βουτιά έως μακροβούτι
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Μολονότι κανένα αποτέλεσμα ελληνικής κάλπης δεν μπορεί να σηματοδοτήσει την παραμικρή αλλαγή στην ταυτότητα και στην πορεία που έχει χαράξει η ΕΕ, ωστόσο (έχει αποδειχθεί ότι) μπορεί να σηματοδοτήσει πολλές εξελίξεις στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας.

Φτιαγμένος από το υλικό που γεννά συνεχώς αρνητικά ρεκόρ, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε τον χαμηλότερο αριθμό ψήφων που έχει καταγράψει ποτέ η γαλάζια παράταξη σε εθνική ή ευρωπαϊκή κάλπη τον τελευταίο μισό αιώνα, ήτοι 1.125.602 ψήφους. Δεν τον έσωσε ούτε η επιστολική ψήφος. Όμως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ελεύθερη πτώση και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν κατά 750.000 σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019, και 336.000 σε σχέση με τα ταπεινωμένα μεγέθη του στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Για να μη το βασανίζουμε, σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, και αν η σύγκριση γίνει με τα αποτελέσματα των περσινών εθνικών εκλογών του Ιουνίου, όλα τα ελληνικά κόμματα που συγκέντρωσαν στις ευρωεκλογές έστω και το 1% των ψήφων, έχουν πραγματοποιήσει μικρή βουτιά έως μακροβούτι. Φταίει η αποχή, δηλαδή φταίει ότι κανένα τους δεν πείθει.

Μοναδική εξαίρεση μοιάζουν να αποτελούν τα κόμματα του Βελόπουλου και της Λατινοπούλου, αλλά στην πραγματικότητα απλώς, μοιράστηκαν τις ψήφους των απαγορευμένων Σπαρτιατών:
Εθνικές εκλογές Ιουνίου 2023:
Σπαρτιάτες + Βελόπουλος + Λατινοπούλου = 497.760 ψήφοι
Ευρωεκλογές 2024:
Βελόπουλος + Λατινοπούλου = 490.480 ψήφοι

έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα

Για τη διάσωση του πολιτικού σκηνικού έχουν ήδη γίνει σκέψεις για προσωπικότητες κοινής αποδοχής, και όλα φαίνεται πως συγκλίνουν σε πρόσωπο έκπληξη, αυτό του Κρις Μάρτιν, νυν τραγουδιστή του βρετανικού συγκροτήματος των Coldplay. Είναι καλό ότι ο Μάρτιν δεν προέρχεται από τις δύο βασικές εγγυήτριες δυνάμεις (ΗΠΑ και ΕΕ), και, όπως στην περίπτωση του βασιλιά Όθωνα, υποτίθεται μπορεί να διατηρήσει ουδέτερη πολιτική θέση.

Οι Coldplay βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ για δύο μουσικές βραδιές στις 8 και 9 Ιουνίου, και κρίνεται ιδιαιτέρως τιμητικό ότι ο Μάρτιν είπε δύο ολό­κληρες φράσεις στα ελληνικά, τι­μώντας το κοινό του. Ο τραγ­ου­διστής των Coldplay μάλιστα δεν ξέχασε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση η οποία επισκεύασε το στέγαστρο για να διεξαχθεί η συναυλία στο στάδιο. Πριν βγει στη σκηνή ο Κρις Μάρτιν είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ειδικό VIP Lounge, γεγονός που ενίσχυσε τις φήμες για την επικείμενη πρωθυπουργοποίησή του.

Στη συναυλία, πολιτικό «παρών» στήριξης έδωσαν, μεταξύ πολλών επωνύμων, και ενός ανώνυμου πλήθους περίπου 60.000 ατόμων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με τον σύζυγό του, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως (γεγονός που σημαίνει ότι ο Μάρτιν έχει και τη στήριξη της Εκκλησίας), οι πρώην υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου, και φυσικά, εκ της οικογενείας, ο Κώστας Μπακογιάννης με τη σύζυγό του.

Το κυριότερο βέβαια είναι ότι η υπόθεση της ανάδειξης του τραγουδιστή των Coldplay σε επόμενο πολιτικό ηγέτη της Ελλάδας έχει πάρει την έγκριση από τα κεντρικά, και έχει ήδη εξασφαλίσει τις ευλογίες του Αμερικανού πρέσβη, Τζωρτζ Τσούνη. Μαζί με τη σύζυγό του και τη CIA, έδωσαν αμέσως το πράσινο φως στον Βρετανό καλλιτέχνη που θα πάρει το τιμόνι της Ελλάδας στα χέρια του, με βασικό προσόν του ότι μπορεί να συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερα κοινά απ’ ό,τι οι Μητσοτάκης – Κασσελάκης – Ανδρουλάκης ή οποιοσδήποτε άλλος κρητικός. Ο εκ βάθρων ανασχηματισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το