Συνολικά 45 γιατροί, χειρούργοι και νοσηλευτές/-τριες από τις ΗΠΑ, που προσέφεραν εθελοντική εργασία στη Γάζα κατά τους τελευταίους μήνες, συνυπογράφουν επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο και υποψήφια πρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, και τη σύζυγο του προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν.

Οι υπογράφοντες υγειονομικοί μεταφέρουν τι φρικτές σκηνές που έζησαν οι ίδιοι και την ακόμα μεγαλύτερη φρίκη που ζει καθημερινά ο παλαιστινιακός πληθυσμός στη Γάζα, λέγοντας πως «[μ]ε ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι στη Γάζα είναι άρρωστοι, τραυματίες ή και τα δύο». Σημειώνουν πως οι απώλειες στη Γάζα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ υψηλότερες από τις καταγεγραμμένες από το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας, λέγοντας ότι είναι πιθανά «μεγαλύτερος από 92.000, ένα συγκλονιστικό 4,2% του πληθυσμού της Γάζας».

Απαιτούν δράση από την κυβέρνησή τους που, όπως λένε, «είναι υποχρεωμένη [να επιβάλει εμπάργκο όπλων] από το αμερικανικό δίκαιο, όπως και από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Συνυπογράφει, μεταξύ άλλων, και γιατρός ο οποίος κατέθεσε τη μαρτυρία του για την εσκεμμένη στόχευση παιδιών από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.

Ακολουθεί μετάφραση της επιστολής των Αμερικανών υγειονομικών προς την ηγεσία της χώρας τους:


25 Ιουλίου 2024

Παρατηρήσεις Αμερικανών ιατρών και νοσηλευτών από τη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023

«Δεν έχω ξαναδεί τόσο φρικτούς τραυματισμούς, σε τόσο μαζική κλίμακα, με τόσο λίγους πόρους. Οι βόμβες μας θερίζουν γυναίκες και παιδιά κατά χιλιάδες. Τα ακρωτηριασμένα σώματά τους είναι ένα μνημείο σκληρότητας».
Dr. Feroze Sidhwa, χειρουργός τραύματος και εντατικής θεραπείας

«Είδα τόσες πολλές θνησιγεννέσεις και μητρικούς θανάτους που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποφευχθεί αν τα νοσοκομεία λειτουργούσαν κανονικά».
Dr. Τhalia Pachiyannakis, μαιευτήρας και γυναικολόγος

«Κάθε μέρα έβλεπα μωρά να πεθαίνουν. Είχαν γεννηθεί υγιή. Οι μητέρες τους ήταν τόσο υποσιτισμένες που δεν μπορούσαν να θηλάσουν, και δεν είχαμε φόρμουλα ή καθαρό νερό για να τα ταΐσουμε, οπότε λιμοκτονούσαν».
Asma Taha, παιδιατρική νοσηλεύτρια

«Στη Γάζα ήταν η πρώτη φορά που κράτησα στο χέρι μου τον εγκέφαλο ενός μωρού. Η πρώτη από τις πολλές».
Dr. Mark Perlmutter, ορθοπεδικός και χειρουργός χεριών

Αγαπητέ Πρόεδρε Joseph R. Biden, Αντιπρόεδρε Kamala Harris και Δρ Jill Biden,

Είμαστε σαράντα πέντε Αμερικανοί γιατροί, χειρουργοί και νοσηλευτές που έχουμε εργαστεί εθελοντικά στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Εργαστήκαμε με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από τις ιατρικές και χειρουργικές μας γνώσεις, πολλοί από εμάς έχουμε και ένα υπόβαθρο δημόσιας υγείας, καθώς και εμπειρία εργασίας σε ανθρωπιστικές και συγκρουσιακές ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της βίαιης ρωσικής εισβολής. Ορισμένοι από εμάς είναι βετεράνοι των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαστε μια πολυθρησκευτική και πολυεθνική ομάδα. Κανείς μας δεν υποστηρίζει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου από Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και άτομα στο Ισραήλ.

Το καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει: «Η υγεία όλων των λαών είναι θεμελιώδης για την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας και εξαρτάται από την πληρέστερη συνεργασία των ατόμων και των κρατών». Σε αυτό το πνεύμα σας γράφουμε.

Είμαστε από τους μόνους ουδέτερους παρατηρητές στους οποίους έχει επιτραπεί η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Δεδομένης της ευρείας τεχνογνωσίας μας και της άμεσης εμπειρίας μας από την εργασία μας σε όλη τη Γάζα, είμαστε σε μοναδική θέση να σχολιάσουμε διάφορα θέματα που είναι σημαντικά για την κυβέρνησή μας, καθώς αποφασίζει αν θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επίθεση του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας και την πολιορκία της. Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τον τεράστιο ανθρώπινο φόρο αίματος από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ιδιαίτερα τον φόρο αίματος που έχει επιφέρει στις γυναίκες και τα παιδιά.

Η παρούσα επιστολή συγκεντρώνει και συνοψίζει τις δικές μας εμπειρίες και άμεσες παρατηρήσεις στη Γάζα. Έχουμε επίσης παράσχει συνδέσμους σε ένα πολύ μεγαλύτερο και με πολλές παραπομπές παράρτημα που συνοψίζει τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης, ανθρωπιστικές και ακαδημαϊκές πηγές σχετικά με βασικές πτυχές της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα. Το παράρτημα είναι διαθέσιμο ως αρχείο PDF στη διεύθυνση: https://tinyurl.com/gazadoctorsletterappendix. Αυτή η επιστολή είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά ως αρχείο PDF στη διεύθυνση https://tinyurl.com/gazadoctorsletter.

Αυτή η επιστολή και το παράρτημα παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο ανθρώπινος απολογισμός στη Γάζα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι έχει γίνει κατανοητό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πιθανό ότι ο αριθμός των νεκρών από αυτή τη σύγκρουση είναι ήδη μεγαλύτερος από 92.000, ένα εκπληκτικό 4,2% του πληθυσμού της Γάζας. Η κυβέρνησή μας πρέπει να δράσει άμεσα για να αποτρέψει μια ακόμη χειρότερη καταστροφή από αυτή που έχει ήδη συμβεί στους κατοίκους της Γάζας και του Ισραήλ. Πρέπει να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός τόσο στο Ισραήλ όσο και στις Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες με την παρακράτηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ και την υποστήριξη ενός διεθνούς εμπάργκο όπλων τόσο στο Ισραήλ όσο και σε όλες τις Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνησή μας είναι υποχρεωμένη να το πράξει αυτό, τόσο σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο όσο και με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, και ότι είναι το σωστό.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι στη Γάζα είναι άρρωστοι, τραυματίες ή και τα δύο. Αυτό περιλαμβάνει κάθε ντόπιο εργαζόμενο αρωγής, κάθε διεθνή εθελοντή και πιθανώς κάθε Ισραηλινό όμηρο: κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί. Ενώ εργαζόμασταν στη Γάζα, είδαμε εκτεταμένο υποσιτισμό στους ασθενείς μας και στους Παλαιστίνιους συναδέλφους μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ο καθένας από εμάς έχασε γρήγορα βάρος στη Γάζα παρά το γεγονός ότι είχαμε προνομιακή πρόσβαση σε τρόφιμα και ότι είχαμε πάρει μαζί μας τη δική μας συμπληρωματική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Έχουμε φωτογραφικές αποδείξεις από τον απειλητικό για τη ζωή υποσιτισμό των ασθενών μας, ιδίως των παιδιών, τις οποίες ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Σχεδόν κάθε παιδί κάτω των πέντε ετών που συναντήσαμε, τόσο μέσα όσο και έξω από το νοσοκομείο, είχε τόσο βήχα όσο και υδαρή διάρροια. Βρήκαμε κρούσματα ίκτερου (που υποδηλώνει λοίμωξη από ηπατίτιδα Α υπό αυτές τις συνθήκες) σχεδόν σε κάθε δωμάτιο των νοσοκομείων στα οποία υπηρετήσαμε, καθώς και σε πολλούς συναδέλφους μας από το χώρο της υγείας στη Γάζα. Ένα εκπληκτικά υψηλό ποσοστό των χειρουργικών τομών μας μολύνθηκε από τον συνδυασμό του υποσιτισμού, των ανέφικτων συνθηκών χειρουργείου και της έλλειψης προμηθειών και φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών. Οι έγκυες γυναίκες που περιθάλπαμε συχνά γεννούσαν λιποβαρή βρέφη, τα οποία δεν μπορούσαν να θηλάσουν λόγω υποσιτισμού. Αυτό άφηνε τα νεογέννητά τους σε υψηλό κίνδυνο θανάτου, δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης σε πόσιμο νερό οπουδήποτε στη Γάζα. Πολλά από αυτά τα βρέφη πέθαναν. Στη Γάζα παρακολουθήσαμε υποσιτισμένες νέες μητέρες να ταΐζουν τα λιποβαρή νεογέννητά τους με βρεφικό γάλα φτιαγμένο με δηλητηριώδες νερό. Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε ότι ο κόσμος εγκατέλειψε αυτές τις αθώες γυναίκες και τα μωρά.

Σας προτρέπουμε να συνειδητοποιήσετε ότι στη Γάζα μαίνονται επιδημίες. Η συνεχής, επαναλαμβανόμενη εκτόπιση από το Ισραήλ του υποσιτισμένου και άρρωστου πληθυσμού της Γάζας, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, σε περιοχές χωρίς τρεχούμενο νερό ή έστω τουαλέτες είναι απολύτως σοκαριστική. Είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα οδηγήσει σε εκτεταμένο θάνατο από ιογενείς και βακτηριακές διαρροϊκές ασθένειες και πνευμονίες, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ανησυχούμε ότι άγνωστες χιλιάδες έχουν ήδη πεθάνει από τον θανατηφόρο συνδυασμό υποσιτισμού και ασθενειών και ότι δεκάδες χιλιάδες άλλοι θα πεθάνουν τους επόμενους μήνες. Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι μικρά παιδιά.

Τα παιδιά θεωρούνται παγκοσμίως αθώα στις ένοπλες συγκρούσεις. Ωστόσο, κάθε ένας από τους υπογράφοντες αυτή την επιστολή περιέθαλψε παιδιά στη Γάζα που υπέστησαν βία η οποία πρέπει να κατευθύνθηκε σκόπιμα εναντίον τους. Συγκεκριμένα, ο καθένας από εμάς σε καθημερινή βάση περιέθαλψε παιδιά προεφηβικής ηλικίας που πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και στο στήθος.

Πρόεδρε και Δρ Μπάιντεν, ευχόμαστε να μπορούσατε να δείτε τους εφιάλτες που βασανίζουν τόσους πολλούς από εμάς από τότε που επιστρέψαμε: όνειρα παιδιών που σακατεύτηκαν και ακρωτηριάστηκαν από τα όπλα μας και τις απαρηγόρητες μητέρες τους που μας ικετεύουν να τα σώσουμε. Μακάρι να μπορούσατε να ακούσετε τις κραυγές και τα ουρλιαχτά που η συνείδησή μας δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι κάποιος θα συνέχιζε να εξοπλίζει τη χώρα που σκοτώνει σκόπιμα αυτά τα παιδιά, αφού είδε αυτά που είδαμε.

Οι έγκυες γυναίκες που περιθάλψαμε ήταν ιδιαίτερα υποσιτισμένες. Όσοι από εμάς δουλεύαμε με έγκυες γυναίκες βλέπαμε τακτικά θνησιγένειες και μητρικούς θανάτους που μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν σε οποιαδήποτε τριτοκοσμικό σύστημα υγείας. Το ποσοστό μόλυνσης στις τομές της καισαρικής τομής ήταν εκπληκτικό. Οι γυναίκες υποβάλλονταν σε καισαρική τομή χωρίς αναισθησία και τους έδιναν μόνο Tylenol [ΣτΜ: κοινό παυσίπονο ακεταμινοφαίνης] μετά, επειδή δεν υπήρχαν άλλα φάρμακα για τον πόνο.

Όλοι μας παρατηρήσαμε τμήματα επειγόντων περιστατικών να κατακλύζονται από ασθενείς που αναζητούσαν θεραπεία για χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια, υπέρταση και διαβήτη. Εκτός από τους ασθενείς με τραύμα, τα περισσότερα κρεβάτια της ΜΕΘ καταλαμβάνονταν από διαβητικούς τύπου 1 που δεν είχαν πλέον πρόσβαση σε ενέσιμη ινσουλίνη, λόγω της έλλειψης φαρμάκων και της εκτεταμένης απώλειας του ηλεκτρικού ρεύματος και της ψύξης. Το Ισραήλ έχει καταστρέψει περισσότερους από τους μισούς πόρους υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας και έχει σκοτώσει έναν στους 40 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Την ίδια στιγμή οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξηθεί μαζικά από τον θανατηφόρο συνδυασμό στρατιωτικής βίας, υποσιτισμού και ασθενειών.

Τα νοσοκομεία στα οποία εργαστήκαμε στερούνταν βασικών προμηθειών, από χειρουργικό υλικό μέχρι σαπούνι. Αποκόπτονταν τακτικά από το ηλεκτρικό ρεύμα και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στερούνταν καθαρό νερό και λειτουργούσαν με τέσσερις έως επτά φορές τη δυναμικότητα των κλινών τους. Κάθε νοσοκομείο ήταν υπερφορτωμένο από τους εκτοπισμένους που αναζητούσαν ασφάλεια, από τη συνεχή ροή ασθενών των οποίων η θεραπεία χρόνιων παθήσεων είχε διακοπεί λόγω του πολέμου, από την τεράστια εισροή βαριά τραυματισμένων ασθενών που συνήθως έφταναν σε περιπτώσεις μαζικών ατυχημάτων και από τους ασθενείς και τους υποσιτισμένους που αναζητούσαν ιατρική περίθαλψη.

Αυτές οι παρατηρήσεις και το δημόσια διαθέσιμο υλικό που περιγράφεται λεπτομερώς στο παράρτημά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των νεκρών από αυτή τη σύγκρουση είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που αναφέρει το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Πιστεύουμε επίσης ότι πρόκειται για αποδεικτικά στοιχεία για εκτεταμένες παραβιάσεις των αμερικανικών νόμων που διέπουν τη χρήση αμερικανικών όπλων στο εξωτερικό και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις σκηνές αφόρητης σκληρότητας που απευθύνονται σε γυναίκες και παιδιά και τις οποίες είδαμε οι ίδιοι.

Καθώς συναντούσαμε τους συναδέλφους μας που ασχολούνταν με την υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα, ήταν σαφές ότι ήταν υποσιτισμένοι και τόσο σωματικά όσο και ψυχικά κατεστραμμένοι. Γρήγορα μάθαμε ότι οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ήταν από τους πιο τραυματισμένους ανθρώπους στη Γάζα, και ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στη Γάζα είχαν χάσει μέλη της οικογένειάς τους και τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι ζούσαν μέσα και γύρω από τα νοσοκομεία τους με τις επιζώντες οικογένειές τους σε αδιανόητες συνθήκες. Παρόλο που συνέχισαν να εργάζονται με εξαντλητικό πρόγραμμα, δεν είχαν πληρωθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Όλοι είχαν πλήρη επίγνωση ότι η εργασία τους ως πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης τους είχε χαρακτηρίσει ως στόχους του Ισραήλ. Αυτό γελοιοποιεί το προστατευμένο καθεστώς που αναγνωρίζεται στα νοσοκομεία και στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σύμφωνα με τις παλαιότερες και ευρύτερα αποδεκτές διατάξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Συναντήσαμε προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα που εργαζόταν σε νοσοκομεία που είχαν υποστεί επιδρομές και καταστραφεί από το Ισραήλ. Πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους μας συνελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Όλοι μας είπαν μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή της ίδιας ιστορίας: στην αιχμαλωσία τους τρέφονταν ελάχιστα, κακοποιούνταν συνεχώς σωματικά και ψυχολογικά και τελικά τους πετούσαν γυμνούς στην άκρη ενός δρόμου. Πολλοί μας είπαν ότι υποβλήθηκαν σε εικονικές εκτελέσεις και άλλες μορφές κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων. Πάρα πολλοί από τους συναδέλφους μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μας είπαν ότι απλά περίμεναν να πεθάνουν.

Σας προτρέπουμε να δείτε ότι το Ισραήλ έχει στοχοποιήσει άμεσα και εσκεμμένα καταστρέψει ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας και ότι το Ισραήλ έχει στοχοποιήσει τους συναδέλφους μας στη Γάζα για θάνατο, εξαφάνιση και βασανιστήρια. Αυτές οι ασυνείδητες πράξεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το αμερικανικό δίκαιο, τις αμερικανικές αξίες και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Δρ Μπάιντεν, εργαστήκατε με νέους ανθρώπους σε όλη σας τη ζωή. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε να μην αποστρέψετε το βλέμμα σας από την ανείπωτη φρίκη που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι της Γάζας, φρίκη που μόνο εμείς ως Αμερικανοί μπορούμε να τερματίσουμε. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι θα κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να σταματήσετε αυτό που τους γίνεται.

Πρόεδρε Μπάιντεν και Αντιπρόεδρε Χάρις, οποιαδήποτε λύση σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να ξεκινήσει με μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Σας προτρέπουμε να μην παράσχετε στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη στο κράτος του Ισραήλ και να συμμετάσχετε σε ένα διεθνές εμπάργκο όπλων τόσο στο Ισραήλ όσο και σε όλες τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες μέχρι να καθιερωθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και μέχρι οι διαπραγματεύσεις καλής πίστης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να οδηγήσουν σε μια μόνιμη επίλυση της σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ:

1. Όλα τα χερσαία περάσματα μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ καθώς και το πέρασμα της Ράφα πρέπει να ανοίξουν για την απρόσκοπτη παράδοση βοήθειας από αναγνωρισμένες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο έλεγχος ασφαλείας των παραδόσεων βοήθειας πρέπει να διεξάγεται από ένα ανεξάρτητο διεθνές καθεστώς επιθεώρησης αντί των ισραηλινών δυνάμεων. Αυτοί οι έλεγχοι πρέπει να βασίζονται σε έναν σαφή, ξεκάθαρο και δημοσιευμένο κατάλογο απαγορευμένων ειδών και με έναν σαφή ανεξάρτητο διεθνή μηχανισμό αμφισβήτησης των απαγορευμένων ειδών, όπως επαληθεύεται από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
2. Πρέπει να χορηγηθεί στον πληθυσμό της Γάζας ένα ελάχιστο ποσό νερού 20 λίτρων πόσιμου νερού ανά άτομο την ημέρα, όπως επαληθεύεται από το UN Water.
3. Πρέπει να επιτραπεί η πλήρης και απεριόριστη πρόσβαση ιατρικών και χειρουργικών επαγγελματιών και ιατρικού και χειρουργικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει αντικείμενα που μεταφέρονται στις προσωπικές αποσκευές των επαγγελματιών υγείας, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή αποθήκευση, η στειρότητα και η έγκαιρη παράδοσή τους, όπως επαληθεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι απίστευτο ότι το Ισραήλ εμποδίζει επί του παρόντος οποιονδήποτε γιατρό παλαιστινιακής καταγωγής να εργαστεί στη Γάζα, ακόμη και Αμερικανούς πολίτες. Αυτό γελοιοποιεί το αμερικανικό ιδεώδες ότι «όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι» και υποβαθμίζει το έθνος και το επάγγελμά μας. Το έργο μας είναι σωτήριο. Οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα ζητούν απεγνωσμένα ανακούφιση και προστασία και αξίζουν και τα δύο.

Δεν είμαστε πολιτικοί. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις. Είμαστε απλώς γιατροί και νοσηλευτές που δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί για όσα είδαμε στη Γάζα. Κάθε μέρα που συνεχίζουμε να προμηθεύουμε όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ είναι άλλη μια μέρα που γυναίκες τεμαχίζονται από τις βόμβες μας και παιδιά δολοφονούνται από τις σφαίρες μας.

Πρόεδρε Μπάιντεν και Αντιπρόεδρε Χάρις, σας προτρέπουμε: βάλτε τέλος σε αυτή την τρέλα τώρα!

Ειλικρινά και επειγόντως,

Feroze Sidhwa, MD, MPH, FACS, FICS
Χειρουργός τραύματος, οξείας περίθαλψης, εντατικής θεραπείας και γενικός χειρουργός Βετεράνων της Βόρειας Καλιφόρνιας
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 25 Μαρτίου – 8 Απριλίου Γραμματέας/Ταμίας, Chest Wall Injury Society
Αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής, California Northstate University College of Medicine
Προηγούμενο ανθρωπιστικό έργο στην Αϊτή, τη Δυτική Όχθη, την Ουκρανία (3 αποστολές από το 2023) και τη Ζιμπάμπουε
Θεράπευσε θύματα της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης French Camp, CA

Mark Perlmutter, MD, FAAOS, FICS
Ορθοπεδική και χειρουργική χειρός
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 25 Μαρτίου – 8 Απριλίου

Πρόεδρος, Παγκόσμιο Χειρουργικό Ίδρυμα
Παγκόσμιος αντιπρόεδρος, Διεθνές Κολέγιο Χειρουργών

Προηγούμενο ανθρωπιστικό έργο σε 30 χώρες
Θεράπευσε θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και του τυφώνα Κατρίνα Rocky Mount, NC

Thalia Pachiyannakis, MD, FACOG
Μαιευτήρας και γυναικολόγος
Υπηρέτησε στο Nasser Medical Complex, Khan Younis, 20 Ιουνίου – 11 Ιουλίου

South Bend, IN

Adam Hamawy, MD
Πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 1-21 Μαΐου Αντισυνταγματάρχης, Στρατός των ΗΠΑ (ε.α.)
Princeton, NJ

Bing Li, MD
Επείγουσα ιατρική
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 6-13 Ιουνίου
Υπηρέτησε στο Nasser Medical Complex, Khan Younis, 14-20 Ιουνίου Υπηρέτησε στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, Beit Lahia, 21 Ιουνίου – 3 Ιουλίου.
Βετεράνος του στρατού των ΗΠΑ Peridot, AZ

Thaer Ahmad, MD
Ιατρική έκτακτης ανάγκης
Υπηρέτησε στο Nasser Medical Complex, Khan Younis & al-Aqsa Martyrs Hospital, Deir el-Balah, 8-24 Ιανουαρίου
Διευθυντής Παγκόσμιας Υγείας, Advocate Christ Medical Center

Βοηθός κλινικός καθηγητής, University of Illinois Chicago College of Medicine
Σικάγο, IL

Tanya Haj-Hassan, BM BCh, MSc
Παιδιατρική εντατικολόγος
Υπηρέτησε στο νοσοκομείο των μαρτύρων της al-Aqsa, 11-25 Μαρτίου
Προηγούμενο ανθρωπιστικό έργο στη Δυτική Όχθη με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Υπότροφος Rhodes

Φιλαδέλφεια, PA

Mohammad Subeh, MD, MS
Ιατρική επειγόντων περιστατικών και υπερήχων
Υπηρέτησε στο νοσοκομείο πεδίου του Διεθνούς Ιατρικού Σώματος στη Ράφα, 14 Φεβρουαρίου-13 Μαρτίου
Υπηρέτησε στο νοσοκομείο Deir el-Balah του Διεθνούς Ιατρικού Σώματος, 25 Ιουνίου-18 Ιουλίου.
Mountain View, CA

Nahreen Ahmed, MD, MPH
Πνευμονολόγος και εντατικολόγος εντατικής θεραπείας
Υπηρέτησε στο Nasser Medical Complex, Khan Younis, 8-21 Ιανουαρίου

Υπηρέτησε στο MedGlobal/WHO Nutrition Center, Rafah, νοσοκομείο al-Awda, Gaza City & νοσοκομείο Kamal Adwan, Beit Lahia 4-18 Μαρτίου
Πρώην ιατρικός διευθυντής, MedGlobal
Προηγούμενο ανθρωπιστικό έργο στην Υεμένη, τη Συρία, την Ουκρανία και το Σουδάν Φιλαδέλφεια, PA

Ahmed Hassabelnaby, DO
Επείγουσα ιατρική
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 18 Μαρτίου-1 Απριλίου

Υπηρέτησε στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, Beit Lahia, 20 Ιουνίου-3 Ιουλίου
Orlando, FL

Talal Khan, MD, FACP, FASN, FRCP
Νεφρολόγος
Υπηρέτησε στο Nasser Medical Complex, Khan Younis, 16 Ιουλίου-13 Αυγούστου
Κλινικός Αναπληρωτής Καθηγητής, Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα
Επί του παρόντος υπηρετεί στη Γάζα

Oklahoma City, OK

Mahmoud G. Sabha, MD
Οικογενειακή ιατρική
Υπηρέτησε στο Νοσοκομείο Μαρτύρων της al-Aqsa, Deir el-Balah, 25 Μαρτίου – 3 Απριλίου
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 1-17 Μαΐου

Ντάλας, TX

Asma A. Taha, PhD, RN, CPNP-PC/AC, FAAN
Παιδιατρική νοσηλεύτρια
Υπηρέτησε στο Νοσοκομείο Γυναικών και Παιδιών των Εμιράτων, Rafah, 15 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου
Πρόεδρος, Association of Faculties of Pediatric Nurse Practitioners

Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, Oregon Health & Science University School of Nursing
Portland, OR

Imad Tamimi, DMD
Χειρουργός στόματος και γνάθου
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 8-20 Φεβρουαρίου Κλινικός Αναπληρωτής Καθηγητής, Οδοντιατρική Σχολή Rutgers New Jersey
Πρόεδρος, Ιατρική Συμβουλευτική Επιτροπή του Ταμείου Αρωγής Παιδιών της Παλαιστίνης
Clifton, NJ

Chandra Hassan, MD, FACS, FRCS
Γενικός, βαριατρικός, ελάχιστα επεμβατικός και ρομποτικός χειρουργός

Υπηρέτησε στο Nasser Medical Complex, Khan Younis & al-Aqsa Martyrs Hospital, Deir el-Balah, 9-23 Ιανουαρίου
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου, MedGlobal
Προηγούμενο ανθρωπιστικό έργο στην Ουκρανία και τη Συρία
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Χειρουργικής, University of Illinois College of Medicine
Σικάγο, IL

Hani El-Omrani, MD
Μαιευτήρας και περιφερειακός αναισθησιολόγος
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 4-18 Μαρτίου

Επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον
Seattle, WA

Zaher Sahloul, MD, FCCP
Πνευμονολόγος και εντατικολόγος εντατικής θεραπείας
Υπηρέτησε στο Nasser Medical Complex, Khan Younis, 9-25 Ιανουαρίου

Πρόεδρος, MedGlobal
Αναπληρωτής κλινικός καθηγητής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Pritzker του Πανεπιστημίου του Σικάγο
Παραλήπτης του Βραβείου Ειρήνης Γκάντι 2020 Σικάγο, IL

Mike M. Mallah, MD
Χειρουργός τραύματος, οξείας περίθαλψης, εντατικής θεραπείας και γενικής χειρουργικής υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, 4-18 Μαρτίου
Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Χειρουργικής

Charleston, SC

Mohamed Elfar, MD, MSc, FACS, FCCM
Πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 8-20 Φεβρουαρίου Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, SUNY Upstate Medical University

Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Touro University New York College of Osteopathic Medicine
Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη

Hisham Qandeel, MD
Καρδιοχειρουργός και θωρακοχειρουργός
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 18 Μαρτίου-1 Απριλίου

Κλινικός Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρικές Σχολές του Michigan State University
Lansing, MI

Mohammed J. al-Jaghbeer, MD, FCCP
Πνευμονολόγος και εντατικολόγος εντατικής θεραπείας
Διατέλεσε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 25 Μαρτίου – 8 Απριλίου

Cleveland, OH

Waleed Sayedahmad, MD, PhD
Αναισθησιολόγος
Υπηρετούσε στο European Hospital, Khan Younis, 25 Μαρτίου – 8 Απριλίου

Parkland, FL

Amer Afaneh, MD, FACS
Χειρουργός τραύματος, οξείας περίθαλψης, εντατικής θεραπείας και γενικής χειρουργικής
Υπηρετούσε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 25 Μαρτίου – 8 Απριλίου

Toledo, OH

Omer Ismail, MD, FACS
Τραύμα, οξεία περίθαλψη, εντατική θεραπεία και γενικός χειρουργός

Διατέλεσε στο European Hospital, Khan Younis, 1-21 Μαΐου
Des Moines, IA

Ammar Ghanem, MD, FCCP
Πνευμονολόγος και εντατικολόγος εντατικής θεραπείας
Διατέλεσε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 1-17 Μαΐου
Κλινικός Επίκουρος Καθηγητής, Michigan State University College of Osteopathic Medicine
Lansing, MI

Abeerah Muhammad, MSN, RN, CEN
Νοσηλεύτρια επειγόντων περιστατικών και εντατικής θεραπείας
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 1-17 Μαΐου

Ντάλας, TX

Abdalrahman Algendy, MD
Αναισθησιολόγος
Διατέλεσε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 19 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου

Toledo, OH

Ayman Abdul-Ghani, MD, FACS, FRCS
Καρδιοχειρουργός και θωρακοχειρουργός
Διατέλεσε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 25 Μαρτίου – 8 Απριλίου

Honolulu, HI

Mohamad Abdelfattah, MD
Πνευμονολόγος και εντατικολόγος εντατικής θεραπείας
Διατέλεσε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 1-17 Μαΐου

Los Angeles, CA

Irfan Galaria, MD, MBA
Πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός
Διατέλεσε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 29 Ιανουαρίου – 7 Φεβρουαρίου Chantilly, VA

Mohammed Khaleel, MD, MS
Χειρουργός ορθοπεδικός και σπονδυλικής στήλης
Διατέλεσε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 3-10 Απριλίου

Fort Worth, TX

Salman Dasti, MD
Αναισθησιολόγος και ειδικός στον επεμβατικό πόνο Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια
Υπηρετούσε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο και στο Nasser Medical Complex, Khan Younis, 20 Ιουνίου – 4 Ιουλίου

Bashar Alzghoul, MD, FCCP
Πνευμονολόγος και εντατικολόγος εντατικής θεραπείας
Διατέλεσε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 25 Μαρτίου – 8 Απριλίου

Gainesville, FL

Lana Abugharbieh, BSN, RN, CEN
Νοσηλεύτρια τραύματος, χειρουργείου και επειγόντων περιστατικών
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis και στις κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, Rafah, 24 Ιανουαρίου – 7 Φεβρουαρίου
Ashburn, VA

Rana Mahmoud, RN, BSN
Νοσηλεύτρια επειγόντων περιστατικών και εντατικής θεραπείας
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 22 Ιανουαρίου – 6 Φεβρουαρίου & 25 Μαρτίου – 8 Απριλίου.
Wesley Chapel, FL

Tarek Gouda, RN, AACN
Νοσηλευτής εντατικής θεραπείας
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 5-13 Μαρτίου

San Diego, CA

Ndal Farah, MD
Αναισθησιολόγος
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 8-20 Φεβρουαρίου

Toledo, OH

Hina Syed, MD
Εσωτερική και γηριατρική ιατρική
Υπηρέτησε στο νοσοκομείο των μαρτύρων της al-Aqsa, Deir el-Balah, 1-10 Απριλίου

College Park, MD

John Kahler, MD, FAAP
Παιδίατρος
Συνιδρυτής, MedGlobal
Υπηρέτησε σε κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, Ράφα, 8-24 Ιανουαρίου
Εξυπηρέτησε στο νοσοκομείο Kamal Adwan και στο κέντρο διατροφής, Beit Lahia, 4-25 Μαρτίου
Σικάγο, IL

Aman Odeh, MBBS, FAAP
Παιδίατρος
Υπηρέτησε στο νοσοκομείο γυναικών και παιδιών των Εμιράτων, Ράφα, 20 Μαρτίου έως 1 Απριλίου
Επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής, Dell Medical School

Austin, TX

Tamer Hassen, BSN
Νοσηλευτής τραύματος και επειγόντων περιστατικών
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 29 Απριλίου – 22 Μαΐου

Bedford, MA

Gamal Marey, MD, FACS, FACC
Γενικός, καρδιοχειρουργός και θωρακοχειρουργός
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, Khan Younis, 25 Μαρτίου – 8 Απριλίου Αντισυνταγματάρχης, έφεδρος του στρατού των ΗΠΑ
Stockton, CA

Ahmad Yousaf, MD, MBA
Ιατρός εσωτερικής ιατρικής και παιδίατρος
Υπηρέτησε στο νοσοκομείο των μαρτύρων της al-Aqsa, 24 Ιουνίου-16 Ιουλίου

Little Rock, AK

Ahmed Ebeid, MD
Ειδικός αναισθησιολογίας και πόνου
Υπηρέτησε στο νοσοκομείο Kamal Adwan, Beit Lahia, 25 Μαρτίου-13 Απριλίου

Portland, OR

Nadia Yousef, MD
Νεφρολόγος
Υπηρέτησε στο Nasser Medical Complex, Khan Younis, 18 Ιουνίου – 3 Ιουλίου

Modesto, CA

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το