Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και των αλληλέγγυων στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης 10/10, που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Από νωρίς τα ξημερώματα, δεκάδες ήταν οι εργαζόμενοι που περιφρούρησαν την απεργία στην πύλη του Νοσοκομείου στο Δαφνί.

Η μαζική κινητοποίηση έγινε ενάντια στο κλείσιμο των δύο από τα τρία εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, την κατάργηση των «στεγνών» εγκεκριμένων προγραμμάτων απεξάρτησης και την παράδοση των πολύτιμων υπηρεσιών σε ιδιώτες, ΜΚΟ κ.ά., όσα δηλαδή προβλέπονται στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με fast track διαδικασίες έβγαλε παράνομη και καταχρηστική την 24ωρη απεργία, ωστόσο αυτή πραγματοποιήθηκε με την κάλυψη της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ. Την προηγούμενη μέρα της απεργίας, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επιτέθηκε στον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων και προειδοποίησε τους εργαζόμενους να μην διανοηθούν να οργανώσουν κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού», η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπουργείο Υγείας, ΥΠΕ, διοίκηση του νοσοκομείου, ΕΚΕΠΥ), ενώ ήταν ενήμεροι εδώ και μέρες για την 24ωρη απεργία, έδωσαν εντολή όλα τα ακούσια περιστατικά (εισαγγελική παραγγελία) να παραπέμπονται στο ΨΝΑ Δαφνί, αποσκοπώντας στο να δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση έξω από το νοσοκομείο σε μέρα απεργίας. Ωστόσο ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ κατηύθυνε κανονικά τα περιστατικά στα Επείγοντα. Εκεί που η αναμονή για την εξέταση ενός ακούσιου περιστατικού ξεπερνά τις 2 και 3 ώρες, για τα εκούσια φτάνει και τις 10, ενώ αντί για ασθενοφόρα ο χώρος κατακλύζεται με περιπολικά που μεταφέρουν τους ασθενείς ως διωκόμενους.

Όπως τονίστηκε, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί απέδειξαν στην πράξη ότι τα νοσοκομεία τα κλείνει η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο εμπορίας της Υγείας και όχι οι υγειονομικοί που κοιτάνε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη.
Στη συγκέντρωση απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη, καθώς και στη συγκέντρωση σωματείων και φορέων στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση που θα γίνει στις 24 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας.
Τα αιτήματα των εργαζομένων στο ΨΝΑ Δαφνί:

  • ΟΧΙ στη διάλυση και στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. ΟΧΙ στην κατάργηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, να συνεχίσει η λειτουργία του ως νοσοκομείου στο ΕΣΥ. Κάτω τα χέρια από το «18 ΑΝΩ»!
  • Ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύριας μορφής θεραπείας. Να συνεχίσει και να ενισχυθεί η λειτουργία των προγραμμάτων απεξάρτησης από τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο, καθώς και των προγραμμάτων για τις διατροφικές διαταραχές.
  • Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας να ενισχυθούν και να αποτελέσουν τον πυρήνα διασύνδεσης στην πρωτογενή πρόληψη και προαγωγή της Ψυχικής Υγείας, στην ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην κοινότητα.
  • ΟΧΙ στις απολύσεις και στην εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και επιστημονικά δικαιώματα για όλους.
  • Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Να μην τολμήσουν να φέρουν τα «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων. Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο. Να περάσει άμεσα η τροπολογία που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ των προγραμμάτων απεξάρτησης στα νοσοκομεία.
  • Ενίσχυση εδώ και τώρα των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες, ρεπό, συμβάσεις εργασίας).

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το