Τρία ψηφίσματα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στην e-food, στον ΜΜ Educational Group και στην Teleperformance από τον Α Σύλλογο Αθηνών.
Τα παραθέτουμε:
Α΄ Σύλλογος Αθηνών
Στηρίζουμε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της e-food
Οι εργαζόμενοι της e-food απήργησαν την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, ενώ πραγματοποίησαν στάση εργασίας στις 28 και 29/12 ενάντια στην άρνηση της εταιρείας να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας και την προσπάθεια να επιβάλλει μοντέλο λειτουργίας με υπεργολάβους που θα απασχολούν μαζικά διανομείς με το καθεστώς της freelance εργασίας, δηλαδή, ως «ελεύθερους επαγγελματίες» χωρίς δικαιώματα, πλήρως εντατικοποιημένα, με αποδοχές που θα διαμορφώνονται από έναν αλγόριθμο.
Η μονομερής απόφαση εν μια νυκτί της e-food, να αλλάξει τον τρόπο καθορισμού των βαρδιών, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τους εργαζόμενους αποκαλύπτει τον πραγματικό σχεδιασμό της. Είναι η εξώθηση σε παραιτήσεις και των τελευταίων μισθωτών διανομέων που έχουν μείνει στην εταιρία. Με αυτό τον τρόπο τοποθετεί βόμβα στα θεμέλια της εργασίας με δικαιώματα και για όλους, υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ο κλάδος των ντελιβεράδων, ένας από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και συνάμα από τους πιο υποτιμημένους κοινωνικά και οικονομικά, δίνει με πείσμα εδώ και χρόνια διαρκείς μάχες απέναντι στην εργοδοσία. Ένας κλάδος που κάθε χρόνο μετράει νεκρούς, ωστόσο συνεχίζει να συσπειρώνεται και να αγωνίζεται. Και με αυτό το πνεύμα, πίσω στο 2021, οι διανομείς στην e-food κατάφεραν να διεκδικήσουν την ανανέωση όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με απευθείας πρόσληψη από την εταιρεία, με όλα όσα δικαιούνται. Μια νίκη που έδωσε ανάσα και αυτοπεποίθηση σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων.
Η απεργία του ’21 και η μετέπειτα ίδρυση του σωματείου στην e-food στάθηκε ανάχωμα στον σχεδιασμό και την ασυδοσία που ήθελε να επιβάλλει η πολυεθνική εταιρεία. Κράτησε τους μισθούς ανεβασμένους σε όλους τους διανομείς ανεξαρτήτως από το καθεστώς εργασίας, καθυστέρησε την είσοδο των εργολάβων/στολαρχών και φρέναρε το σχεδιασμό τους.
Η εταιρεία δεν θα «συγχωρέσει» ποτέ την απεργία του 2021, όταν οι εργαζόμενοι και η κοινωνική αλληλεγγύη την εξανάγκασαν σε άτακτη υποχώρηση. Τρία χρόνια τώρα ενώ βγάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προχωρά σε αλλαγές και κινήσεις που εξωθούν εργαζόμενους σε παραιτήσεις και δεν θα σταματήσει αν δεν αφανίσει και τον τελευταίο μισθωτό εργαζόμενο με δικαιώματα. Οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες σήμερα παρασιτούν στις πλάτες των ντελιβεράδων, με τη freelance εργασία να κυριαρχεί, και μόλις το 10% των εργαζομένων να είναι μισθωτοί.
Στηρίζουμε ολόπλευρα τον αγώνα των εργαζομένων στην e-food και είμαστε σε ετοιμότητα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε μορφή που θα ενισχύσει τον αγώνα τους, όπως για παράδειγμα το μαζικό κοινωνικό μποϋκοτάζ του 2021 που λειτούργησε ενισχυτικά στον αγώνα των διανομέων.
ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ EFOOD
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ EFOOD ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ E-FOOD
*******
Ψήφισμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ομίλουΥ ΜΜ Educational Group
Τον τελευταίο μήνα ο όμιλος ΜΜ Educational Group, που ειδικεύεται στην παραγωγή και διακίνηση εκπαιδευτικού υλικού έχει επιδοθεί σε κύμα μαζικών απολύσεων χωρίς ορατό τέλος. Επικαλείται «μείωση εργασιών», ενώ παράλληλα συνεχίζει να δημοσιεύει αγγελίες για νέες θέσεις εργασίας. Στις εταιρείες του ομίλου (MM Publications, MM Schools, Binary Logic, Focus on Digital Services, Argus Logistics, Prime edusoftware, Combo Books, Vector maths & science, Abacus fcs) απασχολούνται πάνω από 300 εργαζόμενοι/ες.
Η εκδοτική εταιρεία, με έδρα τον Άλιμο και διεθνές εξαγωγικό προφίλ έχει ήδη προχωρήσει σε τουλάχιστον 30 απολύσεις από τα τέλη Οκτωβρίου.
Ελλείψει κλαδικής ή επιχειρησιακής σύμβασης, ο όμιλος, όπως πολλές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύεται το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση των νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη. Δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο ή συμφωνημένοι εργασιακοί ρόλοι, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι κοντά στον βασικό επί χρόνια ανεξάρτητα από ειδικότητες, οι απλήρωτες υπερωρίες και η δουλειά στην άδεια συνεχίζονται (όπως “χτύπα κάρτα αλλά συνέχισε από το σπίτι”) και το λεγόμενο σύστημα αξιολόγησης είναι ένα πλήρως αδιαφανές σύστημα παγίδευσης. Οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται ως “υπάλληλοι γραφείου”, παρόλο που κάνουν πολύ εξειδικευμένες δουλειές (επιμελητές, διορθωτές, γραμματείς, συγγραφείς, ηχολήπτες, μεταφραστές, λογιστές, γραφίστες, προγραμματιστές κ.λπ.).
Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων, οι εργοδότες στον χώρο των εκδόσεων, όπως και σε άλλους τομείς, επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη. Η χρήση του ΑΙ στην ανάπτυξη και επεξεργασία εκπαιδευτικού υλικού απαξιώνει και επιταχύνει ασφυκτικά τη δουλειά, αντί να στηρίζει το δημιουργικό έργο, οδηγεί σε δραστική μείωση των θέσεων εργασίας.
Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδελφισσών/έλφων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
- Απαιτούμε την επαναπρόσληψη των απολυμένων.
- Απαιτούμε να μπει τέλος στις απολύσεις και στον καθημερινό εκφοβισμό.
- Μόνο με συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορεί να πάψει η αυθαιρεσία και η αδιαφάνεια.
*******
Στηρίζουμε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της Teleperformance
Στηρίζουμε τους εργαζόμενους που έφτιαξαν δικό τους σωματείο, το μαζικοποίησαν και μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις.
Στηρίζουμε τους εργαζόμενους που παλεύουν για να γυρίσουν πίσω οι εργαζόμενοι που η εργοδοσία απέλυσε για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους να σταματήσουν να διεκδικούν, να οργανώνουν τον αγώνα τους.
Η εργοδοσία στηριγμένη στους νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή της Ν.Δ. (Νόμος Χατζηδάκη) απέλυσε τον αντιπρόεδρο, τον ταμία, τον πρόεδρο της ελεγκτικής επιτροπής, τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, επίσης τον πρόεδρο, τον ταμία και την εφορευτική επιτροπή του παραρτήματος του ΣΕΤΕΠ (Σωματείο Εργαζομένων στην Teleperformance) στα Χανιά, τον πρόεδρο του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλους εργαζόμενους.
Στην Teleperformance ανήκουν τα βραβεία της σκληρής εργοδοσίας που απολύει, που εντείνει την εκμετάλλευση, που στρέφεται ενάντια στη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων, ενάντια στο σωματείο, που τρομοκρατεί, που αυτό που την ενδιαφέρει είναι τα κέρδη της που είναι τεράστια.
Η αλληλεγγύη πρέπει να δυναμώσει. Να πάρει απάντηση η εργοδοσία, να νοιώσει την πίεση εκατοντάδων σωματείων που απαιτούν:
- Να παρθούν πίσω τώρα οι απολύσεις.
- Κάτω τα χέρια από τους συναδέλφους και το Σωματείο τους.
- Να υπογραφεί τώρα στην επιχείρηση Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
e-prologos.gr