«Προσαρμογή» στις «διεθνείς πρακτικές» και στους όρους της «αγοράς»
Το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας ενέκρινε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη σταδιακή αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα. Η ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες θα αυξηθεί από τα 60 στα 63 έτη σε διάστημα 15 ετών, αρχής γενομένης από το 2025, ενώ για τις γυναίκες στελέχη θα αυξηθεί από τα 55 στα 58 και για τις γυναίκες εργάτριες από τα 50 στα 55 έτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η απόφαση -που σημειώνεται ότι εγκρίθηκε και από την ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας- σηματοδοτεί την πρώτη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μετά απο δεκαετίες, με δικαιολογίες για αύξηση του προσδόκιμου ζωής, των συνθηκών υγείας, της δομής του πληθυσμού, του επιπέδου εκπαίδευσης και της προσφοράς εργατικού δυναμικού στην Κίνα.
Επιπλέον, από το 2030, το ελάχιστο έτος εισφορών βασικής σύνταξης που απαιτείται για τη λήψη μηνιαίων παροχών θα αυξηθεί σταδιακά από 15 έτη σε 20 έτη με ρυθμό αύξησης έξι μηνών ετησίως. Οι άνθρωποι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οικειοθελώς το πολύ τρία χρόνια νωρίτερα μετά τη συμπλήρωση του ελάχιστου έτους συνταξιοδοτικών εισφορών. Δεν επιτρέπεται όμως να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από την προηγούμενη νόμιμη ηλικία.
Το νέο σχέδιο θα επιτρέπει επίσης στα άτομα να αναβάλουν τη συνταξιοδότηση σε ακόμη μεταγενέστερη ημερομηνία, εάν καταλήξουν σε «συμφωνία» με τους εργοδότες, αλλά η καθυστέρηση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τρία έτη.
Ο υπουργός Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γουάνγκ Σιαοπίνγκ, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της προσφοράς εργασίας εν μέσω γήρανσης του πληθυσμού, μείωσης του ποσοστού γεννήσεων και της συνεχούς μείωσης του ποσοστού του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.
Έχει σημασία επίσης ότι καθηγητές, ειδικοί επί των εργασιακών και τεχνοκράτες στην Κίνα σημειώνουν ότι η προσαρμογή ευθυγραμμίζεται με τις αλλαγές στη δημογραφία και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και με τις διεθνείς πρακτικές, οι οποίες θα βοηθήσουν επίσης ενεργά στην αντιμετώπιση της δημογραφικής αλλαγής σε έναν γηράσκοντα πληθυσμό, αλλά και στη «βιώσιμη ανάπτυξη» για το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Επιπλέον, η Κίνα υιοθέτησε ένα ψήφισμα για την προώθηση της μεταρρύθμισης για τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης βάσει των αρχών της «εθελοντικής συμμετοχής με κατάλληλη ευελιξία», καταργώντας ουσιαστικά την προσέγγιση ενός μεγέθους για όλους και επικεντρώνοντας στις «ατομικές προτιμήσεις».
Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ακολουθεί επιπλέον, σύμφωνα με Κινέζους ειδικούς, τον «μετασχηματισμό» της αγοράς εργασίας και αντιμετωπίζει τη διαρθρωτική ανεργία της χώρας. Σημειώνεται πάντως ότι η Έκθεση για την Ανάπτυξη των Συντάξεων στην Κίνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2023 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα 65 έτη μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα μετά την προσαρμογή».
Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και οι «αναπροσαρμογές» στα ασφαλιστικά συστήματα εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να πληρώσει ο λαός τα βάρη των πολιτικών λιτότητας, αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων και προστασίας των κερδών του κεφαλαίου.
Η ρεβιζιονιστική Κίνα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό, καθώς κοιτάζει ολοένα προς τη Δύση και συμμορφώνεται με τον καπιταλιστικό δρόμο της «ανάπτυξης» και της «σύγχρονης αγοράς εργασίας» στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ στο διεθνές σκηνικό κυριαρχούν οι οξυμένοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr