Χρήστος Κάτσικας
Στις δύο πρώτες βδομάδες της διά ζώσης λειτουργίας τους, μετά το, τρίτο κατά σειρά, άνοιγμα των σχολείων για φέτος,ξεπέρασαν τα 1.000 τα σχολεία που είτε ολόκληρα είτε τμήματά τους έκλεισαν λόγω κρουσμάτων καθώς η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει κανένα μέτρο αραίωσης των μαθητών μέσα στις τάξεις, ενίσχυσης του εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας, μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλα τα σχολεία.
Εκπαιδευτικά σωματεία και φορείς σημειώνουν ότι περιοχές ολόκληρες ξαναμπαίνουν σε βαθύ κόκκινο, σχολεία και τμήματα καθημερινά κλείνουν, τα κρούσματα και η διασπορά αυξάνεται. Τα σχολεία ανοιγοκλείνουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ το διάστημα της αναστολή της λειτουργίας τους δεν αξιοποιήθηκε ώστε να υπάρξει σχεδιασμός και μέριμνα για να επιστρέψουμε εκπαιδευτικοί και μαθητές στα σχολεία χωρίς να κινδυνεύει η υγεία μας.
Την ίδια στιγμή που το κλείσιμο τμημάτων και σχολείων σε πολλές περιοχές της χώρας αυξάνεται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο, η κυβέρνηση αποφάσισε να «κόψει» το δεύτερο self test που δικαιούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί ανά εβδομάδα παρά το γεγονός ότι υπήρχε αντίθετη γνώμη των ειδικών και ότι αποτελούσε το πολυδιαφημιζόμενο «όπλο» κατά της πανδημίας! Ενώ είναι ανοιχτά σχεδόν τα πάντα, ενώ ο εμβολιασμός είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ εκτίμησαν ότι είναι σπατάλη το 2ο δωρεάν self – test την εβδομάδα!
Μετά το μπαράζ τμημάτων που έκλεισαν τις πρώτες 10 μέρες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, στην τελευταία ΚΥΑ της κυβέρνησης γίνονται αλλαγές στη διατύπωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων σε περίπτωση κρουσμάτων. Το νέο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ αναφέρει ότι ακόμα και περίπτωση συρροής περισσότερων από 4 κρουσμάτων (από 3 που ήταν πριν)στο ίδιο σχολείο “ΔΕΝ πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας”, ενώ προχωράει σε μείωση των ημερών καραντίνας στις 10 μέρες (από 14 που ήταν πριν) με την «σύσταση» ότι ο εντοπισμός κρουσμάτων «δεν πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας»!
Προληπτική καραντίνα
Από την άλλη το κλείσιμο των σχολείων για πέντε και πλέον μήνες με ευθύνη της κυβέρνησης και η εφαρμογή τηλε-παίδευσης έχει διαμορφώσει ένα εκρηκτικό μείγμα σύγχυσης και αγωνίας σχετικά με τις απουσίες. Η καταχώριση απουσιών στη διάρκεια της τηλε- παίδευσης μπορεί να ανοίξει και μέτωπο αντιπαραθέσεων και ενδεχομένως πολλοί γονείς να προσφύγουν στα δικαστήρια, αφού είναι αδύνατη η διαπίστωση απουσίας και ακόμα περισσότερο παρουσίας των μαθητών μέσω τηλε-παίδευσης. Ερευνητικά έχει αποδειχθεί ότι χιλιάδες παιδιά αντιμετώπιζαν τεχνικά προβλήματα, αλλά ωστόσο δεν έχουν γίνει σχετικές ρυθμίσεις από το ΥΠΑΙΘ.
Όσο πλησιάζουμε προς τις πανελλαδικές εξετάσεις, που αρχίζουν στις 14 Ιούνη για τα ΓΕΛ, η αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους μεγαλώνει μην τυχόν και νοσήσουν και αναγκαστούν να διαγωνιστούν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη, παρατείνοντας έτσι για τρεις μήνες το άγχος και την κόπωση μιας ήδη πολύ δύσκολης και βεβαρημένης χρονιάς.
Όπως είναι γνωστό, χρόνια τώρα, κάμποσες μέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων αδειάζουν οι σχολικές τάξεις καθώς οι υποψήφιοι επιλέγουν να κάνουν όσες απουσίες τους έχουν απομείνει για να κάτσουν σπίτι τους να διαβάσουν.
Είναι φανερό ότι αυτό θα επαναληφθεί και τον Ιούνιο. Η εμπειρία λέει ότι τις επόμενες μέρες θα ενταθεί (και) λόγω του κορονοϊού. Από την άλλη ωστόσο, το θέμα των απουσιών που μπήκαν σε αρκετούς κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης ενδέχεται να κρατήσει αρκετούς μαθητές στα σχολικά θρανία παρά την πραγματική τους θέληση, που είναι να μπουν σε ένα είδος “προληπτικής καραντίνας“, προκειμένου να μην κολλήσουν τελευταία στιγμή την ασθένεια και εξαιτίας αυτής χάσουν τις εξετάσεις και παραπεμφθούν για τον Σεπτέμβριο.
Κι αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που οι μαθητές είναι ιδιαίτερα πολλαπλά επιβαρυμένοι ψυχολογικά, λόγω του εγκλεισμού που προηγήθηκε και των κλειστών σχολείων, αλλά και λόγω της εφαρμογής για πρώτη φορά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που αναμένεται να αφήσει χιλιάδες εξ αυτών εκτός ΑΕΙ…
Ενδεικτικό είναι το αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ) προς το υπουργείο Παιδείας: «Το γεγονός ότι το σχολικό έτος για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει παραταθεί μέχρι τις 11 Ιουνίου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς και στα παιδιά για το τι θα γίνει σε περίπτωση που βρεθεί θετικό κρούσμα σε μαθητή ή εκπαιδευτικό μετά τις 30 Μαΐου, οπότε, με βάση τα πρωτόκολλα, θα πρέπει να κλείσει ολόκληρο το τμήμα και οι μαθητές, εφόσον μπουν σε καραντίνα για 15 μέρες, θα πρέπει να εξεταστούν τον Σεπτέμβριο. Το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν βρεθούν θετικά κρούσματα σε παραπάνω μαθητές ή εκπαιδευτικούς και χρειαστεί να κλείσει ολόκληρο το σχολείο. Θεωρούμε ότι αν τα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου, τότε, ακόμα κι αν υπάρξει θετικό κρούσμα έστω και την τελευταία μέρα, το χρονικό περιθώριο που ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα για 15 μέρες καραντίνας είναι αρκετό ώστε να μην αποκλειστεί κανείς μαθητής από τις εξετάσεις του Ιουνίου».
e-prologos.gr