Την Κυριακή 9 Αυγούστου είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας με 203 καταγεγραμμένα κρούσματα ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν σταθερά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (120 – 150) όμως τα αυξημένα κρούσματα δε συνοδεύονται με προβλήματα στη λειτουργία των ΜΕΘ αφού λίγα κρούσματα καταλήγουν να νοσηλεύονται. Αυτό, λογικά, δημιουργεί ερωτήματα σε πολλους συμπολίτες μας.
Θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να καταγράψουμε τους πιο βασικούς λόγους γιατί συμβαίνει αυτο.
Κατ’ αρχάς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή την περίοδο γίνονται πολλά παραπάνω τεστ σε σχέση με την πρώτη περίοδο οπότε είναι λογικό να καταγράφονται παραπάνω κρούσματα κορωνοϊού. Όμως, αυτός δεν είναι ο βασικός παράγοντας που η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι ακόμα υποφερτή. Υπάρχουν άλλοι τρεις πιο σημαντικοί λόγοι.
Πρώτον, ο ιός δεν είναι εξίσου ισχυρός κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δίχως να σημαίνει ότι δε μεταδίδεται. Αυτό που καταγράφουν τα στοιχεία είναι ότι η θνησιμότητα (όχι η μεταδοτικότητα) μειώνεται καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Spector σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από 37.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην πλειοψηφία τους όσοι κολάνε τον ιό, αρρωσταίνουν για μικρότερο διάστημα και με μικρότερη ένταση, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, οπότε, αυτός είναι σίγουρα ένας παράγοντας που μειώνει τον αριθμό των περιστατικών που καταλήγουν στις ΜΕΘ.
Δεύτερον, ο ιός σε αυτή τη δεύτερη περίοδο πλήττει κυρίως τους νέους, επειδή οι νέοι δεν τηρούν τα μέτρα προστασία και οι νέοι συχνάζουν σε μέρη με συνωστισμό. Αυτό καταγράφεται ξεκάθαρα και στα τελευταία δεδομένα για την εξάπλωση της νόσου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 203 κρούσματα, τα 113 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 έτη. Ακολουθεί η ηλιακή ομάδα 40-64 έτη με 72 κρούσματα.
Και τρίτον, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προβλήματα στην υγεία έχουν μάθει τι πρέπει να κάνουν και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα δεδομένα. Όποιος κοιτάξει τα στοιχεία των τελευταίων ημερών για τα κρούσματα κορωνοϊού θα παρατηρήσει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών έχει συρρικνωθεί. Στη χθεσινή ημέρα που καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, μόλις 7 από τα 203 κρούσματα ήταν σε ηλικίας 65 ετών και άνω.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα κρούσματα που καταλήγουν στις ΜΕΘ είναι λιγότερα από την πρώτη περίοδο, δίχως τίποτα πάντως να εγγυάται ότι αυτή η τάση δε θα αντιστραφεί. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην κορύφωση της πανδημίας στη Γαλλία, η ηλικιακή ομάδα με τους περισσότερους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία ήταν μεταξύ 35 και 55 ετών ενώ είναι βέβαιο ότι η μεγάλη διασπορά του ιού, αργά ή γρήγορα, θα κτυπήσει και τις ευπαθείς ομάδες.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι κριτήριο της σοβαρότητας της ασθένειας δεν είναι μόνο οι θάνατοι αλλά και οι σοβαρά ασθενούντες καθώς και οι μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού καθώς πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να νοσούν επί μήνες ενώ άλλοι ενώ έχουν αναρρώσει κουβαλούν “κουσούρια” εξαιτίας της ασθένειας όπως προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Οι μακροχρόνιες συνέπειες μίας πιθανής αύξησης αναπηριών λόγω του ιού δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Ένας νέος μπορεί να μην πεθάνει, αλλά δεν είναι άτρωτος.
Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να παρθούν άμεσα μέτρα.
Άλλωστε, όπως δείχνουν και τα στοιχεία αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Συγκριτικά με τα στοιχεία στις αρχές Αυγούστου προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διπλασιάστηκαν. Ο αριθμός βεβαίως δεν είναι ακόμα τέτοιες που να προκαλεί τεράστια ανησυχία όμως αποτυπώνει μία ισχυρή τάση η οποία αν δεν εφαρμοστούν μέτρα για να αντιστραφεί, μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Όλοι άλλωστε θυμόμαστε ότι στην Ιταλία δε χρειάστηκαν παρά μερικές ημέρες για να αποτυπωθεί μία εκρηκτική άνοδος κρουσμάτων και θανάτων.
Ακολουθεί η εξέλιξη των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ τις τελευταίες ημέρες:
- 1 Αυγούστου 10 ασθενείς
- 2 Αυγούστου 12 ασθενείς
- 3 Αυγούστου 13 ασθενείς
- 4 Αυγούστου 13 ασθενείς
- 5 Αυγούστου 13 ασθενείς
- 6 Αυγούστου 14 ασθενείς
- 7 Αυγούστου: 14 ασθενείς
- 8 Αυγούστου: 17 ασθενείς
- 9 Αυγούστου: 22 ασθενείς
e-prologos.gr