Σαφή κίνδυνο να «κατέβουν» αντιμετωπίζουν ανεξάρτητες και αντικυβερνητικές σελίδες στο Facebook με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους, την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να μοιράζει λεφτά στα ΜΜΕ με πρόσχημα καμπάνια τον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

Ειδικότερα, οι σελίδες καταγγέλλουν απόπειρα φίμωσης, αφού γνωστοποίησαν πως έλαβαν προειδοποιητικά μηνύματα από τον τεχνολογικό κολοσσό για παραβίαση των όρων της κοινότητας, χωρίς να διευκρινίζεται το «παράπτωμα» ενώ φαίνεται να περιορίζεται και η απήχησή τους.

Όπου δεν πίπτει Πέτσας, πίπτει ράβδος. Αυτή φαίνεται ότι είναι η αντίληψη κάποιων κύκλων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση, που, όπως φαίνεται, καταπιάστηκαν μέσα στις γιορτές με τη φίμωση του μόνο τρόπου μαζικής ενημέρωσης στον οποίο δεν έχει ακόμα απλωθεί -μονοπωλιακά τουλάχιστον- το κλίμα ασυγκράτητης ευφορίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διοίκησή του: τα κοινωνικά δίκτυα.

Από το μεσημέρι της Τρίτης έχει εμφανιστεί μια μαζική τάση επιθέσεων σε δημοφιλείς σελίδες του Facebook, οι οποίες, κατά διαβολική σύμπτωση, αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και οι οποίες είτε εξαφανίζονται εντελώς είτε δέχονται μηχανοποιημένο μήνυμα ότι «παραβιάζουν τους όρους» της διάσημης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και πρόκειται να πέσουν σε λίγες μέρες.

Όπως είναι γνωστό η ηλεκτρονική ενημερωτική πύλη prologos.gr μπήκε στο στόχαστρο των “Όρων της κοινότητας” του πολυεθνικού κολοσσού του Facebook. Από τις 6 Ιουνίου οι διαχειριστές του facebook συστηματικά αποκλείουν κάθε δημοσίευση που σχετίζεται με τον “πρόλογο”, διαγράφοντας παράλληλα το σύνολο των παλιότερων αναρτήσεων χρηστών, φίλων του “προλόγου”. Με λίγα λόγια οι διαχειριστές επέλεξαν όχι απλώς να φιμώσουν τον “Πρόλογο” αλλά να τον εξαφανίσουν από το -κατά τα άλλα – ελεύθερο και δημοκρατικό κοινωνικό μέσο δικτύωσης.

Αυτό που επικαλούνταν τότε το Facebook ήταν πως ο Πρόλογος δεν ακολουθεί κατά γράμμα την «πολιτική του Facebook», ότι οι δημοσιεύσεις του δεν ταιριάζουν με τους όρους και την πολιτική της “κοινότητας” του Facebook, ότι τα κείμενά του αναπαράγονται από διαφορετικές σελίδες  και ότι η σελίδα του είναι «spam».

Αυτό που αποδεικνύει η συγκεκριμένη πρακτική, η οποία δεν κάνει πρώτη φορά την εμφάνισή της, είναι πως η «δημοκρατία» και η «ελευθερία» της χρήσης του διαδικτύου έχει όρια και τα όρια αυτά είναι πολιτικά.

Η λογοκρισία στο διαδίκτυο, ο «έλεγχος» δημοσιεύσεων και αναρτήσεων που δε συνάδουν με την κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία, που δεν υπερασπίζονται την προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, πρέπει να περάσουν από κόσκινο, να λογοκριθούν και εν τέλει να αποκλειστούν. Αυτό άλλωστε που έγινε τότε με το prologos.gr συμβαίνει τώρα και με άλλες αριστερές και δημοκρατικές ιστοσελίδες.

Δεδομένου ότι το σύστημα αναφορών για παραβίαση λειτουργίας του Facebook είναι σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένο, δηλαδή απλώς μετρά αριθμό «αναφορών» σε σχέση με το μέγεθος μιας σελίδας, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία των «καταγγελιών», γίνεται προφανές ότι έχει στηθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος στέλνει πανομοιότυπες καταγγελίες ενάντια σε αντιπολιτευόμενες σελίδες -άλλες πιο πολιτικές και άλλες πιο χιουμοριστικές- με σκοπό να κατέβουν αυτές με ρομποτικό τρόπο από το Facebook.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι, το ίδιο διάστημα, ανάλογες «προειδοποιήσεις», «ποινές» ή «κατεβάσματα» δέχτηκαν και δημοφιλείς προσωπικοί λογαριασμοί του Facebook, κάποιοι από τους οποίους ανήκουν σε διαχειριστές των ίδιων αυτών σελίδων που δέχονται επιθέσεις και κάποιες σε άλλα πρόσωπα. Δείγμα ότι οι επιθέσεις είναι οργανωμένες, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων καταγγέλλει μια ανάρτηση με την ίδια ακριβώς αιτιολογία. Η αιτιολογία δεν χρειάζεται να είναι στοιχειοθετημένη, αρκεί να είναι η ίδια πολλές φορές.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τη δυσθυμία της για την ελευθερία έκφρασης στον χώρο του Διαδικτύου και τα κοινωνικά δίκτυα ειδικά, από την πρώτη περίοδό της. Έτσι, πριν από ένα χρόνο προκλήθηκε ένας μικρός διαδικτυακός σάλος με την επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Twitter, η οποία άρχισε να μπλοκάρει χρήστες που ασκούσαν κριτική, χωρίς να υπολογίζει ότι δεν επρόκειτο για προσωπική σελίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά για τη σελίδα της πρωθυπουργίας, την οποία διαχειρίζεται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού. Το ίδιο συνέβη και με τη σελίδα της Νίκης Κεραμέως, η οποία μπλόκαρε μαζικά μαθητές που έμπαιναν για να διαμαρτυρηθούν για το φιάσκο στην τηλεκπαίδευση.

Mε τα ΜΜΕ απόλυτα ελεγχόμενα, τα κοινωνικά δίκτυα είναι αυτά τα οποία μόνα τους συνήθως φέρνουν στο προσκήνιο τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Από εκεί ξεκίνησε η δημοσιοποίηση του περίφημου «σκόιλ ελικίκου», η δημοσιοποίηση της κατάρρευσης του συστήματος τηλεκπαίδευσης με βάση το οποίο η Κεραμέως απαιτεί να αξιολογηθούν τα παιδιά, αλλά και η διάχυση της πληροφορίας για τον γενικευμένο εμβολιασμό στελεχών της Ν.Δ. και κυβερνητικών αξιωματούχων, που έπαιρναν τη θέση γιατρών και ηλικιωμένων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το