Συνεχή και καθημερινά είναι τα λουτρά αίματος που προκαλεί στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός με αμερικανικά όπλα και με την πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι εκατόμβες θυμάτων πολλαπλασιάζονται, χωρίς τίποτα να σταματά τον εφιάλτη του πολέμου που διεξάγεται από στεριά, αέρα και θάλασσα. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, μετά τις φονικές επιδρομές των τελευταίων ημερών ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχονται σε 38.713 νεκρούς και 89.166 τραυματίες.
Το Σάββατο 13 Ιούλη, επί περίπου 90 λεπτά, ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα και επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» σφυροκοπούσαν τον υποτίθεται «ασφαλή» καταυλισμό εκτοπισμένων στο Αλ Μαουάσι της Χαν Γιούνις, προκαλώντας πάνω από 90 νεκρούς και 300 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά, έφηβοι και γυναίκες. Στα νοσοκομεία της περιοχής εκτυλίχθηκαν για πολλοστή φορά σκηνές φρίκης, καθώς κατακλύστηκαν από δεκάδες διαμελισμένα ή ακρωτηριασμένα κορμιά παιδιών και άλλων αμάχων. Όσοι έζησαν τη νέα φριχτή επίθεση μίλησαν για μία από τις σκληρότερες επιθέσεις στην περιοχή, που εδώ και 9 μήνες ζει έναν από τους πιο καταστροφικούς πολέμους στη νεότερη Ιστορία.
Ο Σκοτ Άντερσον, αναπληρωτής συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων της UNRWA, αφηγήθηκε ότι είδε «φρικτές εικόνες» στο Νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, από τις χειρότερες από την έναρξη του πολέμου. «Είδα νήπια ακρωτηριασμένα, παιδιά παράλυτα, που ήταν αδύνατον να τα νοσηλεύσουν». Πλάνα του Γαλλικού Πρακτορείου από το Αλ Μαουάσι δείχνουν καμένες σκηνές, κλινοσκεπάσματα και στρώματα διαλυμένα.
Την επόμενη μέρα ακολούθησε κι άλλο μακελειό σε σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA. Το σχολείο Αμπού Αραμπάν στον χιλιοβομβαρδισμένο καταυλισμό Νουσεϊράτ δέχτηκε βροχή βομβών, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 80. Και σ’ αυτήν την περίπτωση τα περισσότερα θύματα ήταν μικρά παιδιά.
Το ίδιο διάστημα, αποτροπιασμό προκαλεί ο μαρτυρικός θάνατος 24χρονου Παλαιστίνιου με Σύνδρομο Down, από επίθεση εκπαιδευμένου σκύλου του ισραηλινού στρατού στην Πόλη της Γάζας στις 3 Ιούλη. Έγινε γνωστό ότι ο νεαρός τραυματίστηκε άσχημα από την άγρια επίθεση του σκύλου και αφέθηκε από τους Ισραηλινούς στρατιώτες να πεθάνει μόνος και αβοήθητος στο σπίτι του, αφού απομάκρυναν διά της βίας την οικογένειά του.
Παράλληλα ο κατοχικός στρατός συνεχίζει τις εισβολές σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά της Δυτικής Όχθης. Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, απαίτησε και επίσημη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, ζητώντας από τον Νετανιάχου να προβεί στο συγκεκριμένο μέτρο σε περίπτωση που το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη αποφανθεί κατά των παράνομων εβραϊκών εποικισμών, όπως επίσης για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. «Κανείς δεν θα μετακινήσει τον λαό του Ισραήλ από τη γη του», είπε ο ακροδεξιός υπουργός. Διαβεβαίωσε ότι θα πολεμήσει με κάθε τρόπο και μέσο την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, μέσω «μαζικής οικοδόμησης κατοικιών» Εβραίων εποίκων, «ρύθμισης» κανονισμών σε εποικισμούς, οδοποιία στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές που απαγορεύεται βάσει Διεθνούς Δικαίου.
Ταυτόχρονα, νέες απειλές στρατιωτικής επίθεσης όχι μόνο κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο αλλά και εναντίον του στρατού της χώρας εκτόξευσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Έλι Κοέν, απαιτώντας να ανοίξει άμεσα ο Νετανιάχου ένα «νέο μέτωπο στον βορρά». Ο Κοέν δήλωσε ότι θα πρέπει και το κράτος του Λιβάνου, και όχι μόνο η Χεζμπολάχ, να πληρώσει «βαρύ τίμημα» για τις επιθέσεις που εξαπολύει η οργάνωση, λες και δεν γίνονται επιδρομές από τον ισραηλινό στρατό. Είπε πως, «Είμαστε στη φάση 3 στη Γάζα, επομένως πρέπει να προχωρήσουμε στον βορρά και να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν ένα σημαντικό τίμημα».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χοσάμ Μπαντράν, σε δήλωσή του για τις συνομιλίες που συνεχίζονταν στην Ντόχα του Κατάρ και παράλληλα στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου είχαν σπεύσει και μια σειρά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, είπε: «Προτείναμε μία ακομμάτιστη κυβέρνηση, με εθνικές αρμοδιότητες, για να κυβερνήσει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μετά τον πόλεμο». Πρόσθεσε ότι «η διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο αποτελεί εσωτερική παλαιστινιακή υπόθεση, στην οποία δεν θα πρέπει να υπάρξει εξωτερική παρέμβαση, και δεν πρόκειται να συζητήσουμε το θέμα της μεταπολεμικής Γάζας με οποιαδήποτε ξένη πλευρά», ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση την οποία αφορά η διαπραγμάτευση είπε ότι θα διαχειρίζεται «τις υποθέσεις της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης κατά την πρώτη μεταπολεμική φάση και θα χαράξει τον δρόμο για εκλογές». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μπαντράν τόνισε ότι η Χαμάς επιδεικνύει ευελιξία στις συνομιλίες, αλλά επιμένει σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να ξεκινήσει μετά την εφαρμογή συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων.
Παράλληλα έγινε γνωστό πως είναι σε εξέλιξη ενδοπαλαιστινιακές διαβουλεύσεις με κινεζική διαμεσολάβηση. Στελέχη της Φατάχ και της Χαμάς εμφανίστηκαν πρόθυμα να συναντηθούν στην Κίνα, στο πλαίσιο μιας νέας διαδικασίας ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς που θα μεταβεί στο Πεκίνο θα είναι ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος θα συνοδεύεται από άλλα δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Φατάχ θα είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Μαχμούντ Αλ Αλούλ. Οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν στις 21 και 23 Ιούλη με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του είδους στο Πεκίνο, μετά από εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη, με στόχο τον τερματισμό της αντιπαράθεσης των δύο παλαιστινιακών κομμάτων, που διατηρείται εδώ και 17 χρόνια.
Αξιοσημείωτες είναι και οι έμμεσες απειλές προς τα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που διατύπωσε η Σαουδική Αραβία, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η κίνηση αυτή προέρχεται από δικές της ανησυχίες ή σηματοδοτεί «στήριξη στη Μόσχα». Η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να πουλήσει μαζικά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, τα οποία κατέχει, αν το G7 κατασχέσει σχεδόν 300 δισ. δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας. Όποιο και αν είναι το κίνητρό της, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή και τη δυσκολία στους G7 (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία) να συγκεντρώσουν υποστήριξη από τα λεγόμενα κράτη του αναδυόμενου «Παγκόσμιου Νότου» υπέρ της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.
20/07/2024
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr