Καθώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η κυβερνητική πολιτική και η εργοδοτική εκμετάλλευση γίνονται όλο και πιο ασφυκτική θηλιά γύρω από τον λαιμό των εργαζομένων που δεν μπορούν οικονομικά να αναπνεύσουν, σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό αγωνιστικές αντιδράσεις.
Οι εργαζόμενοι μιας σειράς κλάδων μέσα στον Ιούνιο προκήρυξαν απεργιακές κινητοποιήσεις, για τους μισθούς τους και τις συνθήκες εργασίας τους.
Οι εργαζόμενοι της e-food βγήκαν και πάλι στους δρόμους διεκδικώντας να μην περάσουν οι προθέσεις της εργοδοσίας, που για μια ακόμη φορά θέλει να προωθήσει το μοντέλο απασχόλησης του “συνεργάτη”. Οι εργαζόμενοι κήρυξαν 4ωρη στάση εργασίας στις 17 Ιουνίου. Αυτή τη φορά η εταιρεία θέλει να ανατρέψει τον μέχρι τώρα τρόπο εργασίας των διανομέων με τετράωρη απασχόληση, που στηρίζονταν στην επιλογή από τους διανομείς των όρων εργασίας γιατί η πλειοψηφία τους κάνουν και άλλη εργασία. Τώρα τους καλεί να δουλέψουν με πρόγραμμα ωρών εργασίας που θα καθορίζει η ίδια, αλλιώς να παραιτηθούν και να δουλέψουν όχι ως μισθωτοί αλλά ως “συνεργάτες”, σύμφωνα με τα όσα θέσπισε για τις λεγόμενες “ψηφιακές πλατφόρμες” ο νόμος Χατζηδάκη, απαλλάσσοντας την εργοδοσία από το να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, δώρα κλπ.
Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 24 Ιουνίου αποφάσισαν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ενώ οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό, οι εργοδότες προσπαθούν να καλύψουν αυτές με το μισό προσωπικό, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και άλλα σωματεία στον κλάδο του τουρισμού. Στην Θεσσαλονίκη απεργία κηρύχθηκε από το συνδικάτο εργαζομένων Τουριστικών-επισιτιστικών επιχειρήσεων στις 15 Ιουνίου, ενώ συνελεύσεις προγραμματίζονται και από τους ξενοχοδοϋπαλλήλους και σε άλλες πόλεις.
Απεργία για τις 30 Ιουνίου έχει κηρύξει και η ομοσπονδία Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μετά από 2 συναντήσεις με τους βιομηχάνους δεν υπήρξε ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με τους εργοδότες να δικαιολογούνται οτι έχουν πληγεί από τις αυξήσεις των καυσίμων και του ρεύματος…
Το συνδικάτο Φαρμάκου-Καλλυντικού έχει κηρύξει απεργία για τις 23 Ιούνη με αίτημα την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης καθώς αυτή έχει καταργηθεί από το 2010.
Απεργία στις 15.6 κήρυξαν για δεύτερη φορά και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, η οποία ξανά παραπέμφθηκε από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ στα δικαστήρια και το Μονομελές Πρωτοδικείο την έκρινε παράνομη.
Στις 24 Ιούνη, τέλος, οι συνταξιουχικές οργανώσεις κινητοποιούνται στην Αθήνα ζητώντας αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ ανάλογες αποφάσεις παίρνονται σε μια σειρά άλλες πόλεις.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr