Η βρετανική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους προκειμένου να ευνοηθούν με κορονο-δάνεια οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ιδιωτικών συμμετοχών.
Tρόπους αξιοποίησης των πιστώσεων των κορονο-πακέτων προκειμένου να μη ζημιωθούν οι «γύπες» των αγορών εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση ξυπνώντας μνήμες 2008. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η κυβέρνηση Τζόνσον αναζητεί αυτήν την περίοδο τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με εγγυημένες από το κράτος πιστώσεις οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που ανήκουν σε εταιρείες private equity (ιδιωτικών συμμετοχών).
Οι εταιρείες private equity συγκεντρώνουν ως γνωστόν κεφάλαια θεσμικών και πλούσιων επενδυτών τα οποία επενδύουν συνήθως για την αγορά πλειοψηφικών πακέτων μετοχών σε επιχειρήσεις τις οποίες ύστερα από λίγα χρόνια μεταπωλούν ή εισάγουν στο χρηματιστήριο.
Στόχος της επένδυσής τους δεν είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά η όσο το δυνατόν ταχύτερη μεγέθυνση της αξίας του ενεργητικού τους και η εξαγωγή υπερκέρδους από τη μεταπώλησή τους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που αγοράζονται μεταπωλούνται, έτσι, το πολύ σε μία δεκαετία.
Φοβίζει η ανεργία
Οι επιχειρήσεις εξαγοράζονται συνήθως με μεγάλη μόχλευση κεφαλαίων και έχουν υψηλά επίπεδα χρέους τα οποία καταγράφονται στο παθητικό τους, επιτρέποντας τη μείωση της φορολόγησής τους. Η σχετική κοινoτική νομοθεσία που αφορά την επείγουσα λόγω κορονοϊού δανειοδότηση των επιχειρήσεων δεν επιτρέπει, όμως, στις εταιρείες που καταγράφουν ζημιές μεγαλύτερες από το 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου να λάβουν κρατική υποστήριξη.
Στη Βρετανία από την έναρξη της κρίσης περίπου 750.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και πάνω σε αυτόν τον φόβο πατάει το λόμπι των εταιρειών private equity και venture capital BVCA προειδοποιώντας ότι περισσότερες από 840.000 θέσεις εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις κινδυνεύουν αν δεν υιοθετηθούν οι κατάλληλες τροπολογίες στο κανονιστικό πλαίσιο.
Ζητούν έτσι από την κυβέρνηση να εκδώσει ειδική οδηγία η οποία θα επιτρέπει στις τράπεζες που χορηγούν τα κορονο-δάνεια να αγνοήσουν ή να μεθερμηνεύσουν τα χρέη που οι ελεγχόμενες από τις εταιρείες private equity επιχειρήσεις οφείλουν στους ιδιοκτήτες τους. Με αυτόν τον τρόπο οι πιστώτριες τράπεζες θα διασφαλιστούν ότι δεν θα βρεθούν εκτεθειμένες σε περίπτωση αθέτησης χρεών.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από μια τέτοια κίνηση περιλαμβάνονται εταιρείες θεματικών πάρκων, όπως η ιδιοκτήτρια της Legoland Merlin, και αλυσίδες εστίασης, όπως οι Pizza Express και Prezzo – επιχειρήσεις στις οποίες οι εταιρείες private equity επένδυσαν τεράστια ποσά τα τελευταία χρόνια προσδοκώντας σε σημαντικά κέρδη. Το άνοιγμα της πρόσβασης σε δάνεια που η αξία τους μπορεί να αγγίξει έως και τα 200 εκατ. λίρες και με εγγύηση ότι αν η επιχείρηση χρεοκοπήσει οι φορολογούμενοι θα αποπληρώσουν το 80%, αν μη τι άλλο προκαλεί το κοινό αίσθημα.
Δομημένα δάνεια
Θυμίζει «σωσίβιο» ανάλογο με αυτά που οι κυβερνήσεις είχαν πετάξει στις τράπεζες μετά το κραχ του 2008. Τότε οι τραπεζίτες είχαν ποντάρει στα περιβόητα δομημένα -διασφαλισμένα στα στεγαστικά δάνεια- ομόλογα που αποδείχθηκαν άχρηστα χαρτιά. Διασώθηκαν με χρήμα των απλών φορολογουμένων επειδή κρατούσαν το όπλο του συστημικού κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δώδεκα χρόνια αργότερα οι ίδιοι πιθανότατα τραπεζίτες έχουν μετακινηθεί στις εταιρείες private equity. Τα στοιχήματά τους ξαναπιάνουν πάτο και για ακόμη μια φορά το κράτος σπεύδει να τους βοηθήσει επειδή κρατούν ένα άλλο όπλο στα χέρια τους με τη μορφή των χιλιάδων θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν.
Πηγή: Με στοιχεία από άρθρο του Μπάμπη Μιχάλη – efsyn.gr
e-prologos.gr