Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, υπό την ηγεσία της υπουργού Νάνσι Φέζερ από το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, καταστρώνει σχέδια για την ποινικοποίηση των οικογενειακών σχέσεων των αλλοδαπών που βρίσκονται στη Γερμανία, επιτρέποντας απελάσεις ακόμα και για ανθρώπους που δεν έχουν τελέσει κανένα έγκλημα.

Το «Σχέδιο Συζήτησης για τη Βελτίωση της Επιστροφής», που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο, προτείνει ότι θα πρέπει να είναι δυνατή η απέλαση αλλοδαπών ακόμη και αν είναι μονάχα ύποπτοι ότι ανήκουν σε «οργανωμένες κοινότητες εγκλήματος». Σύμφωνα με την πρόταση, αυτό θα πρέπει να είναι δυνατό ακόμη και αν τα ενδιαφερόμενα άτομα δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα.

Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η φρασεολογία του σχεδίου αφορά τις λεγόμενες «εγκληματικές φατρίες», ευρύτερα οικογενειακά σχήματα με ασαφή ορισμό. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό ορισμό του όρου που συμφωνήθηκε το προηγούμενο έτος, η «φατρία» είναι «άτυπη κοινωνική οργάνωση που καθορίζεται από μια κοινή αντίληψη της καταγωγής μεταξύ των μελών της».

Η πρόταση έρχεται ως πρωτοβουλία μιας σειράς από τα κρατίδια που συνιστούν την ομοσπονδιακή Γερμανία, και πρόκειται για την επέκταση μιας πολιτικής που ήδη χρησιμοποιείται στο πεδίο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον γερμανικό Νόμο Διαμονής, αλλοδαποί που ανήκουν σε σύλλογο ή οργάνωση που «στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις», μπορούν να απελαθούν χωρίς οι ίδιοι να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς πρόκειται να εφαρμοστεί η πολιτική στο επίπεδο των «φατριών» καθώς είναι αμφισβητήσιμη η αναλογικότητά της, αλλά και η δυνατότητα των αρχών να καθορίσουν τη «φατριακή συγγένεια». Επιπλέον, κάποιες από τις ευρύτερες οικογένειες που χαρακτηρίζονται ως «φατρίες» έχουν λάβει στο παρελθόν προστασία ως «ανιθαγενείς» — κάτι που σημαίνει ουσιαστικά πως δεν υπάρχει χώρα στην οποία να μπορούν να απελαθούν.

Όμως, ακόμα κι αν δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και γίνει νόμος του γερμανικού κράτους, η πολιτική της ποινικοποίησης της «φατριακής συγγένειας» εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές υπό το πρόσχημα της «καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος». Σε κοινές επιχειρήσεις αστυνομίας, τελωνειακών αρχών και άλλων αρχών δημόσιας τάξης, πραγματοποιούνται εισβολές σε κουρεία, καφετέριες, σίσα μπαρ και καταστήματα στοιχημάτων, με μοναδικό πρόσχημα τη «φατριακή συγγένεια». Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, διαπιστώνονται μονάχα μικροπαραβάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Όμως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στιγματίζονται και έχουν οικονομικές απώλειες.

Άλλες προτάσεις που περιέχονται στο «Σχέδιο Συζήτησης» του υπουργείου Εσωτερικών είναι η επέκταση στις 28 ημέρες της περιόδου κράτησης για ανθρώπους που πρόκειται να απελαθούν, αλλά και η κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος στο απαραβίαστο της κατοικίας σε ό,τι αφορά τις δομές ασύλου, κάτι που θα επιτρέψει στις αστυνομικές αρχές να ερευνούν ολόκληρες εγκαταστάσεις.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το