Μόλις πριν τρεις ημέρες ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πάλι δημοσιογράφους. Μια βόμβα σε σκηνή δημοσιογράφων είχε ως αποτέλεσμα να καεί ζωντανός ο δημοσιογράφος Αχμάντ Μασούρ. Το Ισραήλ συνεχίζει να στοχεύει δημοσιογράφους, τους σκοτώνει με αιτία και σκοπό. Μια νέα έκθεση πιστοποιεί πάλι αυτό που γνωρίζουμε: “Περισσότεροι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ στη Γάζα από όσους σκοτώθηκαν σε άλλους πολέμους μαζί”.
Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους δημοσιογράφους στη Γάζα από όσους σκοτώθηκαν συνολικά στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, στον Πρώτο και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Πόλεμο της Κορέας, στον πόλεμο του Βιετνάμ (συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στην Καμπότζη και το Λάος), στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και στον πόλεμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η καταδικαστική αυτή αξιολόγηση βρίσκεται στο « The Reporting Graveyard», του “Watson Institute for International and Public Affairs του Brown University” μια αναφορά του δημοσιογράφου Nick Turse για το έργο Costs of War στο Ινστιτούτο Watson του Πανεπιστημίου Brown για Διεθνείς και Δημόσιες Υποθέσεις. Η έκθεση καταγράφει τη συστηματική και θανατηφόρα στόχευση δημοσιογράφων, με τη Γάζα να αναδεικνύεται ως το “πιο θανατηφόρο περιβάλλον για τον Τύπο στη σύγχρονη ιστορία”.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, τουλάχιστον 232 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με συνδυασμένα στοιχεία του Al Jazeera , της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) και του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων. Αυτός ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τις απώλειες μεταξύ του προσωπικού των μέσων ενημέρωσης σε οποιαδήποτε συγκρίσιμη περίοδο ή σύγκρουση.
Από τους νεκρούς, σχεδόν όλοι ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που δρούσαν υπό συνθήκες πολιορκίας, με ορισμένους Λιβανέζους δημοσιογράφους και έναν μικρό αριθμό ισραηλινών, ρεπόρτερ επίσης μεταξύ των νεκρών. Είναι εντυπωσιακό ότι 37 ρεπόρτερ σκοτώθηκαν μόνο τον πρώτο μήνα της γενοκτονίας του Ισραήλ, καθιστώντας τον τον πιο θανατηφόρο μήνα για τους δημοσιογράφους από τότε που το CPJ άρχισε να διατηρεί αρχεία το 1992.
Η μελέτη αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εμπλακεί σε «έναν πόλεμο κατά του Τύπου», χρησιμοποιώντας όχι μόνο θανατηφόρα βία, αλλά και συστημικές προσπάθειες για να φιμώσει, να σπιλώσει και να εμποδίσει τη δημοσιογραφία από τη Γάζα. Τουλάχιστον 35 από τους δολοφονημένους δημοσιογράφους στοχοποιήθηκαν άμεσα λόγω της δουλειάς τους, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Η έκθεση παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα του περιβάλλοντος των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα. Το Ισραήλ απαγόρευσε σε ξένους ρεπόρτερ να εισέλθουν στην επικράτεια, αφήνοντας ντόπιους δημοσιογράφους -συχνά με φτωχούς πόρους και συνεχώς εκτοπισμένους από τους βομβαρδισμούς- να φέρουν το βάρος της κάλυψης ώστε ο κόσμος να δει τι κάνει το κράτος κατοχής.
Ο ισραηλινός στρατός όχι μόνο κατέστρεψε σχεδόν 90 γραφεία μέσων ενημέρωσης και εγκαταστάσεις τύπου, αλλά επίσης περιόρισε σοβαρά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, βομβάρδισε σπίτια δημοσιογράφων και συμμετείχε σε παρακολούθηση, συλλήψεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης. Πάνω από 380 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες έχουν συλληφθεί ή παρενοχληθεί.
Ο θάνατος του εικονολήπτη του Al Jazeera Samer Abudaqa τον Δεκέμβριο του 2023 αποτελεί τραγικό έμβλημα της κρίσης. Τραυματισμένος σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ο Abudaqa αφέθηκε να αιμορραγεί για περισσότερες από πέντε ώρες καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις αρνήθηκαν την πρόσβαση των πληρωμάτων έκτακτης ανάγκης στην τοποθεσία του. Πέθανε περιμένοντας βοήθεια, ενώ το Al Jazeera μετέδωσε ζωντανά χρονοδιακόπτη που έδειχνε πόσο καιρό είχε εγκαταλειφθεί.
«Πρόκειται για μια υπολογισμένη, συστηματική επίθεση στην αλήθεια», είπε ο Τζόναθαν Ντάγκερ των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. «Το Ισραήλ δημιουργεί ένα μπλακ άουτ στα μέσα ενημέρωσης τόσο με σφαίρες όσο και με φίμωση».
Η έκθεση “Costs of War” τοποθετεί τη Γάζα στην ευρύτερη παγκόσμια κατάρρευση της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Το 2024, περισσότεροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από κάθε χρόνο από τότε που άρχισαν τα κρατούνται αρχεία, με τη Γάζα να είναι η περιοχή με τη συντριπτική πλειονότητα των θανάτων. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει τη δημοσιογραφία ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο.
Αλλά αυτό που κάνει τη Γάζα μοναδική, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η μεγάλη κλίμακα και η σκόπιμη φύση της επίθεσης στα μέσα ενημέρωσης. Μια ανάλυση διαπίστωσε ότι 1 στους 10 δημοσιογράφους στη Γάζα είχε σκοτωθεί.
Η πρόσβαση στο εξωτερικό παραμένει αυστηρά ελεγχόμενη. Εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, όπως η Clarissa Ward του CNN -η οποία εισήλθε στη Γάζα με μια νηοπομπή βοήθειας των ΗΑΕ- σε κανέναν ανεξάρτητο δυτικό δημοσιογράφο δεν έχει επιτραπεί να κάνει ρεπορτάζ ελεύθερα από το εσωτερικό της Λωρίδας. Τα λίγα ταξίδια τύπου που χορηγήθηκαν είναι ενσωματωμένα στις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ και είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Η έκθεση του Ινστιτούτου Watson υπογραμμίζει επίσης πώς έχουν αναπτυχθεί εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον Παλαιστινίων δημοσιογράφων, κατηγορώντας τους για δεσμούς με ομάδες αντίστασης ή για συνενοχή στη διασυνοριακή εισβολή της 7ης Οκτωβρίου. Σε άλλους ανέστειλαν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αντιμετώπισαν κυβερνοεπιθέσεις που είχαν σχεδιαστεί για να καταστείλουν τις αναφορές τους.
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ καταδίκασε την εκστρατεία ως «πρωτοφανή φίμωση» δημοσιογράφων. «Δεν πρόκειται για ατυχήματα», ανέφερε η έκθεση. «Αντιπροσωπεύουν μια σκόπιμη στρατηγική για την υπονόμευση της αναφοράς πολέμου και τη συσκότιση της πραγματικότητας της σύγκρουσης».
Ο Nick Turse, ο συγγραφέας της έκθεσης, περιγράφει την κατάσταση ως ένα μέρος όπου ο Τύπος πεθαίνει όχι μόνο σωματικά, αλλά και ιδεολογικά, μέσω λογοκρισίας, εκφοβισμού και αδιαφορίας. Ενόψει αυτής της κρίσης, η έκθεσή του ζητά διεθνή προστασία για τους δημοσιογράφους, πίεση στις κυβερνήσεις να τερματίσουν την ατιμωρησία για εγκλήματα κατά του Τύπου και επείγουσα υποστήριξη για τους τοπικούς ρεπόρτερ που παραμένουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου.
Πηγή: http://www.defenddemocracy.press/
Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ
Μετάφραση: mediatvnews
e-prologos.gr