Η γιγαντιαία απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου τάραξε κάθε πτυχή του πολιτικού οικοδομήματος στη χώρα και ιδιαίτερα το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών που σχεδιάζει περαιτέρω αποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση τμημάτων του NHS. Η απεργία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη 20 Δεκεμβρίου — όμως αν το νοσηλευτικό προσωπικό περίμενε τη στήριξη του κόμματος των Εργατικών, το τελευταίο διαβεβαίωσε ότι παρά το όνομά του και τον υποτιθέμενο φιλο-εργατικό του χαρακτήρα, δεν θα πολιτευτεί διαφορετικά από τους Τόρις.

Δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες απήργησαν χθες για 12 ώρες σε 76 νοσοκομεία και κέντρα υγείας που ανήκουν στο NHS σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών που αγγίζουν το 20% (δηλαδή στο επίπεδο του πληθωρισμού + 5%) και αύξηση χρηματοδότησης για το Σύστημα Υγείας. Επρόκειτο για την πρώτη απεργία νοσηλευτικού προσωπικού εδώ και 100 χρόνια και την πρώτη απεργία στο Σύστημα Υγείας από την υιοθέτηση του NHS το 1948. Η απεργία θα επαναληφθεί την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή περισσότερων εργαζομένων του κλάδου της δημόσιας υγείας — όμως η απεργία, όπως και προηγούμενες φετινές απεργίες στη Μεγάλη Βρετανία (λ.χ. των σιδηροδρομικών υπαλλήλων) δεν έχει τη στήριξη του κόμματος των Εργατικών.

Σε ενημέρωση προς τους βουλευτές του κόμματος την ίδια ημέρα της απεργίας, το γραφείο του βουλευτή και σκιώδους υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας των Εργατικών, Γουες Στρίτινγκ, ανακοίνωσε πως το κόμμα στηρίζει τη χρήση στελεχών του βρετανικού στρατού ως απεργοσπαστικού μηχανισμού ενάντια στις απεργίες εργαζομένων υγείας.

Το σχέδιο έχει ανακοινωθεί από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς, με μια πρώτη «πιλοτική», τρόπον τινά, εφαρμογή στην απεργία της 20ής Δεκεμβρίου. Εξακόσια στελέχη του βρετανικού στρατού εκπαιδεύονται αυτές τις ημέρες ώστε να αναλάβουν καθήκοντα οδηγών ασθενοφόρων, για να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη συμμετοχή των συγκεκριμένων εργαζομένων στην απεργία της Τρίτης.

Κι ενώ στο παρελθόν οι Εργατικοί έχουν ταχθεί ενάντια στη χρήση στρατιωτικών ως απεργοσπαστών, και μόλις προ λίγων εβδομάδων ο ηγέτης τους Κιρ Στάρμερ είχε χαρακτηρίσει ως «μετάλλιο ντροπής» για την κυβέρνηση την επερχόμενη απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού, εντούτοις το κόμμα δείχνει να πραγματοποιεί πλήρη μεταστροφή στις διαθέσεις του.

Το non-paper, που ενημέρωνε τους βουλευτές για τη γραμμή του κόμματος προς τα ΜΜΕ και διέρρευσε στο Novara Media, απαντά στο ερώτημα του εάν οι Εργατικοί θα στήριζαν τη χρήση του Στρατού κατά τη διάρκεια των απεργιών του Συστήματος Υγείας ως εξής: «Η διασφάλιση ότι όσο περισσότεροι ασθενείς είναι δυνατόν θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται είναι προτεραιότητα, οπότε ναι».

Όσο κι αν η επιλογή αυτή των Εργατικών δείχνει να έρχεται σε ρήξη με το φιλεργατικό τους προφίλ, εντούτοις είναι συνεπέστατη με τη στάση του κόμματος του Κιρ Στάρμερ τους τελευταίους μήνες. Οι Εργατικοί αρνήθηκαν επανειλημμένα να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, τη ναυτιλία και τις μεταφορές το περασμένο καλοκαίρι, με αποκορύφωμα την αποκαθήλωση του σκιώδους υπουργού Μεταφορών επειδή τόλμησε να κατέβει σε μπλόκο των απεργών και να δηλώσει την αλληλεγγύη του.

Τώρα κι ενώ το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών ετοιμάζει την υιοθέτηση σχεδίου περιορισμών του δικαιώματος στην απεργία, οι Εργατικοί για ακόμα μία φορά δείχνουν τα δόντια τους στους εργαζόμενους, στηρίζοντας τη χρήση του στρατού ως απεργοσπαστικού μηχανισμού. Μάλιστα, η επιχειρηματολογία πως δήθεν η απεργοσπασία μέσω στελεχών του στρατεύματος θα «διασφαλίσει τη φροντίδα των ασθενών» είναι πέρα από έωλη, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο υπο-εκπαιδευμένοι στρατιώτες να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς νοσηλευτών/τριών και πληρωμάτων ασθενοφόρων.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το