Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε ότι η απεργία είναι παράνομη, γιατί, όπως αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της, τομ βράδυ της Πέμπτη, η ΕΝΕΔΕΠ (Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά) οι επιχειρήσεις που προσέφυγαν -ΣΕΜΠΟ ΑΕ και Dport- είναι «κοινής ωφέλειας» και θα έπρεπε η ΕΝΕΔΕΠ πριν κηρύξει την απεργία να πάει σε δημόσιο διάλογο με τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία στις προβλήτες της COSCO, ώστε να «καλύψει» τους εργαζόμενους οι οποίοι δηλώνουν ότι από τις 6 το πρωί σήμερα Παρασκευή θα βρίσκονται στην απεργιακή περιφρούρηση.
Το σωματείο των εργαζομένων στο χώρο, η ΕΝΕΔΕΠ, με ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι «οι προτάσεις της εργοδοσίας σε καμία περίπτωση δεν έχουν στόχο να επιλύσουν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο κλάδο» αλλά και ότι «οι εργολαβικές εταιρίες δίνουν στον απεργοσπαστικό τους μηχανισμό νομική μορφή, φτιάχνοντας ένα εργοδοτικό σωματείο».
Υποστηρίζουν ότι αυτό το «συνδικάτο» της εταιρείας είναι ο δούρειος ίππος που θα χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για να χτυπήσει τον αγώνα τους και την απεργία τους, γιατί πολύ απλά, όπως αναφέρουν, “δεν έχει άλλα επιχειρήματα εκτός της τρομοκρατίας, του τραμπουκισμού και της διάσπασης”.
Ως απάντηση στα παραπάνω, η ΕΝΕΔΕΠ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου ενώ την Πέμπτη, εκδικάστηκε η αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία ενάντια στις νέες αυτές απεργιακές κινητοποιήσεις. Μετά την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιά, που κηρύσσει την απεργία παράνομη, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε απεργία ώστε να μην ακυρωθούν οι δράσεις του σωματείου.
Τα αιτήματά τους, όπως επαναλαμβάνει η ΕΝΕΔΠΕΠ, είναι:
Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις.
6μελή πόστα λιμενεργατών.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Σύσταση Επιτροπών Yγιεινής και Aσφάλειας.
Πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Υπενθυμίζουμε ότι από το Μάη έως σήμερα το σωματείο των εργαζομένων, η ΕΝΕΔΕΠ, έχει κηρύξει τέσσερις απεργίες. Τα δικαστήρια έκριναν ότι και οι τέσσερις είναι παράνομες, κάθε φορά για διαφορετικό λόγο, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι προκάτοχοί της έχουν εξοπλίσει το κεφάλαιο με ένα ανεξάντλητο αντεργατικό οπλοστάσιο.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλά υποκριτικά για «επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων» και καλεί τάχα τα συνδικάτα να διεκδικήσουν την υπογραφή τους, προσφέρει ταυτόχρονα στο κεφάλαιο όλα τα εργαλεία για να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, όπως έκανε και με την απεργοκτόνα διάταξη που ψήφισε στην αρχή του 2018. Χτυπά δηλαδή το ίδιο το δικαίωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων να αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων και για ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
e-prologos.gr