Άλλο ένα νομοσχέδιο που χτυπάει το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους τους μαθητές δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ένας από τους “πρωταγωνιστές” της νέας αυτής λαιμητόμου ονομάζεται αυτονομία των σχολικών μονάδων. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτόν τον φανταχτερό τίτλο;

1ον: Το κράτος, στο οποίο οι γονείς μας πληρώνουν φόρους και υποτίθεται πρέπει να εξυπηρετεί το συμφέρον όλων αρνείται την βασική του υποχρέωσή να δίνει πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλους ισότιμα. Το πρώτο βήμα της σχολικής αυτονομίας ξεκινάει με τον χωρισμό των σχολείων σε κατηγορίες «καλών» σχολείων – που προφανώς τέτοια είναι με τα κριτήρια του υπουργείο εκείνα των πιο εύπορων περιοχών κ.ο.κ. – και «κακών» που βεβαίως τέτοια θα είναι τα σχολεία των φτωχών υποβαθμισμένων περιοχών. Αυτή η κατηγοριοποίηση συνδέεται στη συνέχεια με την χρηματοδότησή τους και σημαίνει ότι τα κακά θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από το κράτος και άρα τα σχολεία δεύτερης κατηγορίας θα πρέπει αναζητούν “χορηγούς” για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

2ον: Μία άλλη φαεινή αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό είναι το λεγόμενο «πολλαπλό βιβλίο» και προβλέπεται ότι κάθε εκπαιδευτικός θα επιλέγει για το μάθημα που διδάσκει το βιβλίο που επιθυμεί μέσα από το Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων που καθιερώνεται. Παρότι προωθείται ως “καινοτόμο” στην πραγματικότητα πάει την επιστήμη της παιδαγωγικής πολλά χρόνια πίσω, γιατί διαλύει τον ενιαίο χαρακτήρα των αναλυτικών προγραμμάτων – δηλαδή δεν διδάσκονται όλα τα παιδιά το ίδιο, ενώ την ίδια ώρα έρχεται να ανοίξει πεδίο μεγάλων κερδών για τους εκδοτικούς οίκους.

3ον: Προωθείται επίσης η μέθοδος της λεγόμενης ανεστραμμένης τάξης, όπου σύμφωνα με αυτή η βασική διδασκαλία του μαθήματος θα πραγματοποιείται στο σπίτι μέσω Η/Υ και με ψηφιακά μέσα, ενώ στο σχολείο θα εφαρμόζονται πρακτικά αυτά που οι μαθητές έμαθαν μέσω των ψηφιακών μαθημάτων.
Σε αυτήν την λογική του σχολείου ακραίων ταξικών διαχωρισμός ήταν και το άρθρο που προέβλεπε το χωρισμό των μαθητών ανάλογα με τις μαθησιακές τους επιδόσεις. Αυτό το άρθρο θα προωθούσε εάν εφαρμοζόταν τον παιδαγωγικό ρατσισμό και το σχολείο πολλών ταχυτήτων. Ευτυχώς τελικά αποσύρθηκε από την υπουργό παιδείας ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε.

Όλα τα παραπάνω κινούνται στην ίδια λογική, που λέει ότι όλοι δεν θα διδάσκονται το ίδιο, δεν θα μορφώνονται με τις ίδιες “αποσκευές”, αλλά αντίθετα ετοιμάζουν το σχολείο των ακόμα περισσότερων ταξικών φραγμών που πετά τα παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων στον σχολικό καιάδα, όπου οι γνώσεις που θα παίρνουν θα αφορούν βασικές δεξιότητες, ενώ ανώτερου επιπέδου γνώσεις θα λαμβάνουν τα παιδιά των πιο εύπορων στρωμάτων.

Η πολιτική των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση επιβεβαιώθηκε και στην εφαρμογή του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Οι εκτιμήσεις που γίνονταν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγιναν πραγματικότητα και πάνω από 25.000 μαθητές θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές αυτοί προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι το μέτρο της ΕΒΕ θα ανεβάσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα κυβέρνηση και υπουργείο λένε ψέματα, διότι την ίδια στιγμή που οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές εκτός πανεπιστημίων, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουν τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμα με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος έγραψε μηδέν στις πανελλήνιες μπορεί εφόσον πληρώσει κάποιο κολέγιο να αποκτήσει ένα πτυχίο που είναι ισότιμο με αυτό ενός δημόσιου πανεπιστημίου.

Πρόκειται για μια πολιτική που από τη μία πετάει τους μαθητές των φτωχών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, ενώ από την άλλη δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να δίνονται πτυχία στα πιο πλούσια στρώματα, απλά και μόνο έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αυτά τα πτυχία.
Όχι σχολείο για λίγους και εκλεκτούς! Όχι στους ταξικούς φραγμούς!

πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το