚΤ/ΜΛ από όλες τις φυλακές: 

Ενώ η επίθεση κατά του λαού συνεχίζεται, η «απομόνωση» βαθαίνει. 

Δηλώνουμε ότι αντιστεκόμαστε και θα αντιστεκόμαστε!

Από τον Ιούλιο του 2015, οι κυβερνώντες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε η απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν εξαπολύσει μια λυσσασμένη επίθεση με τις πολιτικές της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης εναντίον του λαού. Η αντανάκλαση αυτών των πολιτικών στις φυλακές είναι τα βήματα που λαμβάνονται για την εμβάθυνση και την επέκταση της «απομόνωσης». Οι κυβερνώντες θεώρησαν ότι οι φυλακές τύπου F δεν επαρκούσαν και προχώρησαν την «απομόνωση» ένα βήμα παραπέρα, κατασκευάζοντας πρώτα φυλακές τύπου S και στη συνέχεια φυλακές τύπου Y.

Μεταξύ αυτών, οι φυλακές τύπου Υ έχουν ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά τη φύση και τις αρνητικές επιπτώσεις της «απομόνωσης». Οι φυλακές αυτές, την κατασκευή των οποίων ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν θα τους δείξουμε το φως της ημέρας», έχουν ανοίξει από το 2020. Σήμερα ο αριθμός τους έχει φτάσει τις 7.

Αυτές οι φυλακές είναι σύγχρονες μορφές του σχεδίου «Πανοπτικόν» του Τζέρεμι Μπένθαμ. Αυτό το σχέδιο και η αντίληψη, που θεωρούνταν απάνθρωπη ακόμη και τον 18ο αιώνα, εφαρμόζεται από τους κυβερνώντες τον 21ο αιώνα, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Στις φυλακές τύπου Υ, τα μεμονωμένα κελιά φωτίζονται στενά και ο εξαερισμός είναι περιορισμένος. Στην τρέχουσα πρακτική, υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι σε φέρετρα. Αυτές οι φυλακές πρέπει να κλείσουν.

Η «απομόνωση» έχει βαθύνει με αυτό το «νέο και θανατηφόρο μοντέλο φυλακής». Ωστόσο οι κυβερνώντες δεν περιόρισαν τις επιθέσεις τους σε αυτό, συνέχισαν να επιτίθενται στους «θανάσιμους εχθρούς» τους με τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία και μερικές φορές με τις τρέχουσες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν.

Ο Ποινικός Κώδικας τροποποιήθηκε και το δικαίωμα στην αποφυλάκιση υπό όρους συμπεριλήφθηκε στη δικαιοδοσία των Συμβουλίων Διοίκησης και Παρακολούθησης. Με την αλλαγή αυτή, σφετερίστηκε άλλο ένα δικαίωμα που παρέχεται στους κρατουμένους. Ενώ στο παρελθόν η «καλή συμπεριφορά» ήταν αρκετή για την υπό όρους αποφυλάκιση, τώρα απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου. Έτσι, ένα δικαίωμα που βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια αφέθηκε στις υποκειμενικές αξιολογήσεις «ανεξάρτητων και αυτόνομων συμβουλίων», ανοίγοντας το δρόμο για αυθαίρετες πρακτικές. Το «σύστημα των συνεντεύξεων» μεταφέρθηκε στις φυλακές. Λαμβάνοντας υπόψη τη γενική λειτουργία του συστήματος συνέντευξης, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το δικαίωμα των πολιτικών κρατουμένων στην αποφυλάκιση υπό όρους έχει εκ των πραγμάτων καταργηθεί. Οι τρέχουσες πρακτικές είναι επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρακτική αυτή πρέπει να σταματήσει πριν προκαλέσει περαιτέρω ζημία.

Μια άλλη αλλαγή που έγινε στη νομοθεσία είναι ότι οι κρατούμενοι μπορούν να παρακολουθούν εφημερίδες από έναν κατάλογο που έχει εγκριθεί προηγουμένως. Επιβάλλεται υποχρέωση συνδρομής για τις εκδόσεις που δεν θεωρούνται ότι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω καταλόγου. Πρόκειται για μια αρνητική πρακτική που πλήττει ιδιαίτερα τις επαναστατικές-δημοκρατικές εκδόσεις. Πολλές εκδόσεις της αντιπολίτευσης δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Με τον τρόπο αυτό, το δικαίωμα των κρατουμένων να λαμβάνουν ελεύθερα πληροφορίες περιορίστηκε και η φυσική απομόνωση ενισχύθηκε με την εντατικοποίηση της κοινωνικής απομόνωσης. Επιπλέον, αν και δεν υπάρχει βάση στη νομοθεσία, δημιουργήθηκαν πραγματικές καταστάσεις για λόγους «ασφάλειας» και εφαρμόστηκαν ποσοστώσεις βιβλίων σε όλες τις φυλακές. Έτσι, περιορίστηκαν οι υλικές συνθήκες για να καλλιεργούνται οι κρατούμενοι ιδεολογικά, πολιτικά και πολιτιστικά.

Πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια στην αλληλεγγύη προς τους κρατούμενους. Πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες ποινικοποίησης της αλληλεγγύης προς τους φυλακισμένους.

Ένα άλλο πρόβλημα που δεν είναι καινούργιο στις φυλακές και είναι πάντα επίκαιρο είναι οι πρακτικές απέναντι στους άρρωστους κρατούμενους. Οι άρρωστοι κρατούμενοι, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ζουν σε αφόρητα σκληρές συνθήκες, εμποδίζονται πρώτα από την αποφυλάκιση και στη συνέχεια από την πρόσβαση σε πραγματικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης υπό συνθήκες φυλακής, παρόλο που η θεραπεία είναι απαραίτητη γι’ αυτούς. Το πρώτο από αυτά τα εμπόδια είναι η επιβολή της επιθεώρησης με χειροπέδες. Οι παραπομπές στα νοσοκομεία καθυστερούν, επιβάλλονται πρακτικές που πλήττουν την τιμή, όπως οι «προφορικές έρευνες» κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα νοσοκομεία και ζητείται να γίνονται παραπομπές με μονά δαχτυλίδια που θα επιβαρύνουν τις συνθήκες υγείας. Αυτά δυσχεραίνουν την πρόσβαση όλων των κρατουμένων στη θεραπεία, όχι μόνο των ασθενών κρατουμένων.

Ανακοινώνουμε ότι ξεκινήσαμε 5ήμερη απεργία πείνας από την 1η Αυγούστου για τα παρακάτω αιτήματά μας. Δηλώνουμε ότι με αυτή την απεργία πείνας θα αντισταθούμε στις φυλακές τύπου Υ. Καλούμε όλο το λαό να υποστηρίξει τα αιτήματά μας.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ:

Οι φυλακές τύπου Υ πρέπει να κλείσουν!

Τα Συμβούλια Διοίκησης και Παρακολούθησης πρέπει να καταργηθούν!

Η βαριά ισόβια κάθειρξη πρέπει να τερματιστεί!

Ο κατάλογος εφημερίδων πρέπει να καταργηθεί και η εφαρμογή της ποσόστωσης βιβλίων πρέπει να σταματήσει!

Να αφεθούν ελεύθεροι οι άρρωστοι κρατούμενοι! 

Πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες θεραπείας κατάλληλες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κρατουμένων!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το