Η χαλυβουργία British Steel, η οποία ανήκει σε κινεζικό όμιλο είναι μία από τις μεγάλες βιομηχανίες στη Βρετανία που έπληξαν οι δασμοί. Σε μια σπάνια κίνηση, η Βρετανική Βουλή ψήφισε έκτακτο νόμο κρατικοποίησης της εταιρείας, ώστε να διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να κρατήσει ανοικτές τις υψικαμίνους.
Η Βουλή των Κοινοτήτων, κλήθηκε να συνεδριάσει πρώτη φορά εδώ και 43 χρόνια ημέρα Σάββατο, από την εποχή του Πολέμου των Φώκλαντ, με σκοπό να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση στη βιομηχανία χάλυβα της χώρας. Στο επίκεντρο της συζήτησης το εργοστάσιο του Scunthorpe, η τελευταία μονάδα παραγωγής πρωτογενούς χάλυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω υψικαμίνων, το οποίο ανήκει στον κινεζικό όμιλο Jingye και απειλείται άμεσα με κλείσιμο.
Εν τέλει ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη διάσωση της British Steel, με κρατική χρηματοδότηση, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δύο τελευταίες υψικάμινοι που χρονολογούνται από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, και για να μην χαθούν 2.700 θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, υπήρξαν βουλευτές της αντιπολίτευσης που βρήκαν το νομοσχέδιο άτολμο, εγείροντας θέμα εθνικοποίησης. Πολλοί επισήμαναν ως επιζήμια για την στρατηγική ανεξαρτησία της χώρας να τελεί η παραγωγή χάλυβα υπό κινεζική ιδιοκτησία, ειδικά σε μία περίοδο διεθνούς εμπορικού ανταγωνισμού.
«Ποτέ ξανά, συνάδελφοι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε μία στρατηγικής σημασίας εταιρία σαν και αυτή να πέσει στα χέρια των Κινέζων, των Ρώσων ή όποιου άλλου», δήλωσε ο βουλευτής των Συντηρητικών, ΄Εντουαρντ Λι.
Είναι ενδεικτικό ότι η κινεζική «Τζίνγκι» απειλούσε να βάλει λουκέτο στην μονάδα στο Σκάνθορπ, που είχε αγοράσει επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον, επικαλούμενη ημερήσιες ζημίες ύψους 800 χιλιάδων ευρώ που απέδιδε και στους αμερικανικούς δασμούς 25% στην εισαγωγή βρετανικού χάλυβα.
Αν και ανακοινώθηκε προσωρινή 90ήμερη αναστολή γενικών αυξήσεων δασμών σε προϊόντα από διάφορες χώρες, η απόφαση αυτή δεν περιλαμβάνει τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, στις 12 Μαρτίου 2025 τέθηκε σε ισχύ δασμός 25% στις εισαγωγές βρετανικού χάλυβα στις ΗΠΑ, μέτρο που έχει επιβαρύνει σημαντικά τις εξαγωγές και τη βιωσιμότητα του Scunthorpe.
Σε απάντηση, ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρουσίασε στη Βουλή το έκτακτο νομοσχέδιο «Steel Industry (Special Measures) Bill», το οποίο παραχωρεί στον Υπουργό Επιχειρήσεων εξαιρετικές αρμοδιότητες παρέμβασης στη λειτουργία των εταιρειών χάλυβα. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πρώτες ύλες, όπως ο άνθρακας, και να διατηρηθεί σε λειτουργία η παραγωγή. Η ενδεχόμενη παύση λειτουργίας των υψικαμίνων θεωρείται τεχνικά δύσκολο και εξαιρετικά κοστοβόρο να αναστραφεί, κάτι που θα σήμαινε και το οριστικό τέλος της πρωτογενούς παραγωγής χάλυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται στρατηγικής σημασίας: δεν αφορά μόνο τη διάσωση μιας μονάδας, αλλά και τη διατήρηση της εθνικής βιομηχανικής ικανότητας της Βρετανίας, εν μέσω παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων. Παράλληλα, αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό της χώρας που καλούν την κυβέρνηση να εστιάσει περισσότερο στην αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά να επενδύει υπερβολικά σε μια επισφαλή σχέση με τις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Τραμπ.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο, ζητώντας σαφή δράση και στήριξη από το κράτος για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της εθνικής παραγωγής.
e-prologos.gr