Το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει μία συλλογή περίπου οκτώ εκατομμυρίων ιστορικών και πολιτισμικών εκθεμάτων από όλο τον κόσμο.
Το Βρετανικό Μουσείο, το παλαιότερο εθνικό δημόσιο μουσείο στον κόσμο, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις μετά την κλοπή περισσότερων από 2.000 κομματιών νωρίτερα τον Αύγουστο.
Με τις αστυνομικές έρευνες να συνεχίζονται, ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα για να αποτραπούν οι κλοπές που οδήγησαν στην παραίτηση του διευθυντή του μουσείου, Χάρτγουιγκ Φίσερ.
Αν και κάποια εκθέματα ανακτήθηκαν, οι κλοπές εγείρουν ερωτηματικά για την ασφάλεια των αντικειμένων στο μουσείο και ανακινούν συζητήσεις αναφορικά με τον επαναπατρισμό αντικειμένων που φιλοξενούνται εκεί.
Ένας εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει πλήρως την περίπλοκη ιστορία αντικειμένων της συλλογής του και αναγνωρίζει την ευθύνη μας να εμπλέξουμε το κοινό αναφορικά με την αλληλένδετη ιστορία τους στον σύγχρονο κόσμο».
Ιδρυθέν το 1753, το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1759. Βρισκόμενο στο κεντρικό Λονδίνο, μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν με τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες το 2022, προσφέρει δωρεάν είσοδο στη μόνιμη συλλογή του.
Το Βρετανικό Μουσείο κατέγραψε 61 εκατ. δολάρια σε έσοδα και 25 εκατ. δολάρια επιχορήγηση κεφαλαίου ως ενίσχυση από το κυβερνητικό Τμήμα για την Ψηφιοποίηση, την Κουλτούρα, τα Media και τον Αθλητισμό το οικονομικό έτος 2022/23.
Από το 2001, το μουσείο έχει αποκτήσει αντικείμενα αξίας 140 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του.
Τί βρίσκεται μέσα στο μουσείο;
Το Βρετανικό Μουσείο έχει παραδεχτεί ότι δεν έχει πλήρες αρχείο των υπολογιζόμενων οκτώ εκατομμυρίων αντικειμένων της συλλογής του.
Το παλαιότερο αντικείμενο είναι το εργαλείο κοπής πέτρας Olduvai, περίπου 1,8 εκατομμυρίων ετών, το οποίο βρέθηκε στην Τανζανία.
Το Βρετανικό Μουσείο έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι ορισμένα από τα αντικείμενα που φιλοξενεί αμφισβητούνται – μια υπενθύμιση της αποικιακής εκμετάλλευσης της Βρετανίας.
Από που προέρχονται τα αντικείμενα;
Σύμφωνα με τον διαδικτυακό οδηγό αναζήτησης του μουσείου, το Βρετανικό Μουσείο εργάζεται για τη διεύρυνση της βάσης δεδομένων του εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια και ακόμη και με πάνω από δύο εκατομμύρια αρχεία, έχει μόλις καταλογογραφήσει «σχεδόν τη μισή συλλογή του».
Αναφέρει στη συνέχεια ότι «σε πολλές περιπτώσεις, η πιο πρόσφατη έρευνα δεν έχει ακόμη προστεθεί. Θα υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, αλλά το Μουσείο επιλέγει να δημοσιεύσει τα δεδομένα, αντί να τα κρατά έως ότου ολοκληρωθούν».
Τον Απρίλιο του 2020, το μουσείο ξεκίνησε μια σημαντική ανανέωση της διαδικτυακής συλλογής του. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, 4,5 εκατομμύρια αντικείμενα και 1,9 εκατομμύρια εικόνες ήταν διαθέσιμες για το κοινό.
Το γραφείο τύπου του μουσείου δήλωσε στο Al Jazeera ότι η διαδικασία ψηφιοποίησης θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Μία ανάλυση του Al Jazeera της online βάσης δεδομένων του Βρετανικού Μουσείου, μέχρι τις 30 Αυγούστου, βρήκε ότι 2,2 εκατομμύρια αντικείμενα από τουλάχιστον 212 διαφορετικές χώρες του κόσμου έχουν καταλογογραφηθεί.
Τουλάχιστον 649.727 αντικείμενα κατηγοριοποιήθηκαν ως φτιαγμένα, αγορασμένα ή ευρεθέντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα περισσότερα – 625.371 – από την Αγγλία.
Εκτός Βρετανίας, η βάση δεδομένων του μουσείου κατέγραψε 164.140 αποτελέσματα από το Ιράκ, με ακόλουθη την Ιταλία (147.697), την Αίγυπτο (119.854), τη Γαλλία (81.980), την Τουρκία (73.922), τη Γερμανία (66.273), την Ελλάδα (64.928), την Κίνα (58.749) και την Ινδία (52.518).
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Al Jazeera εδώ.
e-prologos.gr