Οι αρχές υποσχέθηκαν ότι οι 10 ύποπτοι διακινητές ανθρώπων που συνέλαβαν θα τιμωρηθούν “σκληρά”
Οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν 10 φερόμενους ως διακινητές ανθρώπων αφού αποκαλύφθηκε ότι πολλοί από τους δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες που πνίγηκαν στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών στις 14 Ιουνίου ήταν από το έθνος της Νότιας Ασίας.
Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ διέταξε επίσης άμεση καταστολή την Κυριακή σε πράκτορες που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ανθρώπων, λέγοντας ότι θα «τιμωρηθούν αυστηρά».
«Ο πρωθυπουργός έδωσε μια σταθερή οδηγία για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση ατόμων που εμπλέκονται στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων», ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία έρευνας συνέλαβε τους ύποπτους διακινητές ανθρώπων από διάφορα μέρη του ελεγχόμενου από το Ισλαμαμπάντ τμήμα του Κασμίρ -επίσης γνωστό ως Azad Jammu και Kashmir- και έναν άλλο από το αεροδρόμιο του Καράτσι που προσπαθούσε να διαφύγει στο εξωτερικό, ανέφερε η τοπική τηλεόραση Geo News.
Ανώτερος αξιωματικός είπε ότι η αστυνομία -στο πλαίσιο της καταστολής- συνέλαβε υπόπτους διακινητές ανθρώπων τους οποίους ανακρίνει για προσέλκυση, παγίδευση και αποστολή ντόπιων στο εξωτερικό αφού τους απέσπασαν τεράστια χρηματικά ποσά.
Δεκάδες Πακιστανοί στο πλοίο
Κάθε χρόνο, χιλιάδες νεαροί Πακιστανοί ξεκινούν επικίνδυνα ταξίδια προσπαθώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν τουλάχιστον δεκάδες Πακιστανοί στην ψαρόβαρκα που βυθίστηκε στα ανοιχτά της χερσονήσου της Πελοποννήσου την Τετάρτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 78 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες ακόμη αγνοούνται.
Περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά -επίσης από τη Συρία, την Αίγυπτο και τα παλαιστινιακά εδάφη- επέβαιναν στο πλοίο, προσπαθώντας να προσεγγίσουν συγγενείς τους στην Ευρώπη. Η βύθιση ήταν μια από τις χειρότερες καταστροφές του είδους της φέτος. Η ελληνική ακτοφυλακή υπερασπίστηκε την απάντησή της στην τραγωδία.
Οι νεαροί άνδρες, κυρίως από το ανατολικό Punjab και τη βορειοδυτική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa, χρησιμοποιούν συχνά μια διαδρομή μέσω του Ιράν, της Λιβύης, της Τουρκίας και της Ελλάδας για να εισέλθουν στην Ευρώπη.
Ο κόσμος έχει προσφέρει την υποστήριξή του σε συγγενείς όσων εικάζεται ότι βρίσκονταν στο σκάφος.
Ο Raja Sakundar, από το χωριό Bindian στην περιοχή Kotli του Azad Kashmir, είπε ότι οι τέσσερις ανιψιοί του ηλικίας 18 έως 36 ετών εξακολουθούν να αγνοούνται.
«Ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης [για την τραγωδία]. Όταν τα παιδιά δεν βρίσκονται ή πεθαίνουν, μπορείς να καταλάβεις τι περνάει ένας γονιός», είπε.
Ο Raja Muhammad Majeed ζήτησε από την πακιστανική κυβέρνηση να φέρει πίσω τον ανιψιό του, Raja Awais.
«Αν είναι νεκρός, φέρτε πίσω [το] σώμα», είπε. «Όταν τον θάψουμε εδώ, η μητέρα του, οι αδερφές του και άλλοι μπορούν να πάνε στον τάφο του και να προσευχηθούν. Θα κάνουμε υπομονή».
Τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εκτιμήσεις ότι 298 Πακιστανοί μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην ελληνική καταστροφή, 135 από την πακιστανική πλευρά του Κασμίρ. Άλλες αναφορές ανέφεραν ότι στο πλοίο επέβαιναν περίπου 400 Πακιστανοί υπήκοοι. Το Al Jazeera δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτούς τους αριθμούς.
Ο πρωθυπουργός Σαρίφ κήρυξε την Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους για τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους. Εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγωδία και είπε ότι η εθνική σημαία θα κυματίσει μεσίστια τη Δευτέρα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Mumtaz Zahra Baloch, ανέφερε σε δήλωση ότι η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για την ταυτοποίηση των 78 σορών που ανασύρθηκαν.
«Σε αυτό το στάδιο, δεν είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε τον αριθμό και την ταυτότητα των Πακιστανών υπηκόων μεταξύ των νεκρών», είπε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ταυτοποίησης θα πραγματοποιηθεί μέσω αντιστοίχισης DNA.
πηγή: aljazeera.com
e-prologos.gr